Krematorij na Mirogoju pokazao je gređanima kako izgleda kremacijska peć, hladne komore, osnovne urne i druge tehnikalije: 'Ovo je prvi put da smo otvorili vrata za javnost brojnih upita i velikog interesa'
Građani dobili priliku posjetiti krematorij: 'Pijetet pokojnika kod nas je uvijek sačuvan'
Zagrebački krematoriji u subotu je otvorio vrata za javnost. "Dan na krematoriju" okupio je mnoge znatiželjne građane koji su htjeli vidjeti što se krije iza njegovih vrata.
POGLEDAJTE VIDEO:
Voditelj krematorija Matija Sakoman posjetitelje je proveo kroz krematorij. Kako kaže, interes za kremaciju značajno je porastao tijekom proteklih godina. Posjetitelji su imali priliku vidjeti malu i veliku dvoranu u kojoj se održavaju pogrebi, hladne komore, kremacijske peći i osnovne urne.
- U manipulacijskom hodniku nalaze se četiri rashladne komore u kojima tijela pokojnika čekaju kremaciju ili ispraćaj. Kad zaprimimo tijelo pokojnika ono se prvo pregleda, a zatim se smješta u jednu od hladnih komora do ispraćaja uz obitelj i ostale uzvanike. Tijelo se nakon ispraćaja vraća u hladnu komoru, a potom odlazi na kremaciju. Većina našeg posla se odvija baš u ovom manipulacijskom hodniku - ispričao je Sakoman.
Temperatura u rashladnim komorama kreće se između nula i četiri stupnjeva. U odvojenoj prostoriji se nalaze tri kremacijske peći.
- Pokojnici se na kolicima u lijesu dovoze do kremacijskih peći. Susreli smo se s raznim dvojbama građana koji su nas ispitivali postoji li mogućnost da dva tijela se nalaze u kremacijskoj peći u isto vrijeme, ali to je naprosto nemoguće. U kremacijsku peć stane jedno tijelo s lijesom. Kremacija traje oko sat vremena, a zatim se pepeo stavlja u metalne kible. Te kilbe su točno određenog promjera da stanu u naš mlin za kosti. Taj mlin metodom trešenje ekstrahira kosti, a onda čisti pepeo ide u osnovne urne koje se zatvaraju i graviraju - opisao je Sakoman naglasivši da je interes javnosti za proces kremacije iznimno velik.
U Hrvatskoj kremacija postaje sve popularnija. Prema riječima voditelja, prosjek klasičnog ukopa i kremacije se izjednačio. - U Sloveniji 90% ljudi bira kremaciju, a tek 10% njih klasičan ukop.
- Imamo 7 krematora koji rade u tri smjene. Ovaj izuzetno zahtjevan proces naši krematori obavljaju stručno, a prije svega nam je najbitnije uvijek sačuvati pijetet pokojnika. Primijetili smo da svake godine imamo porast od 5-7%. Mi ovdje s 30 zaposlenika obavimo jednaku količinu ukopa kao i ostale službe groblja na 28 lokacija i preko 120 zaposlenih - istaknuo je Sakoman.
Zaposlenike krematorija iznenadio je veliki broj posjetitelja koji su htjeli zaviriti iza njihovih vrata. Krematorij je u subotu posjetilo oko 400 znatiželjnika.
- Drago nam je da su se ljudi odazvali u ovako velikom broju te da javnost napokon dobije uvid u ono što se ovdje događa - zaključio je Sakoman.