Obavijesti

News

Komentari 1

Dvanestorica optužena: Jedan proizvodio Galaxy s čajem od kadulje, drugi pakirali i dilali

Dvanestorica optužena: Jedan proizvodio Galaxy s čajem od kadulje, drugi pakirali i dilali
10

Pretraženo je 20-ak objekata, vozila i osoba, pronađeno je oko dvije i pol kile Galaxyja, dvije kile marihuane, 1168 tableta ecstasyja, 7 grama amfetamina, 6,93 grama kokaina, automatska puška, mobiteli...

VIDEO

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu je početkom lipnja 2024. godine, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Čakovcu optužnicu protiv dvanaest hrvatskih državljana (1996., 1993., 1996., 1996., 1981., 1997., 1987., 1997., 1966., 1999., 1970. i 2001.) zbog počinjenih devetnaest kaznenih djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. 

Riječ je o epilogu istrage iz ožujka ove godine, kad je međimurska policija je u suradnji s Vijećem romske nacionalne manjine došla do informacija o proizvodnji i prodaji opasne droge Galaxy. 

Nakon šestomjesečnog istraživanja u koje je uključeno 13 osumnjičenih (12 odraslih i jedan maloljetnik) zaplijenili su spomenutu drogu, ali i oružje te razne druge predmete koji su se upotrebljavali za proizvodnju.

- U proteklih godinu dana u komunikaciji s predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine detektirali smo opasnu sigurnosnu pojavu i zdravstveni problemi koji se pojavio u romskim naseljima - rekli su iz policije nakon otkrića. 

Istraživanjem kodnog imena 'Gardelin' obuhvaćeno je 13 ljudi (maloljetnik i 12 punoljetnika u dobi od 22 do 58 godina) s područja grada Čakovca i okolice. 

- Prvookrivljenog 28-godišnjaka tereti se da je od siječnja 2023. do siječnja 2024. godine, u Čakovcu, proizvodio drogu sintetski kanabinoid tako da je nabavljao tvari za izradu droge kojima je tretirao biljnu tvar (čaj od kadulje) dodavanjem sintetskih kemijskih aditiva koji uzrokuju psihoaktivne efekte i tako proizvedenu drogu prodao u više navrata drugookrivljenom 31-godišnjaku i četvrtookrivljenom 28-godišnjaku. Prvookrivljenika se tereti da je u siječnju i ožujku 2024. godine držao kod sebe, radi daljnje prodaje, drogu marihuanu i sintetski kanabinoid, kao i da je neovlašteno držao jednu automatsku pušku s pripadajućim nastavcima i spremnicima te 53 komada raznog puščanog streljiva. Trećeokrivljenog 28-godišnjaka tereti se da je od prosinca 2023. do ožujka 2024. godine u Kotoribi, držao radi daljnje prodaje droge kokain, marihuanu i ecstasy te ponudio jedanaestookrivljenoj 54-godišnjakinji na prodaju jedan kilogram droge sintetski kanabinoid za 12.500 eura. Četvrtookrivljenom 28-godišnjaku stavlja se na teret da je u prosincu 2023. i siječnju 2024. godine nabavljao od prvookrivljenika drogu sintetski kanabinoid, vagao ju i pakirao u pojedinačne doze koje je prodavao krajnjim konzumentima. Optužnicom se petookrivljenog 43-godišnjaka, sedmookrivljenu 37-godišnjakinju, osmookrivljenu 27-godišnjakinju, devetookrivljenog 58-godišnjaka, desetookrivljenog 25-godišnjaka, jedanaestookrivljenu 54-godišnjakinju i dvanaestookrivljenu 23-godišnjakinju tereti da su kupovali, posjedovali radi prodaje i prodavali drogu sintetski kanabinoid. Šestookrivljenom 27-godišnjaku stavlja se na teret da je posredovao u kupoprodaji droge između prvookrivljenika i drugookrivljenika. Prva četvorica okrivljenika se nalaze u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, a vijeće Općinskog suda u Čakovcu prihvatilo je prijedlog državnog odvjetništva i produljilo im istražni zatvor - izvijestio je DORH.

Nakon što bi ju 28-godišnjak proizveo u svom stanu u Čakovcu, ostali bi drogu dilali na području Piškorovca, Paraga, Pribislavca, Podturna, Orehovice, Kuršanca, Kotoribe i Murskog Središća. 

Tijekom kriminalističkog istraživanja temeljem naloga Županijskog suda u Varaždinu pretraženo je 20-ak objekata, vozila i osoba kojom prilikom je pronađeno i oduzeto: 2623,24 grama sintetskog kanabinoida (Galaxy),1799,23 grama marihuane, 1168 tableta ecstasyja, 7 grama amfetamina, 6,93 grama kokaina, šest digitalnih vaga za precizno mjerenje, 7230 eura pribavljenih prodajom različitih vrsta droga, automatska puška „Crvena zastava“ M70 AB2 i tri pripadajuća spremnika streljiva te razni dijelovi poput noćne optike, lasera i dr., 53 komada streljiva raznih kalibara, sušilica za rublje,uređaj za vakuumiranje, zaštitna maska za lice s filterom, više staklenih posuda koje se koriste u kemijskim laboratorijima (epruvete, tikvice, menzure i dr.), oko 13 kilograma čaja od kadulje te više desetaka mobitela koji su služili za korespondenciju prilikom kupoprodaje droge.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

FOTO Peteročlana obitelj u Srbiji poginula u sudaru auta i vojnog vozila, među njima troje djece...
STRAVA U SUSJEDSTVU

FOTO Peteročlana obitelj u Srbiji poginula u sudaru auta i vojnog vozila, među njima troje djece...

U nesreći je sudjelovao automobil i borbeno vozilo Vojske Srbije PASARS

Tko je novi šef partije? Bio je u HDZ-u, ima bujnu imovinu, a na svadbi je obukao i vjenčanicu...
SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ

Tko je novi šef partije? Bio je u HDZ-u, ima bujnu imovinu, a na svadbi je obukao i vjenčanicu...

Novi predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić koji je u subotu na izborima pobijedio gradonačelnika Makarske Zorana Paunovića s oko 1000 glasova prednosti: 'Ponosno nosim ženino prezime'
Škorić znao da ga prate? Muljali su na bukobranima, a trojac je 'pao' zbog poruka na mobitelu
DETALJI USKOKOVE AKCIJE

Škorić znao da ga prate? Muljali su na bukobranima, a trojac je 'pao' zbog poruka na mobitelu

Bivši šef Hrvatskih cesta Josip Škorić, njegov bratić Zoran i osoba od povjerenja Sanda Bajtl uhićeni su u subotu ujutro zbog koruptivnih radnji