Obavijesti

News

Komentari 28

Godišnjica sukoba u Gazi: Izrael bombardirao džamiju koja je služila kao sklonište. 21 mrtav

Godišnjica sukoba u Gazi: Izrael bombardirao džamiju koja je služila kao sklonište. 21 mrtav

Napad na džamiju dogodio se uoči prve godišnjice sukoba u kojem je palestinska enklava u Izraelu gotovo potpuno uništena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21 MRTAV

Civilna zaštita Gaze izvijestila je u nedjelju da je 21 osoba ubijena u izraelskom napadu na džamiju koja je pretvorena u sklonište za raseljene osobe u Deir al-Balahu.

"Broj mrtvih se popeo na 21, a veliki je broj ranjenih nakon bombardiranja džamije u kojoj su se nalazile raseljene osobe, ispred ulaza u bolnicu mučenika Al-Aqsa u Deir al-Balahu, u središtu Pojasa Gaze", rekao je glasnogovornik Civilne zaštite Mahmoud Bassal.

Napad na džamiju dogodio se uoči prve godišnjice sukoba u kojem je palestinska enklava u Izraelu gotovo potpuno uništena.

Izraelska vojska je u priopćenju rekla da je "izvela precizan udar na teroriste Hamasa koji su djelovali unutar zapovjednog i kontrolnog centra ugrađenog u strukturu koja je prethodno služila kao džamija 'Šuhada al-Aqsa' u području Deir al-Balaha."

ZRAČNI NAPAD

Najmanje pet osoba je ubijeno, a 20 je ranjeno u izraelskom zračnom napadu na džamiju u Gazi tijekom noći sa subote na nedjelju, rekli su liječnici.

Napad na džamiju, u blizini bolnice Al-Aqsa u Deir al-Balahu u središnjem pojasu Gaze, dogodio se uoči prve godišnjice sukoba u kojem je palestinska enklava u Izraelu gotovo potpuno uništena.

Očevici su rekli da bi broj žrtava mogao biti i veći, jer je džamija korištena za smještaj raseljenih osoba.

Izraelska vojska je u priopćenju rekla da je "izvela precizan udar na teroriste Hamasa koji su djelovali unutar zapovjednog i kontrolnog centra ugrađenog u strukturu koja je prethodno služila kao džamija 'Šuhada al-Aqsa' u području Deir al Balaha."

Najnovije krvoproliće u desetljećima starom izraelsko-palestinskom sukobu pokrenuto je kada su palestinski militanti Hamasa napali južni Izrael 7. listopada 2023., ubivši pritom 1200 ljudi, a njih oko 250 su uzeli kao taoce, prema izraelskim podacima.

U vojnom napadu Izraela na Gazu koji je uslijedio ubijeno je gotovo 42.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva Gaze. Raseljeno je gotovo svih 2,3 milijuna ljudi u enklavi, a posljedično je došlo i do optužbi za genocid na Svjetskom sudu, koje Izrael poriče.

NAPADI NA BEJRUT

 Najmanje osam eksplozija potreslo je južno predgrađe Bejruta kasno u subotu, uključujući i područje u blizini zračne luke, nakon što je izraelska vojska upozorila stanovnike da napuste te lokacije, objavio je Reuters.

Udari su uslijedili nakon višednevnog bombardiranja predgrađa Bejruta, koja se smatraju uporištem oružane skupine Hezbolah koju podupire Iran, pri čemu je ubijen njen dugogodišnji vođa Sajed Hasan Nasralah, a možda i njegov potencijalni nasljednik Hašem Safiedine. 

Libanonski sigurnosni izvor rekao je u subotu da od petka nema kontakta sa Safiedineom, nakon izraelskog zračnog napada u blizini međunarodne zračne luke.

Izraelski vojni glasnogovornik kontraadmiral Daniel Hagari rekao je u subotu da je Izrael ubio 440 Hezbolahovih boraca u svojim kopnenim operacijama u južnom Libanonu i uništio 2000 Hezbolahovih ciljeva. Hezbolah nije objavio broj mrtvih.

Izraelci kažu da su pojačali napade na Hezbolah kako bi omogućili siguran povratak desetaka tisuća građana u domove u sjevernom Izraelu, koje je grupa bombardirala od prošlog 8. listopada.

Izraelske vlasti priopćile su da je dosad u južnom Libanonu ubijeno devet izraelskih vojnika.

Libanonski dužnosnik je izjavio da su u izraelskim napadima dosada ubijene i stotine običnih Libanonaca, a da je 1,2 milijuna ljudi, što čini gotovo četvrtinu stanovništva, moralo napustiti svoje domove.

Libanonski sigurnosni dužnosnik rekao je Reutersu da je u subotnjem napadu na palestinski izbjeglički kamp u Tripoliju ubijen pripadnik Hamasa, njegova supruga i dvoje djece. Mediji povezani s palestinskom skupinom rekli su da je u napadu ubijen vođa njezinog oružanog krila, imenovavši ga Saed Atalah.

Izraelci su u priopćenju rekli da su ubili dvojicu pripadnika Hamasa koji su djelovali u Libanonu, ali nisu rekli jesu li bili u Tripoliju, lučkom gradu s većinskim sunitskim muslimanima, koji je također bio meta  tijekom rata s Hezbolahom 2006.

Nitko iz Hamasa nije komentirao ove informacije.

U sjevernom Izraelu sirene za zračnu opasnost u subotu su natjerale ljude da potraže sklonište uslijed raketnog napada iz Libanona. Hezbolah je rekao da je ispalio projektile na ono što je nazvao "ATA tvrtka za vojnu industriju u blizini baze Sakhnin" koja se nalazi kod Haife.

Izraelska vojska je rekla da su dva projektila preletjela iz Libanona, od kojih su jednog presreli, dok je drugi pao, ali nije prouzročio štetu.

GODIŠNJICA

Deseci tisuća prosvjednika izašli su u subotu na ulice nekoliko velikih gradova svijeta tražeći prekid krvoprolića u Gazi, dok se sukob u palestinskoj enklavi bliži svojoj prvoj godišnjici i proširuje se na regiju.

Oko 40.000 propalestinskih prosvjednika promarširalo je središtem Londona, dok su se tisuće okupile u Parizu, Rimu, Manili i Cape Townu.

24sata

Rat je započeo kad je militantna palestinska skupina Hamas napala južni Izrael 7. listopada 2023. Po izraelskim podacima tada je ubijeno 1200 ljudi, a oko 250 ih je postalo taocima.

Izraelski osvetnički napad na Gazu, koji je nakon toga uslijedio usmrtio je gotovo 42.000 Palestinaca i raselio gotovo sve stanovništvo enklave od 2,3 milijuna žitelja, podaci su ministarstva zdravstva Gaze.

24sata

"Nažalost, unatoč svoj našoj dobroj volji izraelska vlada ne obraća pozornost na to. Samo nastavlja sa zločinima u Gazi, sada i u Libanonu i Jemenu, a vjerojatno i u Iranu", rekla je prosvjednica Agnes Kory koja je demonstrirala u Londonu. "A naša vlada, naša britanska vlada, nažalost samo izdaje priopćenja i izjave, nastavljajući isporučivati ​​oružje Izraelu", dodala je.

U Londonu su proizraelski pristaše mahali zastavama dok su prolazili propalestinski orijentirani prosvjednici. Na marginama prosvjeda je, po podacima policije, uhićeno 15 osoba. Policija nije objavila kojoj skupini pripadaju privedeni.

Nakon što su u Rimu izbili sukobi policija je prosvjednika pokušala rastjerati vodenim topovima i suzavcem. Ondje se okupilo oko 6000 prosvjednika koji su na taj način prkosili zabrani mirnih demonstracija središtem grada uoči obilježavanja godišnjice 7. listopada.

24sata

U Berlinu se na prosvjedu okupilo oko 1000 demonstranata. Oni su isticali palestinske zastave, izvikujući pritom "Godina dana genocida", što je izraz koji Izrael osporava, tvrdeći da se samo brani. Prosvjednici su kritizirali i policijsko nasilje nad propalestinskim prosvjednicima u Njemačkoj.

Pristaše Izraela u Berlinu prosvjedovale su protiv sve snažnije izraženog antisemitizma. Ondje su izbili sukobi između policije i propalestinskih protuprosvjednika.

Prošle su godine razmjeri ubojstava i razaranja u Gazi izazvali neke od najvećih globalnih prosvjeda u posljednjih nekoliko godina. Pristaše izraelske strane tvrde da je taj val gnjeva potaknuo i stvorio antisemitsko ozračje u sklopu kojega prosvjednici dovode u pitanje pravo postojanja Izraela kao nacije. 

Rat u Gazi proširio se na cijelu regiju, privukavši grupe koje podupire Iran u Libanonu, Jemenu i Iraku. Izrael je posljednjih tjedana naglo pojačao kampanju protiv libanonske skupine Hezbolah koju podržava Iran, a Iran je ovaj tjedan raketirao Izrael.

"Bojimo se regionalnog rata, jer trenutačno postoje napetosti s Iranom, a možda i s Irakom i Jemenom", rekao je libanonsko-francuski prosvjednik Houssam Houssein koji je demonstrirao u Parizu. "Doista moramo zaustaviti rat jer je sada postao nepodnošljiv", dodao je.

Dok saveznici Izraela, poput Sjedinjenih Država podupiru pravo te zemlje na obranu, Izrael se suočava s golemom osudom međunarodne zajednice zbog svojih postupaka u Gazi, a odnedavno i zbog bombardiranja Libanona. Premijer Benjamin Netanyahu odolijeva kritikama te tvrdi da njegova vlada mora djelovati da bi spriječila ponovni napad Hamasa, poput onoga koji se dogodio 7. listopada.

24sata

Međunarodna diplomacija koju predvode Sjedinjene Države dosad nije uspjela postići dogovor o prekidu vatre u Gazi. Hamas želi da se postigne sporazum kojim će se dogovoriti okončanje rata, dok Izrael smatra da borbe mogu prestati tek onda kada Hamas bude u potpunosti iskorijenjen.

S policijom su se sukobili i aktivisti u Manili. Najprije im je onemogućeno održavanje prosvjeda pred američkim veleposlanstvom u glavnome gradu Filipina. Ondje su se okupili buneći se zbog toga što Sjedinjene Države Izrael opskrbljuju oružjem.

Prosvjedi kojima bi se trebala obilježiti prva godišnjica početka napada, u subotu će se održati i u ostalim zemljama i gradovima svijeta, primjerice u Sjedinjenim Državama i u Čileu, a tijekom vikenda su planirana i okupljanja u znak potpore Izraelu.

Komentari 28