Obavijesti

News

Gomirje zove na 6. Festival harmonike. Nastupaju mnoge zvijezde, a ulazak je besplatan

Sadržaj donosi Gomirje festival harmonike

Gomirje zove na  6. Festival harmonike. Nastupaju mnoge zvijezde, a ulazak je besplatan

U Gomirje stiže Zoran Majstorović, naš jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, kao i Merima Ključo. Tu je i poznata pjevačica Viki Miljković, članica žirija showa 'Zvezde Granda', te Nermin Handžić

U blizini Vrbovskog nalazi se malo mjesto Gomirje, koje od 21. do 27. srpnja postaje atraktivna glazbena destinacija. Ovaj dragulj Gorskoga kotara domaćin je 6. Festivala harmonike, na kojem vas čekaju mnogi glazbenici. Tu je i "Harmonikaški kamp za mlade". Od 21. do 27. srpnja uz razne aktivnosti bit će u prostoru Učeničkog doma u Moravicama.

Zoran Majstorović


Ljetne večeri su, uz osvježavajuće piće, stvorene za živu glazbu, osobito ako pozornicu zauzimaju ugledni glazbenici. "Gomirje Harmonika Mundijal'' ugostit će Zorana Majstorovića, našeg jazz glazbenika, gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i skladatelja, kao i Merimu Ključo iz BiH, najveće regionalno ime klasične harmonike, i to u dvorištu Manastira Gomirje, u petak, 26. srpnja. 

Merima Ključo


Subota, 27. srpnja, rezervirana je za masterclass harmonike za mlade harmonikaše uz mentorstvo Manuela Šavrona iz Slovenije u prostoru Doma kulture u Gomirju. Na igralištu NK Gomirje u večernjim satima nastupa Harmonika mundijal bend uz sudjelovanje Manuela Šavrona, a nakon njih na scenu stupa poznata srpska pjevačica Viki Miljković, članica žirija showa "Zvezde Granda", te Nermin Handžić, pobjednik tog showa u sezoni 2021/2022. 

Viki Miljković i Nermin Handžić

Nakon njih na scenu će se popeti Folklorni ansambl Sveti Nikola – SKD Prosvjeta Rijeka. Ulazak je besplatan za sve. 

Posjetite najzapadniji europski manastir

Osim ove glazbene poslastice, u Gomirju možete posjetiti i razgledati najzapadniji pravoslavni manastir u Europi. Nosi naziv Manastir Gomirje, odnosno Manastir Rođenja sv. Jovana Krstitelja - Gomirje. Temelji manastira sagrađeni su početkom 17. stoljeća, a današnji izgled dobio je 1719. godine, kad je počela njegova gradnja. 

Manastir Gomirje, odnosno Manastir Rođenja sv. Jovana Krstitelja - Gomirje

Zanimljivo, prema podacima portala Primorsko-goranske županije, na mjestu na kojem se danas uzdiže ovaj manastir u davnini je bio frankopanski kaštel s crkvom Svete Marije. Tako se Gomirje prvi put spominje kao dio Modruške županije 1461., nakon što su Osmanlije srušili spomenuti kaštel s crkvom, naselje je porušeno i stanovništvo rastjerano, a za obranu su dovedeni ratnici pravoslavne vjere.

Odmorite mozak u ljepotama prirode

Ovo događanje idealna je prilika i da obiđete prirodne ljepote ovog mjesta i usput posjetite kanjon Kamačnik, koji je udaljen 10-ak minuta vožnje (7 km) od manastira i nalazi se u Vrbovskom.
Inače, Kamačnik je 3,2 kilometra dug desni pritok rijeke Dobre, ušće mu je južno od Vrbovskog, nedaleko od željezničke postaje, a na ušću je sagrađen i restoran Kamačnik. Izvorište Kamačnika jedno je od pet najdubljih u Europi, a na stijenama kanjona raste tisa - najugroženija vrsta stabala u Gorskom kotaru. U gornjem toku Kamačnika nalazi se poučno-didaktička staza. Na šetnici uz potok Kamačnik postavljena je Panova staza, niz od pet zvučnih instalacija, osmišljena kao osjetilna (akustična) staza koja posjetiteljima pruža uvid u igru zvuka kao umjetničkog i edukativnog medija. 

Pri posjeti Kamačniku, na samom ušću nalazi se i Bistro Kamačnik, gdje možete uživati u gastronomiji ovog područja i autohtonim okusima koje pruža

 


Također, na šetnici je postavljena botanička staza, na kojoj se posjetitelji putem sadržaja na informativnim pločama mogu educirati o biljnom i životinjskom svijetu značajnoga krajobraza Kamačnik. Staza do izvora Kamačnika nije zahtjevna, lagano je brdovita, duga 3 kilometra, i moguće ju je prehodati za sat i pol laganog hoda. Veći dio ide uz potok, a na dijelovima su drveni mostići i galerije na kojima se možete zaustaviti, predahnuti i uživati u pogledu. Zaista vrijedi doživjeti. 

Dužina staze od izvora Kamačnika do ušća, gdje se ulijeva u Dobru, iznosi 6,3 km, a pješačka staza posjetitelje vodi rubom stijene i mnogobrojnim mostovima sagrađenim iznad potoka.
Ova lokacija u srcu prirode idealno je mjesto za obiteljske aktivnosti kao što su planinarenje i šetnja, ali i igre u prirodi i piknik. Kamačnik se ubraja u pet najdubljih izvora u Hrvatskoj, a evidentirana dubina izvora trenutno je 118 m. 

 Lokacija u srcu prirode idealno je mjesto za obiteljske aktivnosti kao što su planinarenje i šetnja


Na ušću se nalazi i Bistro Kamačnik, gdje možete uživati u gastronomiji ovog područja i autohtonim okusima koje pruža. Specijaliteti od plodova gorja, divljači i druge domaće delicije čekaju da ih isprobate, a u spomenutom bistrou sigurno će vas oduševiti jela kao što su goranski odrezak s gljivama i špekom ili gulaš od divljači s okruglicama od kruha.

 

Sadržaj donosi Gomirje festival harmonike

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere