Hrvate i Čehe ne veže samo zajednička ljubav prema pivu, nego i prema gulašu, knedlama i ostalim specijalitetima. Kada se spoje te dvije ljubavi, nastaju prave gurmanske poslastice u kojima ćete sigurno uživati. Naučite kako ih pripremati
Hrana koja paše #bezgreške: Pivo kao tajni sastojak
Osim što gasi žeđ, umjerena konzumacija piva povoljno utječe i na zdravlje, prevenira kardiovaskularne bolesti te dijabetes tipa 2. Ako svemu tome dodamo kako pivo umanjuje stres, još ćete više zavoljeti slasna jela s pivom koja se pripremaju u Češkoj, ali i u Hrvatskoj. Otkrivamo vam recepte za tradicionalna jela - od slasnog domaćeg kruha s pivom, pivskog gulaša pa sve do sočnih knedli.
Domaći kruh s pivom
Mekan i mirisan domaći kruh s pivom oduševit će vaše ukućane. Kada se pije, pivo je najbolje hladno, no za potrebe ovog recepta izvadite ga prije pripreme iz hladnjaka kako bi se zagrijalo na sobnu temperaturu. Priprema je jednostavna jer se ne koristi kvasac pa je sastojke dovoljno pomiješati i sve skupa ubaciti u pećnicu.
Sastojci
- 700 g glatkog brašna
- 350 ml piva
- 1 žličica praška za pecivo ili žličica sode bikarbone
- 1 žlica šećera
- 3 žlice soli
- 60 g maslaca
Priprema
Zagrijte pećnicu na 190°C. U većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. U smjesu suhih sastojaka pomalo ulijevajte pivo uz lagano miješanje. Tijesto prebacite u namašćeni kalup veličine 20x10 cm i prelijte ga otopljenim maslacem. Pecite u pećnici na 190°C otprilike 40 minuta, odnosno dok kruh ne dobije zlatnu boju.
Sir pohan u krušnim mrvicama
Karakterističan pohani sir u krušnim mrvicama u Češkoj se naziva Smažený Sýr i servira se s umakom. Sve je popularniji i u Hrvatskoj, a vrlo često se poslužuje uz salatu od kupusa, tartar, pomfrit i naravno - pivo.
Sastojci
- sir (gauda ili neki drugi po izboru)
- brašno
- jaje
- krušne mrvice
Priprema
Sir narežite na ploške debljine malog prsta, uvaljajte najprije u brašno pa zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice. Pržite u vrućem ulju dok ne poprimi zlatno žutu boju.
Pivski gulaš i knedle od kruha
Ovaj gulaš je visoko na listi omiljenih jela češke, ali i hrvatske kuhinje. Postoji nekoliko varijanti recepta, ovisno o vrsti mesa i začinima. U knedle od kruha se pak često dodaju začini i namirnice prema mašti kuhara. Recept u nastavku uključuje slaninu i pohani sir, ali vi možete koristiti i samo kruh, mlijeko, jaja, brašno i začine.
Sastojci
- 1 kg goveđeg ili junećeg mesa
- 500 g crvenog luka
- 400 g mrkve
- 2 žlice slatke paprike
- 1 žlica ljute paprike
- 500 ml piva
- 2 žlice soka od rajčice
- 3 režnja češnjaka
- začini: sol, papar, majčina dušica
- 500 ml goveđeg temeljca ili kocke za juhu
- 50 ml ulja ili 2 žlice masti
Za knedle
- 250 g starog kruha
- pohani sir
- 200 ml mlijeka
- slanine po želji
- pola crvenog luka
- 2 jaja
- 1 grančica peršina
Priprema
Gulaš: Meso izrežite na veće kocke i začinite solju, paprom, ljutom i slatkom paprikom. Luk nasjeckajte i dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte narezano meso i dinstajte par minuta. Zatim dodajte mrkvu narezanu na kockice, češnjak, majčinu dušicu i koncentrat rajčice. Sve zajedno prodinstajte još par minuta. Prelijte pivom i poklopite. Tijekom pirjanja podlijevajte goveđim temeljcem ili toplom vodom u koju ste ubacili kocku za juhu. Ovisno o vrsti mesa, potrebno je kuhati dva do tri sata.
Knedle: Kruh koji je posušen i izrezan na kockice prelijte vrelim mlijekom. Slaninu sitno nasjeckajte i popržite s crvenim lukom te nakon toga dodajte kruh. Začinite solju i paprom pa dodajte peršin i sirova jaja. Dobro povežite i napravite male okruglice. Kuhajte ih na laganoj vatri u posoljenoj vodi, a dovoljno vam je svega par minuta, jer ne sadrže brašno. Poslužite ih uz gulaš dok su još tople.
Slane ili slatke knedle
Knedle su tradicionalno jelo iz Češke, ali su svoje mjesto pronašle u mnogim srednjoeuropskim kuhinjama, pa tako i u našoj zemlji. Iako je riječ o slanoj deliciji, vrlo često se pripremaju slatke verzije punjene voćem ili prelivene različitim umacima.
Knedle od sira
Sastojci
- 100 g svježeg sira
- 40 g brašna
- 1 jaje
- malo soli
Priprema: Dobro izmiješajte sir, brašno i jaja, kako bi smjesa bila kompaktna. Dodajte šećer i dobro promiješajte. Pomoću dvije mokre žlice stavljajte knedle u kipuću slanu vodu. Kuhajte ih na laganoj vatri dok ne isplivaju na površinu. Kad su knedle gotove, ocijedite ih, posipajte peršinom i spremne su za serviranje. Uz njih možete poslužiti svijetlo pivo.
Knedle sa šljivama
Sastojci
- 1 kg krumpira
- 300 g šljiva
- 200 g krušnih mrvica
- 50 g maslaca
- 2 jaja
- 300 g brašna
- sol
- 100 g šećera u prahu
Priprema: Krumpir skuhajte, ogulite i izgnječite pa dodajte malo soli, trećinu maslaca, jaja i brašno te umijesite tijesto. Šljive operite i očistite te svaku zasebno zamotajte u tijesto. Dlanovima oblikujte loptice koje zatim kuhajte u blago posoljenoj vodi. Kad isplivaju na površinu pustite da još malo kuhaju. Zatim ih izvadite i valjajte u krušnim mrvicama koje ste prethodno u tavi prepržili do zlatnožute boje. Knedle poslužite tople.