Glazbalo koje se čuva u HAZU: Violina od osam milijuna eura | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 9

Glazbalo koje se čuva u HAZU: Violina od osam milijuna eura

Glazbalo koje se čuva u HAZU: Violina od osam milijuna eura
1

Kad su je zaposlenici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu donijeli pred nas, položenu u elegantan kovčeg, vidjeli smo da nam se nasmiješila sudbina

VIDEO

Kad su je zaposlenici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu donijeli pred nas, položenu u elegantan smeđi kožnati kovčeg, vidjeli smo da nam se nasmiješila sudbina i da napokon imamo rijetku prigodu vidjeti i taknuti tu antiknu ljepoticu. Dvije godine su se za nju otimali kustosi njujorškog muzeja The Metropolitan Museum of Art, a glasovit je violinist Goran Končar ponesen rekao da sviranje na njoj stvara ono neko neobjašnjivo ushićenje glazbenika. 

Violina samo pet puta godišnje napušta svoj trezor

Neprocjenjiva violina King samo pet puta na godinu napušta svoj trezor u specijalnoj vitrini koja je zaštićena alarmnim sustavom, uređajima za režim mikroklime i opremom za hladnu rasvjetu. 
To remek-djelo, koje je uhu prosječnog slušatelja nepoznato jer se vadi iz sefa HAZU-a samo za posebne prigode kako se ne bi oštetilo, ima savršenu žičanu pokretljivost, bogatstvo zvuka i njenom komornom, mekanom i zatvorenom tonu može konkurirati jedino Stradivarijeva violina. 

Osigurali je na osam milijuna eura

King je najvredniji i najstariji instrument u Hrvatskoj te svojedobno osiguran na osam milijuna eura, a za njegovu restauraciju potrošeno je 2009. godine 40.000 eura dobrotvornog novca. Riječ je o djelu majstora Giuseppea Guarnerija del Gesùa koji je izradio 1735. godine u talijanskom gradu Cremoni. Od njegovih 200 do danas poznatih violina, King se ubraja među devet najočuvanijih i najglasovitijih. Veći dio svoga života bila je u kolekcionarskim vitrinama, dok ju ‘30-ih godina prošlog stoljeća nije kupio poznati hrvatski violinist Zlatko Baloković u Londonu.

>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Sanader iz zatvora po poklone: 'Nismo ga na prvu prepoznali!' Odvjetnik: 'To je sve po zakonu'
DR. IVO IŠAO PO DAROVE

Sanader iz zatvora po poklone: 'Nismo ga na prvu prepoznali!' Odvjetnik: 'To je sve po zakonu'

Plus+ Nikad ga nismo vidjeli prije u toj trgovini. Kupovao je neke darove. Sve je bilo normalno, kažu čitatelji koji su snimili Sanadera