Obavijesti

News

Komentari 1

Obnavljali Sokolanu u Bjelovaru i otkrili vremensku kapsulu iz 1911. godine: Evo što je u njoj

Obnavljali Sokolanu u Bjelovaru i otkrili vremensku kapsulu iz 1911. godine:  Evo što je u njoj
5

Početkom lipnja započeli su radovi vrijedni pet milijuna eura kojima će se cjelovito obnoviti ova stara bjelovarska ljepotica, kolijevka sporta, starija od stoljeća. Kapsulu su konzervatori dostavili u Državni arhiv u Bjelovaru

VIDEO

Prilikom radova u bjelovarskoj Sokolani pronađena je vremenska kapsula iz 1911. godine. Bila je pohranjena u zaključni kamen prilikom otvorenja Sokolane. Početkom lipnja započeli su radovi vrijedni pet milijuna eura kojima će se cjelovito obnoviti ova stara bjelovarska ljepotica, kolijevka sporta, starija od stoljeća. Kapsulu su konzervatori dostavili u Državni arhiv u Bjelovaru.

- Spominjanje Hrvatskog sokola na području Bjelovara krenulo je već krajem devetnaestog stoljeća, kao i na području cijele tadašnje, odnosno sadašnje Republike Hrvatske. No nedostajalo je samih podataka, osim onoga da je u našem gradu Hrvatski sokol osnovan 1905. godine u Kavani „Kruna“ - kazala je za Superportal Helena Marušić Lazić, arhivist u Državnom arhivu.

VIDEO Zlatko jedini u Hrvatskoj gradi čembala: 'Najslađi dio je kad prvi put čujete njihov zvuk'
VIDEO Zlatko jedini u Hrvatskoj gradi čembala: 'Najslađi dio je kad prvi put čujete njihov zvuk'

Navodi kako je cilj osnivanja bio okupiti građanstvo i potaknuti ga na sportske aktivnosti te se ovaj pokret proširio i izvan Bjelovara. Stoga nije krivo kada se kaže da je upravo Sokolana kolijevka bjelovarskog sporta, a ovaj će vrijedan pronalazak doprijneti boljem razumijevanju samog pokreta, ali i bjelovarskog sporta.

Grad Bjelovar kreće u konstrukcijsku obnovu zgrade Sokolskog doma

Oduševljenje nije skrivala ni ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru, Martina Krivić Lekić. U vremenskoj kapsuli su, kaže, pronašli novine Nezavisnost koje su izlazile kao bjelovarsko-križevački vjesnik, a sam broj je izašao u prosincu, dan prije otvorenja Sokolane. Uz to su se nalazila i dva rukom pisana popisa sokolskog podmlatka, ženski i muški.

-  Posebno je zanimljiv jedan uvezeni dokument u kojem sokolaši navode kako je došlo do same izgradnje Doma, tko su bili starješine, tko je donirao novce i zanimljiv je kraj dokumenta na kojem piše "Hrvatski pozdrav i božji blagoslov i pomoć komu dopanem rukuh!" - pojasnila je Martina. 

Čuvari tiska: 'Znali smo pronaći i netaknute knjige iz doba kuge'
Čuvari tiska: 'Znali smo pronaći i netaknute knjige iz doba kuge'

Restauratori će se baciti na svoj posao, a Krivić Lekić nada se da će imati prilike napraviti izložbu na kojoj će izložiti ovaj vrijedan pronalazak. 

- Možda bi za to bila prigoda već prilikom otvorenja obnovljene Sokolane ‒ zaključila je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Potresna ispovijest za 24sata: 'Moja kći ostala je bez mame u poplavi. Supruga je bila trudna'
EKSKLUZIVNO: DETALJI TRAGEDIJE U BiH

Potresna ispovijest za 24sata: 'Moja kći ostala je bez mame u poplavi. Supruga je bila trudna'

Ajla je bila u sedmom mjesecu trudnoće, a iza sebe je ostavila kćerku Dalalu (5): 'Mala se spasila, a kako, to samo dragi Bog zna. Bila je sva krvava i teško ozlijeđena', rekao je suprug Dino
Ulica koja je jučer potopljena u Podgori za vrijeme Austro-Ugarske bila je - bujični potok!
FOTO: STRAŠNA NEPOGODA

Ulica koja je jučer potopljena u Podgori za vrijeme Austro-Ugarske bila je - bujični potok!

Spoj prirodnih nepogoda i loših infrastrukturnih rješenja doveo je do ozbiljnih posljedica za stanovnike Podgore