Obavijesti

News

Komentari 141

Penava o ekskluzivi 24sata: Podržat ćemo HDZ-ov prijedlog rasta plaća, to se mora učiniti!

Penava o ekskluzivi 24sata: Podržat ćemo HDZ-ov prijedlog rasta plaća, to se mora učiniti!
2

Grbin kaže da plaće za ministre, zastupnike i sve ostale dužnosnike nisu rasle 10 godina. Pavliček iz Suverenista je za rast plaće ministrima, ali ne i za povišice zastupnicima. Grmoja protiv bilo kakvog povećanja plaća

VIDEO

24sata su ekskluzivno objavila da je plan Vlade podići osnovice plaća za 83 posto, što bi nakon 10 godina donijelo značajne povišice predsjedniku Hrvatske, premijeru, ministrima, zastupnicima, državnim tajnicima, ali i nizu drugih dužnosnika. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ekskluzivno: Plaće ministrima i zastupnicima rastu 60 posto! Plenkoviću povišica 2000 eura 00:59

Premijer Plenković bi tako dobio povišicu od 2006 eura i imao bi plaću od 5.269 eura, Zoran Milanović bi dobio povišicu od 2.128 eura i završio s plaćom od 5.716 eura, ministri poput Damira Habijana koji će i predložiti povišice bi dobio povišicu od 1.566 eura i njegova plaća bi bila nešto ispod 4.000 eura. Saborski zastupnici bi također dobili povećanje, a ono ovisi od toga imaju li dodatne funkcije koje nose više plaće. Primjerice, predsjednik Sabora Gordan Jandroković bi imao plaću nešto manje od 5.000 eura nakon povišice od 1.883 eura, dok bi primjerice predsjednik SDP-a Peđa Grbin koji je samo zastupnik, imao po novom plaću preko 3.800 eura nakon povišice nešto niže od 1.400 eura. 

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava koji je i koalicijski partner HDZ-a u vladajućoj većini i Vladi kaže da će svakako podržati rast plaća koje su najavili iz Vlade. Kažu da ovaj tjedan još nisu razgovarali, ali da su prošli bili izloženi različiti modeli u kojima bi osnovica plaće rasla  više od 70 posto, a neki su uključivali i 100 posto. Ovih 83 posto rasta osnovice mu se čini realnim iako je svjestan da će biti kritika. 

- Kao gradonačelnik sam u krizi rezao najviše one najveće plaće kako bi oni s manjima imali manji udar. I uvijek sam rekao da kada se steknu uvjeti i najniže porastu, vraćat ćemo i one više. Mi smo se doveli u situaciju da je ministar po rangu plaće i iznad 20. mjesta, a kada se gledaju i državne tvrtke, ministri su nerijetko i iza stotog mjesta po visini plaće. Takve plaće su odvraćajuće od tih odgovornih javnih funkcija i mora se znati hijerarhije i postojati simetrija po kojoj će najviše rangirana mjesta biti i adekvatno plaćena – kaže Penava za 24sata. 

On također napominje i da su dužnosnici imali veću osnovicu 2011. godine nego je imaju danas jer je ona smanjivana, a nije u konačnici mijenjana zadnjih 10 godina. 

- Dogovorili smo s HDZ-om da je bolje da se stvari dovedu u ravan i simetriju jednim potezom nego da se ide postepeno. Imamo inflaciju, imamo veliki porast plaća kod svih javnih i državnih službi i kako su plaće rasle svima, od učitelja, sigurnosnih službi, liječnika i službenika, ne možemo držati dužnosničke plaće na ovim razinama – poručuje Penava.

Kaže i da će mnogi reći da zbog zlouporaba ne trebaju rasti plaće, ali on to razdvaja i kaže da to ne može biti razlog za niske plaće, a za zlouporabe svatko mora odgovarati. 

Pitamo ga i je li razmjerno da saborski zastupnici imaju isti porast kao i ministri?
- Zastupnici su zakonodavna vlast i svi su birani od naroda. Kada bi njima ostala ista plaća, to znači neuvažavanje onih koje su birali građani i to bi govorilo o neuvažavanju samoga sebe. Ako su svima rasle plaće, onda se oni ne mogu preskočiti – zaključuje Penava.

Inače, Penava je i potpredsjednik Sabora, pa bi mu plaća trebala skočiti s 3.122 eura na oko 4.665 eura mjesečno

Poltički tajnik Mosta Nikola Grmoja je pak protiv povećanja plaća. On bi po novome imao oko 3.900 eura, što je povećanje preko 1.540 eura.
- Prije bilo kakvog razgovora o povećanju plaća potrebno uvesti ono što je nužno za vraćanje povjerenja u političare, a to je ili Zakon o porijeklu imovine ili Ured za istraživanje nesrazmjera imovine pri Poreznoj upravi. Ne možemo se praviti da nemamo problem kad konzervativne procjene i to iz 2016. godine govore o 70 milijardi kn koje gubimo zbog korupcije godišnje i u takvim okolnostima povećavati plaće dužnosnika i političara dok nismo poduzeli ništa da se uhvatimo u koštac s problemom korupcije političara je u najmanju ruku neprimjereno – rekao nam je  Grmoja. 

