Obavijesti

News

Komentari 137

Obradili 70 posto glasova: Grbin ide u drugi krug, još se ne zna drugi kandidat - Ostojić ili Kolar

Obradili 70 posto glasova: Grbin ide u drugi krug, još se ne zna drugi kandidat - Ostojić ili Kolar
3

Prema prvim neslužbenim rezultatima, Peđa Grbin vodi na izborima za novog šefa stranke, dok je iza njega Željko Kolar. Iako su službeni rezultati trebali biti oko 20.30, oni će se objaviti poslije 22 sata

VIDEO

PRATITE UŽIVO: 

22.47 - Kandidati za drugi krug komentirali su rezultate za 24sata. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

22.35 - Do sada je obrađeno 70 posto biračkih mjesta na koje je izašlo 76 posto birača, od ukupno 11.800 izašlo je 8170. 

- Jedan kandidat vodi sa 43 posto, Peđa Grbin. Druga dvojica kandidata, tijesan je rezultat među njima, ne možemo još reći tko ide u drugi krug. Postoje biračka mjesta koja su veća i može doći do obrata u rezultatu. Vjerojatno ćemo tek u kasnijim satima saznati tko je drugi kandidat. 

Ranko Ostojić ima 19 posto glasova, a Željko Kolar 22 posto glasova. 

Ostojić kaže da je razlika premala da bi se znalo tko će biti drugi i hoće li uopće biti drugog kruga.

- Ja sam potpuno uspio, zasigurno neću postati Bandić ili SDP 365. Možda sada snimate potpredsjednika ili člana Predsjedništva. U SDP-u ostajem i borit ću se protiv onih koji trguju - rekao je.

- Trgovina se ne isplati, SDP je uspio sačuvati svoje srce i to me raduje - rekao je. Na pitanje tko trguje kaže da se pogledaju rezultati u Splitu i ostatku Hrvatske.

22.25 -  Ja želim da me moji kolege kritiziraju kad pogriješim jer samo tako mogu biti bolji, rekao je Peđa Grbin na pitanje što će biti ako ga drugi članovi kritiziraju kao što je on kritizirao Bernardića. 

Grbin je rekao za N1 kako on je osoba koja može pobijediti Andreja Plenkovića. 

22.18 - Željko Kolar za N1 je rekao da je drugi krug druga utakmica jedan na jedan. Ipak, misli da razlika između njega i Grbina nije prevelika. 

- Kolegice i kolege na terenu su izabrale svojeg kandidata i ne treba tu nikakvo posebno objašnjenje, a u drugom krugu će se ponovno miješati karte - rekao je. 

- Umjesto sukoba suradnja i SDP će ubrzo pokazati svoju snagu. Peđa Grbin je jedan od najaktivnijih zastupnika, za njega ima mjesta u vrhu stranke i za Mirelu i Ranka i ostale kolegice i kolege - odgovorio je na pitanje ima li mjesta za protukandidate ako pobijedi. 

Poručio je kako se ne smiju dijeliti. Iako se ne moraju u svemu slagati, ključno je da se pridržavaju odluka koje donosi većina. 

Na pitanje zašto je SDP u tako lošem stanju kaže da su se previše bavili samima sobom i to su im građani poslali jasnu poruku na izborima. 

- Da se ne osjećam sposobnim biti premijer ne bih se kandidirao za predsjednika SDP-a - ustvrdio je Kolar. 

21.34 - Iako je objava rezultata izbora bila zakazana za 20.30, ona se ipak odgađa za 22 sata. 

Zbrajanje glasova ide sporo jer nisu sve organizacije dobro shvatile upute i nisu prvo slale u Središnju izbornu komisiju podatke o izboru predsjednika, nego su slali i za predsjedništvo, te za glavni odbor. Time je usporen cijeli proces. 

21.08 - Prema zasad obrađenim glasovima, Peđa Grbin vodi, a iza njega je Željko Kolar, neslužbeno doznajemo. 

20.51 - Prema neslužbenim informacijama, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji vodi Kolar, druga je Ahmetović, a Grbin tek treći. Ista situacija je i u Vukovarsko-srijemskoj županiji. 

Grbin vodi u Osječko-baranjskoj županiji, a Kolar je drugi. 

20.29 - Mirela Ahmetović rekla je da će prvo pričekati službene rezultate, iako prema onim neslužbenim ne ulazi u drugi krug izbora. Na pitanje za koga će glasati u drugom krugu, rekla je da ima svoj izbor no da ga ne želi iznositi jer ne želi utjecati na druge. 

- Kao i do sada, bit ću revna saborska zastupnica. Doprinosit ću radu SDP-a - poručila je. 

- Na članicama i članovima je bila odgovornost da izađu i odaberu najboljeg kandidata. Oni sa samosvjesni i autonomno donose odluke. Poruka SDP-u je neaktivnost članova svih ovih godina, to je puno veća poruka - komentirala je izlaznost članova na izbore. 

- Ne poznajem niti jednu članicu ili člana s kojima sam posvađana, ima SDP snage, ne bojte se za SDP - rekla je. 

19.52  - UŽIVO: Siniša Hajdaš Dončić o unutarstranačkim izborima

Hajdaš Dončić rekao je kako smatra da se predsjednik stranke neće odabrati večeras, već da će u drugi krug ići Peđa Grbin i Željko Kolar. 

- Kolega Grbin, prema prvim podacima koje imamo, vodi u svim velikim gradovima osim u Splitu. A u drugima vode kolega Ranko ili kolega Kolar, ali mislim da Kolar ima veće šanse za drugi krug - poručio je Hajdaš Dončić. 

Istaknuo je da je očekivao da će na izbore izaći oko 10.000 ljudi, a da izgleda kako ih je izašlo manje. 

- Postoji problem sa članarinama, ali to su interni problemi. Mi se kao politička stranka moramo okrenuti pitanjima koji se tiču građana. Stvari koje se tiču samog SDP-a trebamo rješavati unutar SDP-a - poručio je. 

Na pitanje o "šalabahterima", Hajdaš Dončić kaže da je jedan dio članova glasao po ljudima koje prepoznaju, a da se netko poslužio nekim preporukama, no on u tome ne vidi ništa loše. 

- Preporuke uvijek postoje i ne treba iz toga raditi nikakve drame, to je stvar demokracije - poručio je. 

Što se tiče o rezultatima za Predsjedništvo i Glavni odbor, Hajdaš Dončić kaže da rezultati neće biti dostupni prije 21 sat. 

19.41 - Prema sadašnjim informacijama, predsjednika SDP-a birat će se u drugom krugu. 

19.18 - Kako neslužbeno doznajemo, Peđa Grbin vodi u Osijeku, Šibeniku, Zabok, Varaždinu, Čakovcu, Puli, Rijeci i Zagrebu. Članovi splitskog SDP-a najviše su glasali za Željka Kolara

19.00 - Gordan Maras napisao je na svom Facebooku kako je Peđa Grbin uvjerljivo pobijedio u Zagrebu. 


Trećina članova SDP-a prvi put po modelu “jedan čovjek, jedan glas” imaju priliku, između pet kandidata za predsjednika, birati nasljednika Davora Bernardića, koji se povukao s čelnog mjesta u stranci nakon debakla na parlamentarnim izborima.

SDP-ovci s pravom glasa novo vodstvo stranke biraju na 286 izbornih mjesta u šest područnih jedinica, odnosno izbornih regija. Za čelno mjesto na Ibleru bore se Mirela Ahmetović, Peđa Grbin, Željko Kolar, Ranko Ostojić i Marino Percan. Prema prvim informacijama iz SDP-a, pravo izbora iskoristilo je oko 70 posto članova.

Od Račana do Bere: I Bandić i Dragan Kovačević htjeli su biti šefovi SDP-a, ali Zoki je bio jači
Od Račana do Bere: I Bandić i Dragan Kovačević htjeli su biti šefovi SDP-a, ali Zoki je bio jači

- Tri kandidata, Ostojić, Grbin i Kolar, kandidati su dva klana. Bez obzira na to tko od njih pobijedi, velika je opasnost nastavka klanovskih borbi u SDP-u. Oni su arhitekti desetogodišnjih neuspjeha stranke - rekla je stručnjakinja za političku komunikaciju, ali i bivša SDP-ovka Aleksandra Kolarić.

Procjene su da nitko od kandidata neće dobiti potrebnih 50 posto plus jedan glas, a procjene su da u drugi krug ulaze Grbin i Kolar.

- Sve drugo bilo bi iznenađenje. Grbin i Kolar su kandidati jedne od dvije verzije loše prošlosti, no iako su šanse za to male, kad bi u drugi krug ušla Ahmetović, time bi ostao otvoren prozor nade za SDP - navodi Kolarić. Posljednjih dana dobar dio SDP-ovaca upozoravao je da će na ovim izborima ključnu ulogu odigrati izborni inženjering i šalabahteri.

Pet je kandidata: SDP će danas birati svog novog šefa stranke
Pet je kandidata: SDP će danas birati svog novog šefa stranke

Osim novog predsjednika, SDP-ovci biraju 17 članova predsjedništva i 103 člana glavnog odbora. Pitanje je hoće li novi predsjednik u predsjedništvu imati sebi bliske ljude ili dobiti unutarstranačku oporbu, kao što je to slučaj bio s Davorom Bernardićem. Za mjesta u predsjedništvu bori se 48 članica i članova iz šest “izbornih jedinica”, dok se za mjesto u glavnom odboru bori oko 300 kandidata iz svih županija. Bez obzira na to koja će od frakcija unutar stranke pobijediti, pred novim vodstvom su brojni izazovi. U stranci su, osim što je u krizi, narušeni i međuljudski odnosi.

Najveći izazov novoga vodstva svakako će biti pomiriti sve suprotstavljene frakcije kako bi zajedno gurali za SDP, čiji je rejting u javnosti trenutačno u slobodnom padu. Prvi test s kojim će se suočiti novo vodstvo svakako će biti lokalni izbori u svibnju iduće godine. Najvažnije pitanje vodit će se oko kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Komadina: U kampanji se blatila stranka 

Zlatko Komadina, v.d. predsjednik SDP-a poručio je za N1 da je na biračkim mjestima bilo manje nepravilnosti. 

- Netko stavi u krivu kutiju, ne stavi pano, dođe netko tko ne može glasati na tom mjestu, ništa spektakularno - objasnio je Komadina. 

HDZ ima veliku potporu, a SDP ima jedan od najgorih rejtinga
HDZ ima veliku potporu, a SDP ima jedan od najgorih rejtinga

Na pitanje ima li šalabahtera i na ovim izborima, Komadina kaže da to znaju samo oni koji su ih pisali i da on nije ni na jednom. 

Komadina je istaknuo kako ne zna hoće li se novi šef stranke izabrati večeras, u prvom krugu. 

- Teško je biti prorok hoće li biti drugoga kruga, pričekajmo 20.30. Svaka stranka je prošla svoje kalvarije i izbori su uvijek točka destabilizacije stranke i onda slijedi smirenje - kaže Komadina.

Čudno mu je da su se kandidati u kampanji bavili strankom, a ne sobom i programima.

- Nije mi se svidjelo što se blatila stranka u kampanji - odgovorio je na pitanje što misli o kampanji i kako se ona vodila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 137

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere