Obavijesti

News

Komentari 16

Drama u šibenskom akvatoriju: 'Napala ga je barakuda, liječnici se bore da Slovencu spase vid...'

Drama u šibenskom akvatoriju: 'Napala ga je barakuda, liječnici se bore da Slovencu spase vid...'
4

Kod otočića Blitvenice slovenski ronioc lovio je ribu podvodnom puškom kad mu se barakuda zabila u masku, koja je prsnula i teško ga ozlijedila

VIDEO

Moj prijatelj je u ljubljanskoj bolnici, čeka operaciju oka jer se riba zabila u masku koja je prsnula i tako ga ozlijedila. Ne može opisati napad jer mu je sad zdravlje na prvom mjestu i pitanje je hoće li mu liječnici uopće moći spasiti vid. Riječ je o velikoj ozlijedi oka, kratko je rekao slovenski podvodni ribolovac, koji i sam često lovi ribu s podvodnom puškom u šibenskom akvatoriju.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI:

Pokretanje videa...

Drama u šibenskom akvatoriju: 'Napala ga je barakuda, liječnici se bore da Slovencu spase vid...' 01:13

Ekipa slovenskih podvodnih ribolovaca vrlo je iskusna i najčešće love tako da su stacionirani na otoku Murteru, pa brzim gliserima dolaze na lokacije koje su bogate ribom. Tako je bilo i ovaj put kad je Slovenac krenuo u podvodni ribolov u moru kod otočića Blitvenice na kojem je poznati svjetionik, ali i omiljena ribarska pošta za ulov ribe.

Barakuda u moru kod Žirja napala ribolovca, završio je u bolnici. Oglasili se i iz policije
Barakuda u moru kod Žirja napala ribolovca,  završio je u bolnici. Oglasili se i iz policije

- U utorak prijepodnevnim satima centar 112 je zaprimio prijavu koja je potom proslijeđena i policiji. Pomorska policija je odmah izašla na teren, no djelatnici Lučke kapetanije već su pomogli čovjeku te ga prebacili u šibensku bolnicu. Policija je obavila razgovor te se ustanovilo da je ronioca napala riba prilikom ronjenja i to zbog ispaljivanja iz podvodne puške, no nema tu elemenata prekršajnog, ni kaznenog djela - objasnila je Sanja Baljkas, glasnogovornica PU Šibenik, koja je i naglasila kako je u strani ribolovac, u ovom slučaju slovenski državljanin, imao sve potrebne dozvole za ribolov.

Neobičan događaj kako je riba, a pretpostavlja se da je to jedna od tri vrste barakuda koje žive u Jadranu, ozlijedila ronioca, objasnio je i Alen Soldo, profesor u trajnom zvanju, na Odjelu za studije mora, Sveučilišta u Splitu, koji je i sam podvodni ribolovac.

- Ono što znam ovako iz medija, očito je da se riba jednostavno branila. Dakle, svatko tko roni svjestan je da postoji rizik, samo je pitanje kako će se to sve odigrati. U ovom slučaju, jednostavno je završilo loše po ronioca. Puno puta prilikom zarona, vidim jata barakuda, i načelno nema s njima nikakvih problema, a da su na zlu glasu, jesu - objasnio je Soldo.

Škarami ili barakude žive oduvijek u Jadranu. Odnosno, jedna vrsta je domicilna, a druge dvije su se prije dvadesetak godina naselile.

- Ne znam koja vrsta ga je napala, ali čim zaronite barakude možete vidjeti. Pravilo je jednostavno, one pošteno znaju i ugristi, ali ako ih ne dirate, neće ni one vas. A kada dođe do ‘kontakta’, onda ljudi prijavljuju kako ih napadaju, naprimjer, morske kornjače, kao i morski psi, pa i murine, ili u ovom nesretnom slučaju, barakude - kazao je Soldo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 16

VIDEO

'Hrvatska flota ne bi izdržala ni 5 minuta u Crnom moru, a naše Rafale mogu gađati i praćkom'
PAVLE KALINIĆ ZA N1

'Hrvatska flota ne bi izdržala ni 5 minuta u Crnom moru, a naše Rafale mogu gađati i praćkom'

Mi smo zemlja na moru, a nemamo nijednu podmornicu. Odgovorno tvrdim da bi ta naša ratna flota, da uđe u Crno more kao neprijateljska snaga izdržala ravno pet minuta, kaže Pavle Kalinić.

Odbili Banožićev manevar! Htio da mišljenje centra za forenziku i nalaz vještaka ne bude dokaz
DOZNAJEMO!

Odbili Banožićev manevar! Htio da mišljenje centra za forenziku i nalaz vještaka ne bude dokaz

Sud nam je potvrdio kako nakon dostave rješenja strankama slijedi zakazivanje sjednica optužnog vijeća radi potvrđivanja optužnice