Obavijesti

News

Komentari 0

Države APEC-a slobodnim tržištem bore se s krizom

Države APEC-a slobodnim tržištem bore se s krizom
1

U Peruu su se sastale članice APEC-a. Složili su se da jedino slobodnim tržištem i razmjenama mogu smanjiti siromaštvo i prebroditi krizu

VIDEO

Čelnici 21 države koje u rukama drže pola svjetske trgovine obećali su da neće provoditi mjere protekcionizma odnosno zaštite tržišta domaće proizvodnje kvotama i carinama slijedećih 12 mjeseci, bez obzira na rasplet gospodarske krize. Sastali su se u bivšem zloglasnom zatvoru u Limi u Peruu na 16. summitu Foruma za gospodarsku suradnju Azije i Pacifika (APEC). Podržavaju deklaraciju iz Washingtona sa summita G-20 i u sljedećoj godini neće biti novih prepreka za ulaganja u razmjeni dobara i usluga. Složili su se da će načela slobodnog tržišta, slobodne razmjene i režima ulaganja pridonijeti svjetskom rastu, zapošljavanju i smanjivanju siromaštva.
Američki predsjednik Bush od sudionika APEC-a zatražio je da se zauzmu za "slobodu tržišta" jer smatra kako bi se time dugoročno osnažio gospodarski rast. Dodao je da sve zemlje moraju surađivati u traženju rješenja.
- Poduzeća će otići u stečaj, mnogi će izgubiti posao, a siromašne zemlje i siromašni ljudi osjetit će najteže posljedice - rekao je  Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak.  Naglasio je kako će protekcionizam imati "razorne posljedice".
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tvrdi da je glavni uzrok sadašnje globalne krize vidi u nepoštovanju pravila poslovanja na financijskim tržištima i lošem vođenju ekonomske politike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'
TUGA U KRIŽEVCIMA

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'

Dragutin i Tomislav Višak zabili su se Audijem u kamion u Italiji. Obitelj i prijatelji su shrvani. Istraga i dalje traje, a pogrebnici čekaju dozvole da ih prevezu u Hrvatsku