Obavijesti

News

Komentari 14

Hakeri ne staju s napadima: 'To su ratovi, a mi se branimo. No ukrali su nam osobne podatke'

Hakeri ne staju s napadima: 'To su ratovi, a mi se  branimo. No ukrali su nam osobne podatke'
1

Nakon što je najveća bolnica u Hrvatskoj, KBC Zagreb, doživjela hakerske napade, u srijedu navečer bio je hakerski napad i na dvije velike hrvatske kompanije - Badel 1862 i Labud

VIDEO

To su ratovi budućnosti. Napadaju vas izdaleka bez mogućnosti da se obranite. Obrana nam je sve bolja. Zvao sam jutros ministra zdravstva i ravnatelja KBC-a Zagreb, uspjeli smo vratiti svu datoteku, zahvaljujem svojim stručnjacima, to je nevjerojatan pothvat. Uspjeli smo spasiti sve, još treba sagledavati što je sve ukradeno i koje će biti posljedice. Ono što je bitno za građane jest da je datoteka spašena, osvrnuo se čelnik hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić na aktualne kibernetičke napade.

Nakon što je najveća bolnica u Hrvatskoj, KBC Zagreb, doživjela hakerske napade, platforma HackManac, koja prati kibernetičke napade diljem svijeta, na platformi X objavila je u srijedu navečer da je izvršen hakerski napad i na dvije velike hrvatske kompanije - Badel 1862 i Labud - od kojih se do 12. srpnja traži otkupnina.

- Badel 1862 bio je žrtva hakerskog napada, tj. nezakonite infiltracije u računalni sustav. Samim time vjerojatno je došlo do neovlaštenoga kopiranja manjeg dijela poslovne dokumentacije i posljedično tome neovlaštenog pristupa poslovnim i osobnim podacima koji su uobičajeni dio takve dokumentacije. Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sustava, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računalnoj infrastrukturi te forenzičke analize. Poslovni procesi u društvu Badel 1862 odvijaju se neometano i u redovnom opsegu poslovanja - objavili su iz Badela 1862.

Markić o napadu na Rebro: Ono što je bitno jest da je datoteka spašena, treba vidjeti posljedice
Markić o napadu na Rebro: Ono što je bitno jest da je datoteka spašena, treba vidjeti posljedice

O svemu su se oglasili i iz Labuda.

- Meteor Grupa - Labud bio je žrtva hakerskog napada, tj. nezakonite infiltracije u računalni sustav. Odmah po utvrđivanju incidentne situacije poduzete su aktivnosti s ciljem oporavka kompromitiranih sustava, onemogućavanja daljnjih neovlaštenih pristupa računalnoj infrastrukturi te forenzičke analize. Obavještavamo i da se svi poslovni procesi u društvu Meteor Grupa - Labud odvijaju neometano i u redovnom opsegu poslovanja - napisali su.

Stjepan Groš s Fakulteta za elektroniku i računarstvo Sveučilišta u Zagrebu rekao je kako je moguće da se nikad neće znati što je točno bilo.

- Konkretno, i Badel i Labud nemaju obavezu prijavljivanja incidenata nikome, zbog čega se lako može desiti da nikad ne doznamo što se točno desilo. Dva su indirektna načina da saznamo više. Prvi, ako ne plate otkupninu i napadači objave ukradene podatke. Drugi, da im opskrba ne funkcionira zbog nedostupnosti IT sustava. Njihovi industrijski sustavi su vrlo vjerojatno netaknuti te proizvodnja i dalje teče neometano - rekao je Groš za Forbes. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 14

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio