Obavijesti

News

Komentari 21

Godinu dana škola nije radila, a onda je učionica oživjela zbog Anđele: 'Jedva sam čekala doći'

Godinu dana škola nije radila, a onda je učionica oživjela zbog Anđele: 'Jedva sam čekala doći'
14

Jedini u razredu bit će Anđela u Ždrilu i Val na Kapriju • U Splitsko-dalmatinskoj županiji dvije škole zatvorene

VIDEO

U školske klupe ove je godine sjelo oko 37.500 prvašića, ukupno oko 301.660 učenika osnovne škole te oko 150.000 srednjoškolaca. U nekim učionicama sjedit će i više od 25 prvašića po razredu, neke područne škole zatvorile su svoja vrata, dok će u nekim školama, poput one u Ždrilu i na otoku Kaprije, sjediti samo po jedno dijete. Područna škola Ždrilo je otvorena, zatvorena i opet otvorena, a nalazi se sedam kilometara od one matične, Osnovne škole “Braća Ribar” u Posedarju. Prvi školski sat Anđela je došla u pratnji mame Marije (35) i tate Jure (43).

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

Godinu dana škola nije radila, a onda je učionica oživjela zbog Anđele: 'Nas dvije smo same tu' 01:12

- Sretna sam jer sam znala za školu preko starije sestre Petre, koja je ovdje isto bila jedna od rijetkih učenica. Ustala sam rano, oko 6 sati, spremila se i, iako je škola preko puta kuće u kojoj živim, jedva sam čekala doći - kazala je jedina učenica prvog razreda škole Ždrilo, zbog koje su se pisala pisma Ministarstvu obrazovanja, koje je i odobrilo njeno ponovno otvaranje nakon što je godinu dana bila zatvorena. Anđela je sama i jedva čeka sljedeću školsku godinu.

- Moja najbolja prijateljica zove se Tonka i godinu je mlađa od mene. Danas je ona u vrtiću i nedostaje mi, ali će brzo proći vrijeme pa će se upisati u prvi razred, a ja sam onda u drugom, ali ćemo obje biti u istoj prostoriji - kazuje bistra sedmogodišnjakinja.

I njezin otac Jure išao je u tu školu, samo je, kaže, tad bilo njih desetak. On ipak poziva da ispred škole stave ležeći policajac, koji bi usporio vozače. Kneževićima je ovo drugo dijete koje ide u područnu školu. Učiteljica Ena Bošković ima iskustva desetak godina u svom poslu, ali ovo je prvi put da ima samo jednu učenicu pred sobom.

- Pa sigurno je da nije isto, no meni je ova situacija izazov, ali treba to gledati tako da je fokus na jednom djetetu i zapravo sve dobije više nego kad se dijeli - kazala je učiteljica, koja će na posao putovati iz 30-ak kilometara udaljenog Zadra.

No pravo se čudo dogodilo na otoku Kaprije. Tamo škola starta u četvrtak, doduše promijenilo se mjesto u kojem se uči, ali oformljen je razred, i to s jednim učenikom, pasioniranim ribolovcem i, kako sam za sebe kaže, budućim vatrogascem Valom Mudronjom.

- Svi znaju da sam jedini učenik u selu nakon 50 godina, i svi me pitaju kad ću krenuti, a ja jedva čekam. Danas nisam bio u razredu, krećem ovog tjedna kada dođe još neka oprema. Jedini sam učenik, a nakon mene dolazi i moj mlađi brat Marino. Ja ću tad ići u treći, a on u prvi - kazao je Val.

Majka Livia i otac Borko su presretni. Osim mnogih mana života na otoku, otvorenje škole smatraju privilegijem. Na otok Kaprije svaki će dan putovati iz Šibenika učiteljica Lucija Laća (31), koja ima dvoje male djece. Raspored nastave ovisi o brodskim linijama, ali je sve, tvrdi ona, stvar odluke, hoćete li raditi i prilagoditi se ili nećete.

