Obavijesti

News

Komentari 0

HHMS: U prva tri mjeseca iz riječke baze 139 intervencija

HHMS: U prva tri mjeseca iz riječke baze 139 intervencija

Helikopterska hitna medicinska služba (HHMS) je iz riječke baze u prva tri mjeseca od pokretanja obavila 139 intervencija, a stoti let obavila je zadnjeg dana lipnja kada je započela i s noćnim letovima

VIDEO

Izvijestila je to primorsko-goranska županijska  uprava. Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Senka Kajčić rekla je da je uspostavom HHMS-a potvrđena veća dostupnost liječnika i hitne medicinske službe u Primorsko-goranskoj i u susjednim županijama. O pozitivnom učinku, kaže, govori i to da je vrijeme potrebno za prijevoz i zbrinjavanje pacijenta puno kraće, o čemu svjedoči i iskustvo riječkog tima pri intervenciji na Unijama.

"Od poziva u medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu do dolaska tima HHMS-a do pacijenta je trebalo 39 minuta, što je ranije, uz sav trud svih uključenih, bilo neizvedivo“, kazala je je Senka Kajčić.

VIDEO Medicinski helikopter sa Suska hitno prevezao mlađu djevojku. Imala bolove u prsima
VIDEO Medicinski helikopter sa Suska hitno prevezao mlađu djevojku. Imala bolove u prsima

Dodala je da je cijela intervencija, u kojoj je tim HHMS-a došao do pacijenta, pregledao ga i prevezao u Rijeku te predao kopnenom timu koji ga je dovezao do bolnice trajala sat i 45 minuta, a ranije bi za takvu intervenciju trebalo najmanje četiri do pet sati.

Osim s Unija, zbrinjavani su pacijenti s otoka Malog Lošinja, Raba, Cresa, Suska, Molta, Paga.

Projekt uspostave HHMS-a u četiri baze Rijeka, Split, Zagreb i Osijek započeo je u ožujku. Za Primorsko-goransku županiju zadužena je helikopterska baza Rijeka, smještena u Zračnoj luci Rijeka u Omišlju, a pokriva i Istarsku, Ličko-senjsku i sjeverni dio Zadarske županije.

Od početka projekta do 1. srpnja, prema potpisanom sporazumu s ponuditeljem, obavljali su se samo dnevni letovi dok su noćne letove obavljali djelatnici MORH-a, a od 1. srpnja HHMS dostupan je 24 sata, svih sedam dana u tjednu.

Medicinske timove čini 15 liječnika i 15 medicinskih sestara, većinu čine djelatnici županijskog Zavoda za hitnu medicinu, njih 24, dok su ostali vanjski suradnici.

Helikopter sletio na cestu i na plažu

Za vrijeme dnevne vidljivosti, timovi mogu sletjeti na različita mjesta - od cesta do plaža.

VIDEO Šestero ozlijeđenih u nesreći kraj Karlobaga, vozača je u bolnicu prevezao helikopter
VIDEO Šestero ozlijeđenih u nesreći kraj Karlobaga, vozača je u bolnicu prevezao helikopter

„Na Cresu je osim na helidrom, helikopter s timom sletio direktno na državnu cestu, na raskrižje prema Belom, na Susku na plažu. Isto tako sletio je na DC 8 kod Sibinja po pacijenta koji je nastradao u prometnoj nesreći, 30-50 metara od mjesta prometne nesreće.

Tim HHMS-a intervenirao je u tri navrata u Baški na otoku Krku, kada se procijenilo da je to najoptimalniji način transporta pacijenta do bolnice, posebno kada se zna kakve su gužve u turističkoj sezoni upravo na cestama otoka Krka. Let iz Baške do helidroma Delta trajao je 13 minuta, isto kao i iz Gerova do helidroma Delta“, navela je ravnateljica.

Dodala je da, osim na otocima, HHMS zbrinjava i pacijente iz Gorskog kotara i priobalja. Do sada je intervenirao u Vrbovskom, Gerovu, Klenovici, a trajanje leta je unutar 15 minuta u optimalnim vremenskim uvjetima.

Sada je za noćne letove u Županiji predviđeno slijetanje na helidromu Cres, Rab, Mali Lošinj i Unije, dok za dnevne vidljivosti helikopter može sletjeti na sve otoke.

Zadaća operatera je izraditi mapu sletnih mjesta, koja je neophodna za noćne letove, a u prethodnom razdoblju obavljen je i prvi noćni let na Unije, kazala je Senka Kajčić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Strava na A1: Auto se zabio u benzinsku postaju, tri auta su izgorjela, jedan čovjek poginuo
VIŠE JE OZLIJEĐENIH

Strava na A1: Auto se zabio u benzinsku postaju, tri auta su izgorjela, jedan čovjek poginuo

Vatrogasci su naknadno izvijestili kako su uspješno zaustavili požar, a u ovom trenutku nije poznat uzrok ove strašne nesreće. Više informacija bit će poznato nakon provedenog policijskog očevida

Mladić i djevojka utopili su se u jezeru, prije sprovoda lopovi su im opljačkali kuću u Nedelišću!
UŽAS KOD ČAKOVCA

Mladić i djevojka utopili su se u jezeru, prije sprovoda lopovi su im opljačkali kuću u Nedelišću!

Tijelo stradale djevojke izvukli su prošlu nedjelju, a za izvlačenje mladića čekao se ronilački tim policije. Njegovo tijelo izvukli su dan kasnije s dubine od 19 metara i oko 70 metara od obale
VIDEO Naoružani muškarac  prijetio na Rebru: 'Upravo ga je policija privela i izvela van!'
OPSADNO STANJE GOTOVO

VIDEO Naoružani muškarac prijetio na Rebru: 'Upravo ga je policija privela i izvela van!'

Policija je dobila dojavu od bolnice Rebro da muškarac prijeti. Uspjeli su ga privesti oko 11:45