Turisti znaju prepoznati kvalitetu hrane, kao što prepoznaju kvalitetu restorana, usluge ili smještaja te stoga žele domaće i autohtono, rekao je Tolušić
'Hotelijeri koji ne nude domaće proizvode rade sebi na štetu'
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u petak u Dubrovniku na manifestaciji "Naše domaće, sada i ubuduće" kako bi hotelijeri i hotelski lanci u Hrvatskoj trebali više koristiti hrvatske proizvode, a oni koji to ne čine dugoročno rade sebi na štetu.
Turisti znaju prepoznati kvalitetu hrane, kao što prepoznaju kvalitetu restorana, usluge ili smještaja te stoga žele domaće i autohtono, rekao je Tolušić.
"Razgovaramo s hotelijerima i hotelskim lancima. Mnogi od njih koriste hrvatske proizvode i to turisti prepoznaju. Bilo bi normalno da se u hotelima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nude vina s ovog područja, ne samo zato što su lokalna, nego jer su kvalitetna. Oni koji budu tako radili imat će u budućnosti puno bolje rezultate", izjavio je ministar.
Dodao je kako u Dubrovačko-neretvanskoj županiji poljoprivreda i turizam idu zajedno i dobro su spojeni, ali i da se uvijek može bolje.
"Ova županija ima vrhunske poljoprivredne proizvode koje može plasirati u turizmu. Ministarstvo će pomoći novčanim sredstvima, zakonima, savjetom i promocijom", rekao je Tolušić.
Naglasio je kako je, osim zakonodavnih aktivnosti i raspodjele novca, jedan od glavnih zadataka Ministarstva poljoprivrede popularizacija i bolja prezentacija hrvatskih poljoprivrednih proizvoda.
"Obilazimo sve županije. Učinci su vidljivi jer ljudi prepoznaju što je hrvatsko i kvalitetno", rekao je Tolušić.
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako na stolovima treba biti domaća hrana te da županija pomaže lokalnim OPG-ima, ali problem je s nepovoljnim indeksom razvijenosti.
"Jasno nam je da slabije razvijena područja imaju prioritet, ali mora postojati mjera između solidarnosti i potrebe ostalih da se razvijaju", istaknuo je Dobroslavić.
Na dubrovačkom izdanju manifestacije "Naše domaće, sada i ubuduće", predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije te hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti Europske unije. Održane su radionice Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o novim mogućnostima financiranja iz Programa ruralnog razvoja.
Po završetku manifestacije otvoren je 5. vinski festival "Dubrovnik Festiwin".