Obavijesti

News

Komentari 17

Gradonačelnik Šibenika: Neću dizati niti porez na nekretnine, niti paušal iznajmljivačima...

Gradonačelnik Šibenika: Neću dizati niti porez na nekretnine, niti paušal iznajmljivačima...

HDZ-ov Željko Burić koji nije dizao niti porez na plaće kaže da im se proračun izvrsno puni. Iznajmljivačima je lani digao paušal i sada ga neće dodatno povećavati: Nitko nije propao, dapače, imamo porast apartmana

VIDEO

HDZ-ov gradonačelnik Šibenika Željko Burić se prvi od čelnika velikih gradova izjasnio o novom porezu na nekretnine i novim paušalima poreza koje po krevetu moraju plaćati iznajmljivači. Za HRT je povodom Dana Grada Šibenika rekao da neće dizati te poreze, a da će dodatno smanjiti i porez na potrošnju u ugostiteljskim objektima za trećinu. Za 24sata je Burić pojasnio i zašto se odlučio za takav potez, a donosimo i izračune što to znači. Inače, kako smo već ranije pisali, iako je dosta pobune protiv ova dva poreza, lokalnim čelnicima su u svibnju izbori, pa je bilo i za pretpostaviti da neće biti nikakvog radikalnog povećanja. Burićev primjer to i potvrđuje.

- Proračun nam se izvrsno puni i imamo višak. Imamo 30 posto veće prihode jer su svi projekti koje smo realizirali dignuli i zaposlenost, a inflacija je za posljedicu imala i povećanje plaća, pa je više poreza završilo u proračunu. Mi ćemo moći vratiti i kredit prije roka i uštedjeti na kamatama - kaže Burić.

Šibenik je lani odredio da je porez na kuće za odmor pet eura po kvadratu, a to će sada biti porez na nekretnine. Također, odredio je da će paušal po krevetu iznajmljivačima u samom gradu biti 150 eura godišnje, a taj iznos pada za udaljenije dijelove koji su administrativno pod Šibenikom. To znači da iznajmljivač koji ima apartman od 60 kvadrata s četiri kreveta, plaća godišnje 600 eura poreza, a toliko će plaćati i ubuduće. Dodatno, morat će platiti 300 eura poreza na nekretnine, pa je godišnji trošak za ta dva poreza 900 eura u središtu Šibensko-kninske županije. Inače, Šibenik je u prvoj zoni razvijenosti, pa je paušal mogao porasti na 300 eura po krevetu godišnje, a porez na nekretnine na 8 eura po kvadratu. Burić kaže da za tim nema potrebe, a da su dokazali i da nitko od iznajmljivača nije propao iako su ih lani kritizirali zbog rasta paušala na 150 eura.

- Ne samo da nitko nije propao, nego nam se i povećao broj vlasnika koji iznajmljuju apartmane turistima. Smatramo zato da su porezne stope koje smo odredili pogođene. Mi smo smanjili i porez na plaća nakon što je ukinut prirez, ali zbog veće baze poreznih obveznika, proračun nam se izvrsno puni - kaže Burić.

Inače, porez na potrošnju u šibenskim ugostiteljskim objektima iznosi tri posto od vrijednosti jela i pića. Nakon najave smanjenja, od sljedeće godine će iznositi dva posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

FOTO Policija upala na car meet u Zagrebu, pregledali 36 vozila. Kod jednog su našli i tri mačete!
OKUPLJANJE U ŠPANSKOM

FOTO Policija upala na car meet u Zagrebu, pregledali 36 vozila. Kod jednog su našli i tri mačete!

Policajci su u petak navečer upali na veliko okupljanje automobila u zagrebačkom naselju Špansko. Pregledali su 36 vozila, a kod jednog vozača neispravnog auta pronašli su čak tri mačete
'Imate ovu kovanicu od dva eura? Vrijedi čak 5900 dolara!'
PROVJERITE!

'Imate ovu kovanicu od dva eura? Vrijedi čak 5900 dolara!'

Europska unija u određenim situacijama na tržište plasira posebne kovanice u ograničenim serijama, što s vremenom postaje iznimno vrijedno...