Hrvati donirali 40.000 eura nakon priče u 24sata: 'Iva sad može ići tri mjeseca na terapiju' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Hrvati donirali 40.000 eura nakon priče u 24sata: 'Iva sad može ići tri mjeseca na terapiju'

Hrvati donirali 40.000 eura nakon priče u 24sata: 'Iva sad može ići tri mjeseca na terapiju'
4

O nepokretnoj djevojčici Ivi (13) iz Nina, koja nema roditelje, skrbi baka Senka Predovan (70). Iva je teško ozlijeđena u nesreći u kojoj joj je poginula majka. Otac je preminuo nekoliko mjeseci kasnije

VIDEO

Hrvati su opet pokazali da imaju veliko srce. Nakon što su 24sata objavila priču o požrtvovnoj baki Senki Predovan (70), koja sama brine o nepokretnoj unuci Ivi (13), građani su na njihov račun uplatili gotovo 40.000 eura. Pomoć im treba za terapije jer Iva, kojoj su roditelji preminuli, pet puta tjedno ide na terapije. Baka i Iva žive u Vrsima kraj Nina. Senka je u mirovini, ali radi u sezoni kako bi mogla pomoći Ivi. Iva je trenutno u Krapinskim toplicama, gdje ide na terapije.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Vrsi: Senka Predovan, skrbnica djevojčice Ive 02:47

- Upravo sam se čula s Ivom, koja je dobila diplomu udruge Laki korak iz Zaprešića, u kojoj provodi pet puta tjedno po dva sata. Prije desetak dana, kad je pokrenuta akcija, nazvali su me iz udruge ‘Antonio Jurjević’, uplatili su odmah 3000 eura i, zahvaljujući toj cifri, moja unuka je nastavila s terapijama - kazala nam je umirovljenica Senka Predovan.

Udruga “Antonio Jurjević” osnovana je kao uspomena na preminulog mladog zadarskog nogometaša.

- Novac ide isključivo djeci koja imaju zdravstvenih problema, a otkad postojimo, a to je punih sedam godina uplatili smo 170.000 eura na razne račune ljudi ili ustanova koje pomažu najmlađima - kratko su nam rekli iz udruge.

Diplomu za humanost zaslužili su i svi građani koji su uplatili novac u protekla dva tjedna, otkad su 24sata objavila priču o požrtvovnoj baki i hrabroj unuci.

'Ponudili su mi besplatan stan i hranu, ali i terapije za moju Ivu'
'Ponudili su mi besplatan stan i hranu, ali i terapije za moju Ivu'

- Uplaćeno je skoro 40.000 eura. Nisam bila u banci da znam točno u cent, ali dosegnut je taj iznos. Čini se mnogo, što doista i jest, ali uz sve što se čini to je dovoljno za tri mjeseca. Svakako ostajem na poslu pomoćne kuharice, koji završava u listopadu - kazala nam je umirovljenica Senka, koja svaki dan putuje iz mjesta Vrsi u Zaton, gdje unatoč poznim godinama radi u kuhinji.

- Sad su mi izašli u susret jer moram ići u Zagreb, u kojem ostajem tjedan dana. Rade se nove kontrole, pregledi, i u skladu s tom rezultatima će se u suradnji s liječnicima izabrati terapija koja će unuci najviše odgovarati - dodaje baka.

Iva Predovan je tinejdžerica koja je ostala bez oba roditelja. U nesreći u kojoj joj je poginula majka Anđelka i ona je stradala. Otac Dražen preminuo je nekoliko mjeseci kasnije. Nastavila se borba za skrbništvo, a baka je odlučila da vrijedi boriti se za unuku i, unatoč svemu, nije odustala. Nakon godina borbe djevojčica je došla do puberteta, ali ima silne zdravstvene probleme.

- Bili smo nedavno i na pregledu u Klaićevoj, ima šanse, ali teško je reći kakve, osim da su male, da ona nešto više i progovori, no to su sve tako mali pomaci, pa zapravo ne znamo odakle bismo prije krenuli koliko ima zdravstvenih teškoća, a sve je ovo tek mali dio - zaključila je Senka Predovan dok se spremala za još jednu popodnevnu smjenu.

Iva ima brata, koji je odnedavno punoljetan. Ivin otac Dražen preminuo je u bolnici od posljedica dijabetesa. Dražen je bio poznat kao čovjek koji je uvijek pomagao, pa je tako 2018. osvojio i nagradu Ponos Hrvatske jer je majci s troje bolesne djece omogućio prijevoz na ljetovanje. Majka kojoj je pomogao je donorica srca koje je nakon njene smrti nastavilo kucati u Rijeci. Unuka Iva i baka Senka odlučne su u svojoj borbi i neće se predati. I dalje im treba pomoć kako bi uspjeli povratiti barem mali dio zdravlja koji je djevojčica izgubila.

I vi im možete pomoći jer 40.000 nije dovoljno za sve troškove Ivina liječenja. Otvoren je i račun na koji se može uplatiti pomoć Ivi i njezinoj baki, koja napominje da sve račune kontrolira nadležni Centar za socijalnu skrb u Zadru, kojem se pravda svaki potrošeni euro.

Pomoć možete uplatiti na ime: Iva Predovan, IBAN: HR3623900013221405695, račun je otvoren u HPB-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

FOTO Policajac Marko zaustavio vozačicu i zaprosio je na istom mjestu gdje su se prvi put sreli!
ROMANTIČNA OBJAVA IZ POLICIJE

FOTO Policajac Marko zaustavio vozačicu i zaprosio je na istom mjestu gdje su se prvi put sreli!

Da se ljubav zbilja može dogoditi na neobičnim mjestima, ali i u neobičnim situacijama dokaz je naš Marko, službenik Policijske postaje Sisak, napisali su iz policije

Provjerili smo cijene prženih lignji: Evo koliko koštaju porcije u Splitu, Osijeku, Zagrebu...
LIGNJE PA DOMA!

Provjerili smo cijene prženih lignji: Evo koliko koštaju porcije u Splitu, Osijeku, Zagrebu...

Plus+ To je omiljeno jelo i domaćih i turista. Restorani su petkom krcati, a mi smo ispitali cijene u Osijeku, Slavonskom Brodu, Zagrebu, Puli, Rijeci, Zadru i Splitu. 'Skuplje je jer nam rastu troškovi', kažu ugostitelji.
Tragičan kraj potrage kod Varaždina: U potonulom autu u rijeci pronašli su tijelo žene
SLETJELA S MOSTA

Tragičan kraj potrage kod Varaždina: U potonulom autu u rijeci pronašli su tijelo žene

Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave varaždinske dojavu o slijetanju automobila u s mosta u kanal je dobio od građanina u četvrtak u 21.27 sati.