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nam se i prvi javio za komentar novog povećanja plaća. 

Ekskluzivno: Plaće ministrima i zastupnicima rastu 60 posto! Plenkoviću povišica 2000 eura
Ekskluzivno: Plaće ministrima i zastupnicima rastu 60 posto! Plenkoviću povišica 2000 eura

- Plaće državnih dužnosnika je apsolutno potrebno povećati. One nisu rasle od 2014. godine, a prije toga ih je SDP-ova Vlada Zorana Milanovića tri puta smanjila. I njegova prethodnica Jadranka Kosor ih je također snizila. Za komentar samog iznosa i postotka povećanja ću ipak pričekati službenu odluku Vlade - rekao nam je Grbin koji ostavlja mogućnost da ono možda i bude drugačije.

Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček pak kaže da plaće trebaju rasti ministrima, ali ne i saborskim zastupnicima među kojima je i on sam. 

- Osobno smatram da su plaće ministra i premijera bile preniske s obzirom na odgovornost posla kojeg obavljaju. O visini povišice se uvijek može raspravljati. To prepuštam vladajućima. Ali stava sam da plaće saborskim zastupnicima ne trebaju rasti, jer odgovornost jednog zastupnika u odnosu na recimo ministra je neusporediva - kaže predsjednik Suverenista.

Odluka bi trebala biti donesena ovaj tjedan. Iz Vlade nam je potvrđeno da je rast osnovice od 83 posto najrealnija opcija. To donosi povećanje neto plaće od 60-ak posto dužnosnicima, ali taj postotak varira zbog staža i broja djece, te koeficijenata koji su različiti za različite dužnosti. 

- Dizanje osnovice za 83 posto je najrealniji scenarij, ali konačna odluka će biti donesena na užem kabinetu u srijedu. Ima još nekoliko modela, ali ovaj je ocijenjen kao branjiv i pravedan jer plaće rastu točno koliko su rasle i državnim službenicima. Mi smo dizanjem plaća službenicima sačuvali kvalitetan kadar i ono je bilo nužno, ali je to dovelo do nepravednosti i nelogičnosti. Ministri i državni tajnici imaju niže plaće od onih kojima su nadređeni. Oni su mahom po plaćama u svom resoru između 20. i 30. mjesta po plaći. I među čelnicima zemalja Europske unije, naš predsjednik Vlade ima najnižu plaću. Veću plaću od premijera redom imaju i direktori državnih tvrtki, a to je također apsurd. Potreban nam je i kvalitetan kadar jer svi radije idu u državne tvrtke ili privatni sektor gdje su bolje plaće - objavili smo obrazloženje visokopozicioniranog sugovornika iz Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 141

VIDEO

Svjedok sudara u kojem su kod Dubrovnika stradali brat i sestra poginuo u padu rampe trajekta
ALBANKA SKRIVILA NESREĆU

Svjedok sudara u kojem su kod Dubrovnika stradali brat i sestra poginuo u padu rampe trajekta

Umjesto da sinu 21 svjećicu stavim na tortu, ja sam ih 21 upalila na groblju. I Kati ću za koji mjesec paliti 19 svijeća. Htjela je biti medicinska sestra. Još joj čuvam kutu, rekla je majka Dragana

Kći šefa Hrvatskih šuma iz afere 'nakaze' kupila MORH-ov stan od 91 m2 za bagatelu!  Renta ga
EKSKLUZIVNO

Kći šefa Hrvatskih šuma iz afere 'nakaze' kupila MORH-ov stan od 91 m2 za bagatelu! Renta ga

Anna Dujić, kći HDZ-ova šefa Hrvatskih šuma, kupila je četverosobni državni stan za 76 tisuća eura. Stan je sad apartman s četiri zvjezdice
Svećenik koji je mrzio Tita u Jugoslaviju se vratio 1967. Rekli su: To je 'najveći špijun svijeta'!
FELJTON: USTAŠKI JAMES BOND (1)

Svećenik koji je mrzio Tita u Jugoslaviju se vratio 1967. Rekli su: To je 'najveći špijun svijeta'!

Plus+ Jedni su ga smatrali ratnim zločincem, drugi agentom CIA-e. Pavelića je spasio maskiravši ga u svećenika s brkovima, Tita je mrzio i pisao optužnice protiv njega, ali u Jugi mu nije pala ni vlas s glave