Obavijesti

News

Komentari 17

Hersh je u Hamasovu napadu ostao bez ruke, Ori Danino je drugima pomagao da pobjegnu

Hersh je u Hamasovu napadu ostao bez ruke, Ori Danino  je drugima pomagao da pobjegnu
2

Hersh Goldberg-Polin (23) dijete je američkih imigranata. Carmel Gat (40) taoce je učila jogi. Almog Sarusi (27) nije htio napustiti ranjenu djevojku, a Aleksandar Lobanov (33) u zatočeništvu je dobio bebu

VIDEO

Šest talaca koje je Hamas oteo u napadu 7. listopada prošle godine pronašli su u podzemnom tunelu u području Rafaha na jugu Pojasa Gaze, objavila je izraelska vojska na Telegramu. Njihova tijela prebacili su u Izrael, a otkrili su i da su ubijeni neposredno prije nego što su izraelske snage došle do njih.

Među žrtvama je i američko-izraelski talac Hersh Goldberg-Polin, potvrdio je američki predsjednik Joe Biden.

Goldberg-Polin i još četiri taoca odvedeni su s glazbenog festivala na kojem su palestinski militanti ubili desetke ljudi. Šesti je zarobljen iz obližnje poljoprivredne zajednice, objavio je AP.

326 dana straha: Sve o velikoj izraelskoj operaciji spašavanja
326 dana straha: Sve o velikoj izraelskoj operaciji spašavanja

Goldberg-Polin (23), rodom iz Berkeleyja u Kaliforniji, dijete je američkih imigranata u Izraelu. U eksploziji granate 7. listopada izgubio je dio lijeve ruke. Njegovi roditelji često su javno istupali kako bi podigli svijest o otetim taocima. Opisivali su ga kao ljubitelja glazbe i nogometa te putnika koji je planirao pohađati sveučilište nakon završetka vojnog roka. Na događajima se njegova majka Rachel često izravno obraćala sinu, pozivajući ga da poživi još jedan dan.

Eden Yerushalmi (24), rođena u Tel Avivu, studirala je za instruktoricu pilatesa, navode na Forumu obitelji talaca. Radila je kao barmen na open-air glazbenom festivalu Tribe of Nova. Kada je Hamasov napad krenuo javila je obitelji da napušta zabavu.

- Uhvatili su me - bila je njezina posljednja poruka.

Izrael i Hamas pristali na pauze u borbama kako bi cijepili djecu protiv dječje paralize
Izrael i Hamas pristali na pauze u borbama kako bi cijepili djecu protiv dječje paralize

Terapeutkinja iz Tel Aviva, Carmel Gat (40) bila je s roditeljima u kibucu Be'eri, jednoj od najteže pogođenih zajednica, kada su militanti provalili u njihov dom i oteli je. U napadu su joj ubili roditelje. Taoci koji su oslobođeni tijekom prekida vatre rekli su da ih je učila meditaciji i vježbama joge.

Aleksandar Lobanov (33) oženjeni je otac dvogodišnjeg djeteta i petomjesečne bebe, koja je rođena dok je bio u zatočeništvu. Na glazbenom festivalu radio je kao voditelj bara.

Hamas ga je oteo prije deset mjeseci, Izraelci su ga sad uspjeli spasiti: To je pravo čudo!
Hamas ga je oteo prije deset mjeseci, Izraelci su ga sad uspjeli spasiti: To je pravo čudo!

Almog Sarusi (27) volio je putovati Izraelom u svom bijelom džipu sa svojom gitarom. Na festivalu je bio s pet godina mlađom djevojkom koja je ubijena u napadu. Ostao s njom nakon što je ranjena pa je otet.

Ori Danino (25), rođen u Jeruzalemu, bio je najstariji od petero braće i sestara i planirao je studirati elektrotehniku. Otet je dok je pokušavao pomoći drugima da pobjegnu.

U napadu 7. listopada Hamas je oteo oko 250 taoca. Još ih je više od stotinu u zatočeništvu, a za njih trećinu smatra se da više nisu živi.

Netanyahu obećava da će se osvetiti Hamasu zbog smrti talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je u nedjelju da "neće ostati dužan" Hamasu nakon smrti šestero talaca čija su tijela pronađena u Pojasu Gaze, objavila je izraelska vojska. 

- Tko ubija taoce, ne želi dogovor o prekidu vatre - rekao je Netanyahu, zaprijetivši Hamasu: "Progonit ćemo vas, uhvatit ćemo vas i nećemo vam ostati dužni."

