Obavijesti

News

Komentari 0

Duda na samitu skupine Arriolos predstavio prioritete poljskog predsjedanja EU-om

Duda na samitu skupine Arriolos predstavio prioritete poljskog predsjedanja EU-om

"Moramo imati više Europske unije u SAD-u i više SAD-a u EU-u", rekao je Duda kojemu je ovo bilo posljednje sudjelovanje na ovom skupu budući da je odradio dva mandata

VIDEO

Poljski predsjednik Andrzej Duda predstavio je u  petak u Krakovu, na samitu skupine Arraiolos, prioritete poljskog predsjedanja EU-om u prvoj polovici sljedeće godine, istaknuvši prije svega transatlantsku suradnju. Duda je u petak u Krakovu ugostio samit Arraiolosa koji čine predsjednici zemalja EU-a bez izvršnih ovlasti. Na skupu na kojem se okupilo 11 predsjednika država sudjelovao i hrvatski Zoran Milanović. Osim njih, u Krakovu su bili i predsjednici Bugarske, Estonije, Grčke, Italije, Latvije, Mađarske, Njemačke, Slovačke i Slovenije. Sastanak je održan manje od mjesec dana prije američkih predsjedničkih izbora 5. studenoga na kojima će se sučeliti demokratkinja Kamala Harris i republikanac Donald Trump, što je bio dobar kontekst za raspravu o budućim odnosima Unije i SAD-a.

Upravo su transatlantski odnosi bili i glavna tema samita Arraiolosa.

"Moramo imati više Europske unije u SAD-u i više SAD-a u EU-u", rekao je Duda kojemu je ovo bilo posljednje sudjelovanje na ovom skupu budući da je odradio dva mandata, a sljedeće su godine u Poljskoj predsjednički izbori.

Skupina Arraiolos u Poljskoj: Tema transatlantski odnosi
Skupina Arraiolos u Poljskoj: Tema transatlantski odnosi

Uz transatlantske odnose, poljski je predsjednik među prioritetima svoje zemlje za kormilom EU-a izdvojio proširenje na Ukrajinu, Moldaviju i zemlje zapadnog Balkana, a u konačnici nada se i Gruziju, potom obnovu Ukrajine nakon ratnih razaranja i energetsku sigurnost.

Trenutna predsjedavajuća zemlja EU-a je Mađarska, a u prvoj polovici 2025. to će biti Poljska.

"Želim naglasiti da nitko nije imao ništa protiv prioriteta poljskog predsjedanja koja sam ja zapravo danas službeno predstavio", kazao je Duda.

Samit u Krakovu je okupio zemlje s "različitim percepcijama europskih izazova i dilema", kako je u najavio objavio ured poljskog predsjednika, odnosno lidere "s vrlo različitim stajalištima unutar EU-a o mnogim ključnim pitanjima".

"Uvijek ima razilaženja u stavovima, ali  je odlika EU-a da se to radi na pristojan i uglađen način. Naravno da svi ne misle isto", rekao je Milanović ranije u izjavi hrvatskim novinarima. "Ovo je ipak jedno relativno kompaktno društvo." 

Poljski predsjednik Duda pomilovao dvojicu zatvorenih bivših ministara u vladi
Poljski predsjednik Duda pomilovao dvojicu zatvorenih bivših ministara u vladi

"Razlike u mišljenjima i konstruktivna rasprava pomažu nam da se još bolje razumijemo", kazao je na završnoj konferenciji za novinare i mađarski predsjednik Tamás Sulyok.

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar naglasila je da je posve jasno da EU i SAD moraju surađivati bez obzira tko će pobijediti na predsjedničkim izborima bili to republikanci ili demokrati. Takav je stao iznio i predsjednik Estonije koji se založio za jačanje transatlantskih odnosa bez obzira na izbore.

Pirc Musar je istaknula i važnost reforme UN-a - uključujući i Vijeće sigurnosti, čija je Slovenija trenutno nestalna članica. Prema njezinu mišljenju, potrebno je reformirati pravo veta tako da kod genocida i teških ratnih zločina ono ne bi trebalo postojati, a isto tako da nijedna država ne može staviti veto na odluke kada se radi o njezinom slučaju. "To je osnova pravne higijene", rekla je.

Sljedeće godine Estonija će ugostiti samit Arraiolosa, skupine osnovane je 2003. na inicijativu portugalskog šefa države Jorgea Sampaioa, imenovane po mjestu u Portugalu gdje je održan prvi sastanak.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

VIDEO Drama u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu: 'Policajci su razbili prozor i izvukli vozača'
SVE PUNO POLICIJE

VIDEO Drama u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu: 'Policajci su razbili prozor i izvukli vozača'

Čitatelj 24sata svjedočio je drami u centru Zagreba. Vozač automobila je udario policajca pa se dao u bijeg. Kad mu je policija prepriječila put, udario je u zgradu...

Ključan iskaz brata optuženog za ubojstvo Danke (2): "Rekao mi je da je u vreći dijete..."
NOVI DETALJI

Ključan iskaz brata optuženog za ubojstvo Danke (2): "Rekao mi je da je u vreći dijete..."

Policiji je rekao da je primijetio kako mu se brat čudno ponaša i potom je kasnije na vijestima čuo da je nestalo dijete.
Zelenskom smo dali robu od 250 milijuna eura, ali ustvari smo se riješili gomile željeza
KOLIKO IZDVAJAMO ZA UKRAJINU?

Zelenskom smo dali robu od 250 milijuna eura, ali ustvari smo se riješili gomile željeza

Plus+ NOVI EXPRESS Zelenskom smo puno toga iskrcali. Pače, riješili se zastarjele tehnike koja bi vrlo brzo nama postala beskorisni otpad, gomila željeza. Konačno smo raskrstili s trofejnim JNA naoružanjem...