Obavijesti

News

Komentari 0

Gradonačelnik Karlovca: Voda poplavila 25 obiteljskih kuća, najteže stanje je u Brodarcima

Gradonačelnik Karlovca: Voda poplavila 25 obiteljskih kuća, najteže stanje je u Brodarcima

Unatoč padu vodostaja, štete su značajne, no gradonačelnik Mandić je kazao da se ne očekuje proglašenje elementarne nepogode

VIDEO

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je u subotu da je voda ušla u 25 obiteljskih kuća te da su mnoga dvorišta i gospodarske zgrade također pretrpjele štetu, a najteža situacija bila je u Brodarcima i Borlinu te u pokupskoj dolini odnosno na lijevoj obali Kupe.

Unatoč padu vodostaja, štete su značajne, no gradonačelnik Mandić je kazao da se ne očekuje proglašenje elementarne nepogode.

"Štete ćemo procijeniti sutra, ali već sada znamo da nisu toliko velike kao prijašnjih godina", izjavio je Mandić za Dnevnik HRT-a.

Naglasio je da bi izgradnja obrambenih zidova, čija je realizacija zaustavljena prije dvije i pol godine zbog proceduralnih prepreka, mogla spriječiti takve situacije u Brodarcima i okolnim naseljima.

Poplavljeno naselje Brodarci uz rijeku Kupu, stanovnici spašavali  životinje

"Javni interes mora biti prioritet", dodao je.

Mandić je naglasio i da su se vodostaji spustili, da su građanima podijeljeni isušivači te da će se sutra sanirati teren. "Vjerujem da ćemo već u ponedjeljak imati normalne uvjete za život", naglasio je.

Ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković obišla je neka karlovačka naselja i sudjelovala na sjednici karlovačkog Stožera Civilne zaštite u proširenom sastavu, na kojoj je upoznata sa situacijom na poplavljenim područjima i poduzetim aktivnostima, te izgradnjom sustava od poplava.

"Prevladavajući javni interes govori da se sustav obrane od poplava mora što prije završiti", rekla je Vučković na konferenciji za novinare u Karlovcu.

Kupa radi probleme u Karlovcu: 'Svi građani dobro znaju kako je kada Kupa dođe do 800 cm...'
Kupa radi probleme u Karlovcu: 'Svi građani dobro znaju kako je kada Kupa dođe do 800 cm...'

"Prije nekoliko godina smo na sličnim razinama vodostaja, nešto višim, ali sličnim, usporedivim, imali 500-tinjak kuća koje su bile poplavljene, ne govorimo o gospodarskim zgradama ili podrumima. Mi smo za sada prebrojali njih 25, vjerojatno ih je nešto više, no brojke jasno govore što nam donosi sustav", rekla je.

Poplavljeno naselje Brodarci uz rijeku Kupu, stanovnici spašavali  životinje

Podsjetila je da je izgrađeno više od 13 kilometara regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina koje su pomogle i onom dijelu koji je u ovom trenutku još nije završen. Dodala je i da je 9,5 kilometara u gradnji, a pripremaju se ostale nabave za koja su, kaže, osigurana novčana sredstva.

Za Koranu je i dalje na snazi izvanredno stanje, dok je zbog vodostaja Kupe ono bilo na snazi do podneva. Do ponoći bi vodostaji Kupe trebali opasti ispod +800 cm, tijekom sutrašnjeg dana za dodatan metar, odnosno, od ponedjeljka se očekuje stabilizacija i normalizacija vodostaja uz ukidanje svih mjera obrane od poplava.

Osim visokih vodostaja koji su uzrokovali probleme na karlovačkom i ogulinskom području, bilo je problema i na ozaljskom području gdje je nekoliko mjesta bilo odsječeno, a bilo je i poplavljenih stambenih objekata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kamenolom u Jablanici istražuje krim-policija BiH: 'Odron smrti nije posljedica izlijevanja rijeke'
CIJELE KUĆE ZATRPANE

Kamenolom u Jablanici istražuje krim-policija BiH: 'Odron smrti nije posljedica izlijevanja rijeke'

Tisuće tona kamenja iz tog kamenoloma kod Jablanice palo je na cijelo naselje i napravilo branu, a onda se voda slila u jednu dolinu. Sve se dogodilo i minuti, oko dva sata iza ponoći, kažu vlasti u BiH