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during a press conference at the Sheba Tel-HaShomer Medical Centre, in Ramat Gan

Čelnik Hamasa Ezat Rišk rekao je ranije da je Izrael "odgovoran za smrt" talaca "jer tvrdoglavo nastavlja svoj genocidni rat... i izbjegava bilo kakav dogovor o prekidu vatre". Tijela šest talaca izvučena su iz Pojasa Gaze, priopćila je rano u nedjelju izraelska vojska dodajući da su ubijeni neposredno prije nego što su izraelske snage došle do njih.

Šest tijela pronađeno je u podzemnom tunelu u području Rafaha na jugu Pojasa Gaze i prebačeno u Izrael, objavila je izraelska vojska na Telegramu. Svih šest osoba oteto je tijekom terorističkog napada Hamasa na južni Izrael 7. listopada prošle godine, priopćila je vojska.

U Hamasovu napadu na Izrael 7. listopada 2023., nakon čega je počeo rat u Pojasu Gaze, oteta je 251 osoba i odvedena u Pojas Gaze. U napadu je na izraelskoj strani poginulo 1199 ljudi, većinom civili, po podacima koje je prikupio AFP na osnovi službenih podataka.

Ujedinjeni narodi kritizirao izraelsku smrtonosnu taktiku ratovanja na Zapadnoj obali
Ujedinjeni narodi kritizirao izraelsku smrtonosnu taktiku ratovanja na Zapadnoj obali

U izraelskim napadima na Pojas Gaze poginula je najmanje 40.691 osoba, po Hamasovu ministarstvu zdravlja. Po UN-u, većina poginulih su žene i djeca.

Egipat, Katar i SAD već mjesecima nastoje dogovoriti prekid vatre na osnovi plana koji je potkraj svibnja predložio američki predsjednik Joe Biden. Izrael i Hamas govore da pristaju na taj plan, ali se ne slažu u pogledu nekih uvjeta za njegovu provedbu, u prvom redu kad je riječ o zadržavanju izraelskih vojnika na granici između Egipta i Pojasa Gaze. 

Netanyahu je spomenuo i pogibiju trojice izraelskih policajaca u pucnjavi u nedjelju ujutro na jugu Zapadne obale. Za napad nitko nije preuzeo odgovornost, no Hamas je priopćio da je to "herojska operacija otpora" i "prirodni odgovor na pokolj palestinskog naroda".

Izrael u Gazi naredio evakuaciju, UN obustavio humanitarne operacije
Izrael u Gazi naredio evakuaciju, UN obustavio humanitarne operacije

- Borimo se na svim frontama protiv okrutnog neprijatelja koji nas želi ubiti. Upravo jutros ubio je trojicu policajaca. To što Hamas nastavlja činiti zločine kakve je počinio 7. listopada, prisiljava nas da učinimo sve kako ih više ne bi mogao činiti - rekao je Netanyahu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

Strašna tragedija u Austriji: Mladi bračni par iz BiH poginuo u nesreći, dijete (2) je u bolnici
PREMINULI SU U BOLNICI

Strašna tragedija u Austriji: Mladi bračni par iz BiH poginuo u nesreći, dijete (2) je u bolnici

Mladi bračni par je preživio nesreću, ali su naposlijetku oboje preminuli u bolnici. Njihovo dvogodišnje dijete koje je bilo s njima u autu trenutno je u bolnici

Teška nesreća u Zagrebu: Rezali lim BMW-a i izvlačili vozača!
STRAŠNO

Teška nesreća u Zagrebu: Rezali lim BMW-a i izvlačili vozača!

Vozač se automobilom zabio u rasvjetni stup na Aveniji grada Bologne te mu je pružena liječnička pomoć
VIDEO Autom u Zagrebu naletio je na pješake: 'Jedan je ležao nepomično uz rub ceste. Užas...'
ZAVRŠILI U BOLNICI

VIDEO Autom u Zagrebu naletio je na pješake: 'Jedan je ležao nepomično uz rub ceste. Užas...'

ZAGREB U prometnoj nesreći u Zagrebu ozlijeđena su dva pješaka, potvrdila nam je zagrebačka policija. Vozač se u pješake zabio u subotu u 9 ujutro na Prilazu baruna Filipovića. Auto je završio u ogradi, a pješaci u Vinogradskoj i na traumatologiji: 'Jedan je ležao nepomično uz rub ceste. Užas', ispričao nam je čitatelj koji je snimio nesreću