Obavijesti

News

Komentari 30

Hitni sastanak: Iranski vrhovni vođa naredio je napad na Izrael

Hitni sastanak: Iranski vrhovni vođa naredio je napad na Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu nakon ubojstva vođe Hamasa Ismaila Haniyeha kako će "Izrael snažno odgovoriti na bilo kakav napad"

VIDEO

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izdao je naredbu Iranu da izravno udari na Izrael, kao odmazdu za ubojstvo čelnika Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, piše New York Times koji se poziva na tri izvora.

Khamenei je naredbu izdao na hitnom sastanku iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost u srijedu ujutro, ubrzo nakon što je Iran objavio da je čelnik Hamasa ubijen.

Izrael, koji je u ratu s Hamasom u Pojasu Gaze, dosad nije niti priznao niti zanijekao da stoji iza ubojstva Ismaila Haniyeha.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u srijedu nakon ubojstva vođe Hamasa kako će "Izrael snažno odgovoriti na bilo kakav napad".

- Građani Izraela, dani izazova su pred nama. Od napada u Beirutu prijetnje stižu iz svih smjerova. Spremni smo za svaki scenarij te ćemo se zajedno suprotstaviti svakoj prijetnji. Izrael će snažno odgovoriti na bilo kakvu agresiju - rekao je Netanyahu u televizijskoj izjavi.

Zemlje Vijeća sigurnosti UN-a zabrinute zbog opasnosti od šireg bliskoistočnog rata

Zemlje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) pozvale su u srijedu na pojačane diplomatske napore kako bi se spriječio širi sukob na Bliskom istoku nakon što su ubojstva dvojice militantnih vođa podigla napetosti.

Haniyeh je ubijen u iranskoj prijestolnici Teheranu u napadu koji je izazvao prijetnje osvetom Izraelu i dodatno potaknuo zabrinutost da se sukob u Gazi pretvara u širi bliskoistočni rat. 

Taj napad dogodio se manje od 24 sata nakon što je ubijen najviši vojni zapovjednik Hezbollaha u izraelskom napadu na libanonsku prijestolnicu Bejrut u znak odmazde za smrtonosni raketni napad na Golansku visoravan.

Stručnjaci o ubojstvu prvog šefa Hamasa: 'Osvete će biti i ona će biti krvava. Tamo je vrela krv...'
Stručnjaci o ubojstvu  prvog šefa Hamasa: 'Osvete će biti i ona će biti krvava. Tamo je vrela krv...'

"Bojimo se da je regija na rubu sveopćeg rata", rekla je u srijedu zamjenica stalnog japanskog predstavnika u UN-u Shino Mitsuko pozvavši na  međunarodne napore da se spriječi takav sukob.
Kina, Rusija i Alžir osudile su Haniyehovo ubojstvo,  koje je iranski veleposlanik u UN-u nazvao terorističkim činom.
Veleposlanik Kine pri UN-u Fu Cong rekao je da je neuspjeh u postizanju primirja u Gazi odgovoran za pogoršanje napetosti. "Zemlje s velikim utjecajem moraju izvršiti veći pritisak i energičnije raditi... kako bi ugasili plamen rata u Gazi", rekao je.

Britanska veleposlanica pri UN-u Barbara Woodward pozvala je na smirenost i suzdržanost, ponovivši poziv na trenutni prekid vatre u Gazi. Rekla je da se Izrael i Hamas trebaju ponovno posvetiti mirovnom procesu. "Put do mira mora ići kroz diplomatske pregovore. Dugoročni mir neće se osigurati bombama i mecima".
Zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood pozvao je članice Vijeća sigurnosti  "da pojačaju pritisak na Iran kako bi prestao s eskalacijom sukoba protiv Izraela”.

Iranski čelnik o ubojstvu vođe Hamasa: 'Okupatori će zažaliti zbog svojeg kukavičkog čina'
Iranski čelnik o ubojstvu vođe Hamasa: 'Okupatori će zažaliti zbog svojeg kukavičkog čina'


Iranski veleposlanik pri UN-u Amir Saeid Iravani rekao je da je Teheran dosljedno provodio maksimalnu suzdržanost, ali da zadržava pravo na odlučan odgovor. Pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi Izrael i kazni ga sankcijama.
Zamjenik izraelskog predstavnika u UN-u Jonathan Miller pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi Iran za potporu regionalnom terorizmu i pojača sankcije Teheranu. “Branit ćemo se i odgovoriti velikom silom protiv onih koji nam naude”, rekao je Miller, pozivajući svijet da stane uz Izrael.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 30

VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Građanima su stigla upozorenja na mobitele...
STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Građanima su stigla upozorenja na mobitele...

Prognostičari su za danas najavili postupno naoblačenje, prvo u Istri. U noći na ponedjeljak zahvatit će ostatak Hrvatske, a očekuje se obilna kiša, lokalno i olujno nevrijeme.

Užas A3: Pretrčavao autocestu pa ga pokosio i usmrtio auto
JOŠ NE ZNAJU IDENTITET

Užas A3: Pretrčavao autocestu pa ga pokosio i usmrtio auto

U subotu, 7. rujna oko 21.30 sati, na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac, na području Novske, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, javila je policija.
Kaos kod Rijeke: U sudaru dva vozila poginuo muškarac.  Na A7 izgorio BMW, stvorile se kolone
DVIJE PROMETNE NESREĆE

Kaos kod Rijeke: U sudaru dva vozila poginuo muškarac. Na A7 izgorio BMW, stvorile se kolone

Prometna nesreća oko 11 sati dogodila se između čvorova Sveti Kuzam i Draga, na 32. km u smjeru Rupe, a muškarac je preminuo