Gotov zulum pijanih turista po Splitu? Počeli patrolirati prvi zaštitari: Evo što se radilo lani... | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 9

Gotov zulum pijanih turista po Splitu? Počeli patrolirati prvi zaštitari: Evo što se radilo lani...

Gotov zulum pijanih turista po Splitu? Počeli patrolirati prvi zaštitari: Evo što se radilo lani...

Zbog ove vijesti lakše će sigurno spavati stanari stare gradske jezgre koji su prijašnjih sezona imali muka s turistima koji su divljali po ulicama. Pobrojali smo samo dio incidenata od prošle sezone...

VIDEO

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević potvrdio je na sjednici Gradskog vijeća da su u ponedjeljak krenule prve patrole zaštitara po splitskim ulicama. Angažirao ih je Grad Split, a njihova zadaća je da, bilo samostalno ili u društvu komunalnih redara, čuvaju javni red i mir na gradskim ulicama.

Ivošević otkriva kako zaštitari nemaju fiksno radno vrijeme već će se prilagođavati okolnostima. Uglavnom će zaštitari patrolirati u večernjim satima kada se u sezoni na splitskim ulicama i događa najviše incidenata. Očekivano je da će više patrolirati i vikendima kao i za vrijeme velikih događanja u gradu.

Ona se bori s pijanim turistima: Split je meni najlipši, ali pun je žohara. Svaka rupa sad je bar...
Ona se bori s pijanim turistima: Split je meni najlipši, ali pun je žohara. Svaka rupa sad je bar...

Zaštitari će patrolirati po centru grada, a dobili su dio ovlasti koje ima policija. Moći će od ljudi zatražiti utvrđivanje identiteta kao i zadržavati one uhvaćene u prekršaju. Naravno, ako okolnosti to budu zahtijevale, bit će na mjesto događaja pozvana i policija.

Ove je godine putem javne nabave izabrana firma “007 Miletić”, a na natječaj su se uz njih prijavile i firme "Lav zaštita", "Lupus zaštita", "Sokol", "Pit Bull" i "007 Miletić". Izabrana tvrtka "077 Miletić" dala je najpovoljniju ponudu od 95.000 eura s PDV-om. 

Zbog ove vijesti lakše će sigurno spavati stanari stare gradske jezgre koji su prijašnjih sezona imali muka s turistima koji su, često u alkoholiziranom stanju, urlali usred noći pod prozorima mještana i nerijetko vršili nuždu pred njihovim kućnim pragovima.

Sumanuto divljanje po gradu

Grad Split lani je izglasao prijedlog po kojem se kažnjava niz prekršaja protiv javnog reda i mira. Konzumiranje alkohola na površini javne namjene (one površine manje 100 metara od škola i vrtića, unutar zone A koja obuhvaća prostor grada unutar baroknih bedema izgrađenih u 17. stoljeću); vršenje nužde na površinama javne namjene, spavanje u parkovima na travnjacima, trgovima i na drugim površinama javne namjene; konzumacija hrane ili piće na površini javne namjene, zadržavanje u ugostiteljskim objektima nakon kraja radnog vremena, penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen pločama; ulaženje, penjanje i/ili kupanje u fontanama i nuđenje i ugovaranje usluge taksi prijevoza koja nije unaprijed dogovorena - za sve to predviđene su novčane kazne u visini od 300 eura. Povraćanje na javnim površinama kažnjava se sa 150 eura.

Sramotne scene iz centra Splita: Djevojka se pomokrila usred bijela dana na ulici u Radunici
Sramotne scene iz centra Splita: Djevojka se pomokrila usred bijela dana na ulici u Radunici

I za sve te kazne postoji opravdan razlog. Jer turisti su se posljednjih godina u Splitu razularili van svih granica. 

U svibnju prošle godine pijani turisti pokazivali su stražnjicu ženi koja ih je pokušavala opomenuti za nekulturno ponašanje, a onda su je još i gađali bocom.

U lipnju je, pak, objavljenja snimka turista koji se pijani po cesti u suprotnom smjeru voze u kolicima iz trgovine. Također u lipnju, društvenim mrežama proširila se fotografija mladića koji u centru grada mokri po izlogu jedne trgovine.

U srpnju obično počinje Ultra festival, a tada policija i komunalni redari uvjerljivo imaju najviše posla. Društvenim mrežama proširio se video u kojem policija vozi gradskim ulicama i viče na turiste koji polugoli hodaju centrom grada.

Raskalašeno ponašanje turista ne prestaje ni u kolovozu. Lani se tada dijelila snimka tri pijane turistkinje koje su se bacale i valjale po podu u centru grada. Još jedna fotografija kružila je mrežama, ovoga puta bila je riječ o djevojci koja se odlučila pomokriti usred bijela dana na ulici u Radunici.

Dio je ovo, tek, sramotnih prizora sa splitskih ulica tijekom turističke sezone, a svemu bi sada na kraj trebale stati patrole zaštitara i komunalnih redara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO