Obavijesti

News

Komentari 18

Guardian: Hrvatska policija spaljuje migrantima mobitele i dokumente. MUP: Izmišljotina!

Guardian: Hrvatska policija  spaljuje migrantima mobitele i dokumente. MUP: Izmišljotina!
3

Iz Ministarstva unutarnjih poslova negiraju optužbe. Tvrde kako  ima nultu toleranciju za bilo kakve potencijalne nezakonite aktivnosti svojih djelatnika tea imaju neovisni mehanizam za nadzor rada policije

VIDEO

Hrvatska granična policija ponovno se nosi s optužbama da loše tretira migrante. Kako je objavio Guardian, navodno im spaljuje odjeću, mobilne telefone i putovnice koje oduzmu tražiteljima azila prije nego što ih vrate u Bosnu i Hercegovinu te ih pljačkaju.

Izvješće s fotografijama spaljenih predmeta, sa svjedočanstvima o seksualnim napadima i premlaćivanjima od strane policije, koje je s Guardianom podijelila humanitarna organizacija No Name Kitchen (NNK), najnoviji je navodni dokaz brutalnosti prema migrantima na granicama Europske unije (EU).

U slučaju da se navodi pokažu istinitima, radi se o kršenju međunarodnog prava, koje propisuje da tražitelji azila moraju imati priliku podnijeti zahtjev za azil nakon što uđu na teritorij neke zemlje.

NNK je dokumentirao osam lokacija na kojima su hrvatski policajci navodno spaljivali osobne stvari i dokumente ljudi potrebne za podnošenje zahtjeva za azilom po dolasku u EU. Spaljeni pametni telefoni također su mogli sadržavati dokaze o zlostavljanju koje su počinili hrvatski policajci u obliku videa i fotografija koje su snimili tražitelji azila, navodi NNK. Organizacija je dokumentirala osobne iskaznice, napola spaljene torbe, stotine telefona, cipele, naočale, službene vladine dokumente, prijenosne baterije, novac i druge svakodnevne predmete koji potvrđuju svjedočanstva migranata. Također su prikupili svjedočanstva o navodnom nasilju granične policije.

U prosincu 2023., trudna Marokanka (23) izjavila je da su je hrvatski policajci seksualno napali prije nego što su spalili njezine stvari, s predmetima ostalih članova njezine skupine. Žena, koja je putovala sa svojim mužem, drugom ženom i troje maloljetnika, izjavila je da su je podvrgnuli invazivnom pretresu, pri čemu su joj pregledavali genitalije te da su joj prijetili silovanjem.

Prema drugom svjedočanstvu iz studenog 2023., skupinu od četiri Marokanca policajci su navodno pretukli, a zatim spalili njihove stvari. Policija je navodno prisilila muškarce da bosi hodaju po vrućem pepelu, prijeteći im palicama. Prema NNK-u, Marokanac koji je dao svjedočanstvo zadobio je opekline na tabanima.

Telegram je poslao upit Ministarstvu unutarnjih poslova, iz kojeg negiraju optužbe. Tvrde kako  ima nultu toleranciju za bilo kakve potencijalne nezakonite aktivnosti svojih djelatnika tea imaju neovisni mehanizam za nadzor rada policije.

Kod optužbi za seksualno zlostavljanje kažu kako je nepojmljivo da bi se takav incident mogao dogoditi bez da bude odmah prijavljen policiji te da su zabilježili mnoge slučajeve izmišljenih tvrdnji.

- Što se tiče tvrdnji da hrvatska policija spaljuje predmete koje su oduzeli migrantima, želimo vas obavijestiti da, kako bi izbjegli povratak u Hrvatsku kao podnositelji zahtjeva za međunarodnu zaštitu, migranti ponekad sami uništavaju predmete koje nose sa sobom i odbacuju osobne stvari prilikom pokušaja ilegalnog prelaska granice - kažu iz MUP-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18

VIDEO

Jeziva izjava šefice policije na Floridi: Kad se razdani, neće biti spašavanja. Skupljat ćemo tijela
PRATITE NA 24SATA

Jeziva izjava šefice policije na Floridi: Kad se razdani, neće biti spašavanja. Skupljat ćemo tijela

Masivni uragan Milton donio je za sobom olujne valove i obilne kiše, uz snažne udare vjetra. Oluja je izazvala i veliki broj tornada. Stižu prve informacije o stradalima