- Nakon pet desetljeća se otvorila, tako su mi rekli otočani. Već sam bila na kratkim zamjenama na Zlarinu i Prviću, tako da mi je poznat otočni tempo. Ipak, to mi je izazov i jedva čekam, radujem se, moj učenik Val je privilegiran, baš kao i ja – zaključila je učiteljica Lucija.

Zadnji put na Kaprijama učenički smijeh čuo se 1974. godine, kad je škola, koja je tad imala dva đaka - zatvorena. Rijetka je sreća da se škola otvara čak i na kontinentu, no Valova obitelj nije odustala i dječak ostaje na otoku, a obitelj mu se pobrinula da ne bude sam. Naime, ima još dva brata, a njegova majka Livia u prosincu će roditi i četvrto dijete. Na redu je, kroz smijeh kaže, konačno učenica a ne učenik.

U prvi razred osnovnih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji danas kreće 4056 prvašića, što je 51 više nego prošle godine, no privremeno su zatvorene dvije područne škole, i to Područna škola Ravča, koja pripada OŠ Vrgorac, te Područna škola Vojnić, matične OŠ Trilj. Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, povodom prvog dana nastave posjetio je Područnu školu Prugovo, koja pripada kliškoj Osnovnoj školi Petra Kružića, a koju će ove godine i obnoviti. U Prugovu je ukupno 25 učenika, od čega je 11 prvašića te po sedam učenika drugog i trećeg razreda.

- Moramo shvatiti da tamo gdje nema života, djece, mladih, smijeha i plača, nema ni budućnosti - naglasio je Boban, koji je na pitanje o izvođenju “Lijepe naše” prvog dana nastave kazao kako ne razumije kome to uopće smeta.

- Mi smo poslali preporuku. Uopće ne vidim što je tu sporno ni o čemu bi trebalo raspravljati. Nadam se da će ravnatelji u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima to realizirati, ali nećemo analizirati tko jest a tko nije - zaključio je Boban.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak dobrodošlicu prvašićima poželio je iz OŠ Žnjan-Pazdigrad. I on se osvrnuo na intoniranje himne na početku nastavne godine rekavši kako je to sasvim primjereno te da je domoljublje u školi pošten, predan rad, dobar odnos s roditeljima, nastavnicima i kolegama. O toj temi bilo je govora i među zagrebačkim učenicima.

- Ne bismo htjeli pjevati himnu ako će nam te dvije minute oduzeti od odmora, ali ako će biti za vrijeme sata, onda može - rekli su nam na prvi dan nove školske godine učenici 4. razreda zagrebačke osnovne škole u Središću. Njihova ravnateljica Violeta Vragotuk nema ništa protiv izvođenja himne na početku dana jer, kako kaže, himna je pozitivna.

- Ako će to biti preporuka, ja zaista nemam ništa protiv. Neće se ništa negativno dogoditi ako djeca otpjevaju kiticu ili dvije naše himne - rekla je ravnateljica.

Dobrodošlicu svim učenicima poželio je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs, naglasivši kako je njegov cilj svim učenicima od školske godine 2027/2028. omogućiti pohađanje nastave u jednoj smjeni s ciljem uspostave osnovnih škola kao cjelodnevnih škola. Ove će godine posebnu pozornost usmjeriti na sigurnost učenika i nastavnika u školskom okruženju te na brigu o mentalnom zdravlju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 21

VIDEO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'
PAPA BLAGOSLOVIO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'

Iz Vatikana kažu kako je potrebno razjasniti moguće zabune oko Međugorja koje mogu navesti neke male skupine da iskrive to duhovno iskustvo. Na kraju dokumenta je i upozorenje

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm
NOVO POGORŠANJE

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm

Stiže novo pogoršanje vremena koje će donijeti naoblačenje i kišu u većem dijelu zemlje. Nakon stabilnijeg razdoblja, u četvrtak se očekuju oborine, osobito u istočnim i južnim krajevima
Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani