Obavijesti

News

Komentari 99

HDZ je u Saboru doživio moralni poraz. Hoće li oporba uspjeti to pretvoriti u političku pobjedu?

HDZ je u Saboru doživio moralni poraz. Hoće li oporba uspjeti to pretvoriti u političku pobjedu?

"HDZ i partneri u zadnja dva dana doživjeli su teški moralni poraz", poručila je Sandra Benčić nakon trodnevne sjednice Sabora. Ali HDZ je svejedno zabilježio političku pobjedu. Kad će to napokon uspjeti oporbi?

VIDEO

Zoran Milanović narugao se s Hrvatskim saborom kad je izjavio da je "oporbi dao ključeve dvorane, neka igraju košarku, a neka ništa ne razbiju".

Andrej Plenković narugao se sa Saborom jer ne samo da nije došao na izvanrednu sjednicu, već nije poslao nikoga od svojih ministara, tek dvoje državnih tajnika.

HDZ se narugao sa Saborom tako što je nahuškao Hrvoja Zekanovića da svojim ridikuloznim ispadima sabotira svaku suvislu raspravu, kako to obično čini u korupcijskim aferama.

A onda se vladajuća većina narugala Saboru, ali i hrvatskim građanima, zaključkom da izvanredna sjednica Hrvatskog sabora o štrajku sudskih službenika i plinskoj aferi u HEP-u uopće nije bila potrebna.

Pobjeda u porazu

"HDZ i partneri u zadnja dva dana doživjeli su teški moralni poraz", poručila je Sandra Benčić nakon trodnevne sjednice Sabora koja je više nego ikada ranije ujedinila oporbu, ali i vladajuću većinu.

HDZ je podmetao, sabotirao, bojkotirao, ismijavao, relativizirao, na koncu se i blamirao, ali je ipak, pored "moralnog poraza", odnio političku pobjedu. Još jednu u nizu.

I taj "moralni poraz" kroz relativiziranje korupcijske afere i ignoriranje radnika u štrajku kojima Vlada ne želi ni povećati plaće, ni isplatiti plaće u štrajku, nastavlja se na višegodišnje moralne poraze i političke pobjede vladajuće većine.

Moralni kolaps

Andrej Plenković praktički od prvog dana svog mandata preživljava na nategnutoj većini, na žetončićima i preletačima, na koalicijskim partnerima koji se ponašaju kao da su u talačkoj krizi, na pojedincima koji drže ljestve ovakvoj vlasti i na provokatorima koji za tu većinu odrađuju najprljavije poslove.

Dok u rezervi čuva još oporbenih "spavača", zastupnika ili čitavih stranaka. 

Pa čak i predsjednika Republike koji je oporbi teške volje izašao u susret, šaljući zahtjev za održavanjem izvanredne sjednice Sabora, a onda se i oporbi i građanima i javnosti i štrajkašima narugao opaskom o "igranju košarke".

Iako bi upravo Zoran Milanović trebao biti lider oporbe, korektiv vlasti, čuvar Ustava, kao i zastupnik svih hrvatskih građana na čije glasove se poziva u obrani svog legitimiteta, ali im se ruga kad se treba raspravljati u kriminalu, korupciji i pravima radnika.

Recept za vladanje

Bio je to, dakle, još jedan "moralni poraz" HDZ-a i partnera u nizu takvih "poraza" koji su započeli s "daj pet" pozdravom Plenkovića i Tomislava Sauche prilikom obrane ministra Zdravka Marića, a koji je rezultirao još jednom političkom pobjedom.

Čak ni u vezi neobavezujućih zaključaka čije usvajanje ne bi Vladu  formalno obvezivalo, vladajuća koalicija nije se raskolila, pokolebala, slomila. Saborska oporba uspjela se nekako ujediniti, čak se time i pohvaliti nakon nedjeljne sjednice kao jedinstvenim uspjehom u protekle tri godine mandata, ali zato je vladajuća većina ostala zabetonirana.

SDSS-ovci se nisu pojavili na glasanju, no većina je svejedno spašena.

Kompenzira poraz

I tako, oporba slavi moralnu pobjedu kako bi kompenzirala politički poraz. No HDZ-u su odavno političke pobjede, kako god ostvarene - pritiscima, ucjenama, tregovinama, tajnim pregovorima, bojkotima, sabotažama, lažima - važnije od onih moralnih.

Jer, odavno više nitko politički moral ne veže uz HDZ, a još manje uz njegove koalicijske partnere. No HDZ je pokazao da se i bez toga - ili jedino bez toga - može dokopati pobjede. Pobjede na izborima ili pobjede na saborskim sjednicama.

Moral je odavno protjeran iz saborskih klupa i pretvorio se tek posljednje utočište političkih gubitnika. 

Koji će upravo na tome graditi kampanju za naredne izbore.

HDZ i interesne skupine

No HDZ-ovi glasači ne mare za moral, ne mare ni glasači manjina koje po automatizmu čine HDZ-ovu većinu - još od Ive Sanadera i Jadranke Kosor - još manje za to mare interesne skupine koje preko HDZ-a ostvaruju svoje privatne ciljeve i financijske profite, ne mare ni oni koji preko HDZ-a i partnera guraju ruke u državnu kasu, osiguravaju poslove, grabe fotelje, izgrađuju egzistenciju.

Hoće li "moralni poraz" na izvanrednoj sjednici Sabora utjecati na te skupine da bojkotiraju parlamentarne izbore, onako kako je HDZ sabotirao raspravu o plaćama i kriminalu? Naravno da neće.

I hoće li moralna platforma oporbe biti dovoljna za rušenje ove javno-privatne interesne grupacije s vlasti? Teško je zamisliti da hoće.

Ubitačni cinizam

Jer Andrej Plenković svojim ponašanjem nije samo izazvao frustraciju među građanima, već je više od svega posijao cinizam, relativizirao istinu, ispuhao strasti, produbio apatiju.

Oporba se ljutila nakon vikend poraza u Saboru, proglasila moralnu pobjedu nad onima koji su se rugali, ne samo njima, nego i građanima i javnosti, i tako udarila ton budućoj kampanji.

No hoće li njezini birači slijediti taj poziv? Hoće li se na dan izbora osjećati jednako frustrirano, ljutito, izigrano, motivirano? I omogućiti oporbi da na izborima ovu "moralnu pobjedu" napokon pretvori i u onu političku?

Ili će HDZ i njegovi partneri ipak nastaviti utabanim stazama moralnih poraza i političkih pobjeda?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 99

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio