Obavijesti

News

Komentari 0

FOTO Kod Senja ulovio najstrože zaštićenog morskog psa: Čak se i slučajan ulov mora se prijaviti

FOTO Kod Senja ulovio najstrože zaštićenog morskog psa: Čak se i slučajan ulov mora se prijaviti
3

Zavod za zaštitu okoliša i prirode svojedobno je zbog ulova ove vrste od strane ribara iznimno oštro reagirao, te više puta pojasnio da  je morski pas lisica strogo zaštićena vrsta te vrsta pred izumiranjem

VIDEO

Tri metra i sto kila imao je morski pas lisica kojeg je u utorak ujutro lokalni ribar ulovio u Lukovom otočku, nedaleko Senja. Zaštićena je to vrsta koja se pojavljuje po cijelom Jadranu, a često se nađe u kanalima i plitkim uvalama, gdje se zapetlja u mreže. Lisice mogu narasti i do gotovo 6 metara i imati oko pola tone, a hrane se ribama, lignjama i rakovima koje mlati repom da ih ošamuti, a onda i ulovi oštrim zubima. 

Zavod za zaštitu okoliša i prirode svojedobno je zbog ulova ove vrste od strane ribara iznimno oštro reagirao, te više puta pojasnio da  je morski pas lisica strogo zaštićena vrsta te vrsta pred izumiranjem, piše Morski.hr.

- Cijela skupina hrskavičnih riba (morski psi, morske mačke, raže i himere), iznimno je ugrožena. Prema Crvenoj knjizi morskih riba Hrvatske u Jadranskom moru je 16 vrsta pred izumiranjem, od ukupno 53 vrste koje su zabilježene u Jadranu. Glavni razlozi ugroženosti hrskavičnjača u Jadranu su intenzivni pridneni ribolov različitim priobalnim alatima (obalnom koćom, pridnenim parangalom, različitim mrežama stajaćicama i sitnim udičarskim alatima, bilo kao ciljana vrsta ili slučajna lovina) te biološki čimbenici (mala reprodukcijska moć, relativno mala gustoća populacije, spori rast, ograničeno rasprostranjenje u Jadranu). Upravo ih biološki čimbenici čine osjetljivima na povećani ribolovni napor. Od ostalih razloga ugroženosti ističu se degradacija ili gubitak staništa zbog ribolova, onečišćenje mora, uznemiravanje te bioakumulacija toksičnih tvari - navode iz Zavoda.

No, Zakon o zaštiti prirode jasno govori da je uznemiravanje i ubijanje strogo zaštićenih vrsta zabranjeno, a kazne su 'paprene' te se penju i do 27 tisuća eura. Na popisu je i morski pas lisica, a čak se i svaki slučajan ulov mora prijaviti Državnom zavodu za zaštitu prirode. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio