Obavijesti

News

Komentari 3

FOTO Milton bi mogao potopiti do 95 posto plaža: 'Trajno će se promijeniti oblik cijele Floride'

FOTO Milton bi mogao potopiti do 95 posto plaža: 'Trajno će se promijeniti oblik cijele Floride'

Predviđa se da će najmanje 95 posto plaža na zapadnoj obali Floride biti poplavljeno nakon što uragan udari u obalu u srijedu

VIDEO

Očekuje se da će uragan Milton biti toliko snažan da će prekriti gotovo sve plaže na zapadnoj obali Floride i tako trajno promijeniti obalu te američke savezne države, upozoravaju stručnjaci, piše NY Post. Predviđa se da će najmanje 95 posto plaža na zapadnoj obali Floride biti poplavljeno nakon što uragan udari u obalu u srijedu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Uragan Milton 04:11

- To je najteži oblik promjene obale - upozorila je federalna agencija, dodajući da bi "valovi i plima uragana Milton" mogli uzrokovati "eroziju i preplavljivanje" svih plaža u državi.

- Značaj promjene obale koju se predviđa zbog utjecaja Miltona na zapadnu obalu Floride ne može se dovoljno naglasit - rekla je znanstvenica iz Geološkog istraživačog ureda SAD-a (USGS), Kara Doran. Šteta je još veća jer su "zajednice ranjivije na utjecaj ove oluje zbog erozije koja se nedavno dogodila uslijed Helene, naglasila je.

Hurricane Milton approaches Fort Myers, Florida

Slike iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu nakon Helene pokazale su da je zapadna obala Floride već doživjela "preplavljivanje ili inundaciju i potpunu eroziju tih dina", što znači da zaštitne pješčane obale uz obalu više ne postoje na mnogim mjestima, istaknula je stručnjakinja.

USGS stručnjaci predviđaju "težak" nivo promjene obale koji će vjerojatno uzrokovati poplave iza pješčanih dina i ugroziti obalne zajednice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO