Obavijesti

News

Komentari 19

Ekskluzivno: Završio je nadzor Ministarstva. Hidroelektrana na Uni nema dokumentaciju

Ekskluzivno: Završio je nadzor Ministarstva. Hidroelektrana na Uni nema dokumentaciju
6

Riječ je o izgradnji male hidroelektrane 'Una-mlin' u mjestu Donja Suvaja kraj Gračaca zbog koje već danima prosvjeduju mještani i ekološke udruge

VIDEO

U ekskluzivnom smo posjedu nalaza Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije koje je od 24. srpnja do 26. srpnja provelo nadzor zakonitosti rada Zadarske županije. Konkretno, Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove. Riječ je o izgradnji male hidroelektrane 'Una-mlin' u mjestu Donja Suvaja kraj Gračaca zbog koje već danima prosvjeduju mještani i ekološke udruge.

Nadzorom je utvrđeno da nedostaje pojedine dokumentacije, odnosno da nije proveden postupak ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu kod osnovnog zahvata iz 2013. godine, niti kod izmjena i dopuna zahvata iz 2015. godine. Isto tako nije zatraženo mišljenje o 'potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš za izmjenu zahvata'. Ovaj kompliciran termin, pojednostavljeno, podrazumijeva provjeru hoće li gradnja uništiti okoliš. 

Na rijeci Uni protivno pravilima nastavili graditi hidroelektranu: 'To je potpuna devastacija...'
Na rijeci Uni protivno pravilima nastavili graditi hidroelektranu: 'To je potpuna devastacija...'

Također, Ministarstvo nije sudjelovalo u postupku izmjene i dopune lokacijske dozvole niti je od istoga zatraženo mišljenje. Iz dokumentacije Zadarske županije utvrđeno je da su u trenutku izdavanja rješenja o izmjeni i dopuni lokacijske dozvole na snazi bili novi propisi.

Štoviše, uvidom u spise Zadarske županije utvrđeno je da nije priložena nikakva dokumentacija koja se odnosi na ekološku mrežu Natura 2000, a kojoj pripada lokacija gradnje. Nisu pronađeni dokazi da je od županije zatraženo mišljenje o potrebi ocjene prihvatljivosti za ekološku mrežu, ni kod izdavanja lokacijske dozvole, ni kod njene izmjene i dopune. Nije pronađen ni dokaz koji upućuje da se upravno tijelo očitovalo o postupku ocjene prihvatljivosti.

Nalaz navodi da su rješenja kojima se utvrđuju vodopravni uvjeti izdana na temelju nepotpune dokumentacije. Isto tako, rješenja kojima su uređeni vodopravni uvjeti postala su pravomoćna te ne postoje zakonske pretpostavke za poništavanje ili ukidanje. 

Mora li bezakonje uništiti i zadnje oaze prirodne ljepote?
Mora li bezakonje uništiti i zadnje oaze prirodne ljepote?

Navedeno je i da postoje okolnosti koje dovode u sumnju ispravnost lokacijske dozvole, što je potrebno ispitati po propisima koji reguliraju prostorno uređenje i gradnju. Zaključeno je i da Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije nema ovlasti za postupanje u odnosu na upravno područje graditeljstva i prostornog uređenja. U nalazu je predloženo i da se sva dokumentacija koja je skupljena ovim Upravnim nadzorom dostavi inspekcijama Državnog inspektorata radi provođenja mjera i otklanjanja utvrđenih nepravilnosti. 

Državni inspektorat već je obavio očevid na tom predmetu. Oni su podsjetimo, utvrdili da su lokacijska dozvola te izmjena i dopuna lokacijske dozvole izdani bez provedene Ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode, što je protuzakonito. 

- Za izdanu lokacijsku dozvolu i njenu izmjenu i dopunu, zatražen je upravni nadzor Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Inspekcijski postupak je u tijeku potvrdili su iz Inspektorata. 

Radove na Uni treba zaustaviti, a okoliš vratiti u početno stanje
Radove na Uni treba zaustaviti, a okoliš vratiti u početno stanje

Dodali su i kako je inspekcija zaštite okoliša utvrdila da je prije ishođenja Izmjene i dopune lokacijske dozvole, nositelj zahvata nije od nadležnog Ministarstva zatražio mišljenje o potrebi provedbe postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja navedenog zahvata na okoliš. Isto tako, kažu i kako je i tu inspekcijsko postupanje u tijeku, kao što je u tijeku i inspekcijski nadzor vodopravne inspekcije te inspekcije zaštite na radu i inspekcije rada.

U utorak smo bili na lokaciji i uvjerili se kako radovi i dalje traju, unatoč svim ovim informacijama. Vrelo Une je još od 1968. zaštićeno kao hidrološki spomenik prirode. A u neposrednoj blizini je tvrtka Pipra, ime joj je lijepo istaknuto na ploči, naumila sagraditi malu hidroelektranu. Pipra je investitor, sjedište joj je u Srbu, a izvođač je firma Starac, sa sjedištem u Kaštel Kambelovcu. Početak radova je, piše, prijavljen u listopadu 2022. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19

VIDEO

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Borba s poplavama nastavlja se u Češkoj, dok se u Mađarskoj pripremaju brane

Jedna osoba se utopila na jugozapadu Poljske, a tisuće su evakuirane preko granice u Češkoj dok obilne kiše u nedjelju nastavljaju padati diljem srednje Europe te izazivati poplave. U Austriji je poginuo vatrogasac...