Obavijesti

News

Komentari 87

Ukrajina: Kontroliramo 100 naselja u ruskoj regiji Kursk!

Ukrajina: Kontroliramo 100 naselja u ruskoj regiji Kursk!

Ušli smo u 916 dan rata u Ukrajini. Rusija je opet žestoko 'udarila' po Ukrajini, čija vojska i dalje djeluje u Kursku. Ovdje pratite najvažnije događaje iz minute u minutu...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19.45

Čelnik IAEA upozorio na rizik od nuklearne nesreće u Kursku: 'Situacija je ozbiljna...'

24sata

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je nakon posjeta ruskoj nuklearnoj elektrani Kursk u utorak da postoji rizik od nuklearne nesreće i da je situacija ozbiljna.

Više pročitajte OVDJE.

17.45

Zelenski najavio da ima plan za okončanje rata, predstavit će ga Bidenu: 'Završit će dijalogom!'

24sata

Ukrajinski čelnik, obraćajući se na konferenciji za novinare, rekao je da je trotjedni upad Kijeva u rusku regiju Kursk dio tog plana, ali da također uključuje i druge korake na gospodarskom i diplomatskom planu.

Više pročitajte OVDJE.

17.22

Rusija upozorila SAD na rizik od Trećeg svjetskog rata, opet prijete: 'Igrate se s vatrom!'

24sata

Rusija je prozvala u utorak Zapad da se igra vatrom jer razmatra davanje dopuštenja Ukrajini da napadne duboko u teritorij Rusije zapadnim projektilima i upozorila Sjedinjene Države da Treći svjetski rat ne bi bio ograničen na Europu.

Više pročitajte OVDJE.

14:34

Moskva: Američka umiješanost u ukrajinski upad u Kursk 'očita činjenica'

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je u utorak da je umiješanost Sjedinjenih Država u upad Ukrajine u zapadnu rusku regiju Kursk "očita činjenica", izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Washington tvrdi da nije bio obaviješten o planovima Ukrajine uoči njezina upada u Kursk 6. kolovoza.

Sjedinjene Države također su priopćile da nisu sudjelovale u operaciji.

Rjabkov je rekao da više nije optužba da su Sjedinjene Države umiješane, nego "očita činjenica". 

"Put eskalacije Washingtona postaje sve izazovniji", rekao je Rjabkov, prenose ruske novinske agencije.

"Dojam je da su (američki) kolege odbacili ostatke zdravog razuma i smatraju da im je sve dopušteno. Slične pristupe slijedi i njihova klijentela u Kijevu."

Rjabkov je rekao da bi takva akcija mogla rezultirati ozbiljnim posljedicama u smislu reakcije same Rusije i da je Washington svjestan kako bi Moskva mogla odgovoriti.

Rusija je rekla da je Ukrajina u Kursku koristila zapadno oružje, uključujući britanske tenkove i američke raketne sustave. Kijev je potvrdio korištenje američkih projektila HIMARS za rušenje mostova u Kursku.

New York Times je izvijestio da su Sjedinjene Države i Britanija dale Ukrajini satelitske snimke i druge informacije o regiji Kursk u danima nakon ukrajinskog napada.

Times je ustvrdio da je cilj obavještajnih podataka bio pomoći Ukrajini da bolje prati ruska pojačanja koja bi ih mogla napasti ili prekinuti njihovo eventualno povlačenje u Ukrajinu.

14:25

Šef ukrajinske vojske: Napredujemo kod Kurska, kod Pokrovska situacija teška

Glavni ukrajinski zapovjednik u utorak je rekao da njihove snage i dalje napreduju u ruskoj regiji Kursk, no upozorio je da Moskva jača svoju vojnu prisutnost na fronti kod Pokrovska gdje Rusi napreduju. 

General Oleksandr Sirski u televizijskom obraćanju putem videolinka rekao je da Rusija pokušava zaustaviti ukrajinske opskrbne lance do Pokrovska, grada u Ukrajini koji ima stratešku prometnu važnost. 

„Situacija na fronti kod Pokrovska je prilično teška. Neprijatelj koristi svoju prednost u ljudstvu, naoružanju i vojnoj opremi te aktivno koristi artiljeriju i avijaciju”. 

Sirski je rekao kako je Ukrajina u tri tjedna dugoj ofenzivi na rusku regiju Kursk osvojila stotinu naselja. 

Ruske snage tamo pokušavaju protuofenzivu i okružiti ukrajinske snage, no to im ne uspijeva, tvrdi general. 

Sirski je kazao kako je cilj ofenzive na Kursk preusmjeravanje ruskih snaga s drugih područja, prvenstveno sektora Pokrovsk i Kurahove.

„Operacija u Kursku odvukla je značajan broj njihovih snaga”, istaknuo je Sirski. 

„U ovom trenutku možemo reći da je oko 30 tisuća vojnika poslano na frontu u Kursk, a taj broj raste”, rekao je o ruskim vojnicima. No, upozorio je, Rusija jača i svoju prisutnost kod Pokrovska. 

Otkrio je kako je Ukrajina od početka ofenzive u Rusiji zarobila 594 ruskih vojnika.   

Komentari 87