Obavijesti

News

Komentari 41

Donald Trump ostao je jedini senilni starac u izbornoj utrci. Mogao bi plakati za Bidenom

Donald Trump ostao je jedini senilni starac u izbornoj utrci. Mogao bi plakati za Bidenom

Donald Trump, njegova stranka, njegovi mediji napadali su Joea Bidena, rugali su mu se, ismijavali ga, ali ni u jednom trenutku nisu tražili njegovo odustajanje od izbora. Jer se Trump želio sakriti iza Bidenovih gafova.

VIDEO

Donald Trump najednom je, gotovo preko noći, ostao jedini senilni starac u predsjedničkoj utrci.

Doduše, opasan, osuđen, optužen, povezan s Vladimirom Putinom, fasciniran Xi Jinpingom, dobar s Kim Jong Unom, uzdanica konzervativne, rasističke, šovinističke, ksenofobične  desnice koja želi deportirati strance i otvarati konc-logore za neistomišljenike, ali opet starac.

Koji na svojim skupovima uporno hvali "pokojnog Hanibala Lectera".

Jer, onaj drugi, navodno senilni starac Joe Biden odustao je od utrke za drugi mandat i tako Trumpu oduzeo jedinu komparatrivnu prednost na koju se mogao pouzdati. Trump nije više mlađi, vitalniji, rasplesaniji kandidat.

Iako će ostati opasniji, osuđeniji, optuženiji od bilo kojeg kandidata kojeg Demokratska stranka gurne za njegova suparnika.

Šok za Trumpa

Bidenovo odustajanje nakon višemjesečne hajke američkih liberalnih medija, uz asistenciju velikih demokratskih donatora, stratega i članova Kongresa, veliki je šok za ključnu izbornu kampanju o kojoj ovisi - doslovno - sudbina slobodnog svijeta.

Ali još je veći šok za Donalda Trumpa.

Konzervativnim medijima na čelu s Foxom nije padalo na pamet tražiti da Biden ispadne iz predsjedničke utrke. Rugali su mu se, ismijavali ga, ponižavali, ali nisu niti jendom riječju spominjali njegov odlazak i odustajanje od utrke.

Jer se Trump mogao sakriti iza njegove navodne senilnosti.

Crvena krpa

No sada je Biden ipak odustao i dao podršku svojoj zamjenici Kamali Harris koja bi za liberalnu Ameriku bila spasonosna kandidatkinja, kao što bi za konzervativnu i rasističku, trumpovsku Ameriku, bila jarko crvena krpa.

U jeku konzervativne agitacije protiv pobačaja, protiv ženskih prava, protiv imigranata i svih manjina, ulazak jedne žene, pa još pripadnice etničke manjine, u predsjedničku utrku iznio bi u prvi plan direktni sraz dviju Amerika.

Doduše, jedna žena već je izgubila od Donalda Trumpa 2016. godine, Hillary Clinton osvojila je većinu glasova, ali manjinu elektorskih glasova, većina bijele Amerike - muške i ženske - stala je iza Trumpa, da bi sada sudbina SAD-a, Ukrajine, Tajvana, Europe, slobodnog svijeta, trebala pasti na leđa Kamale Harris.

Osim, naravno, ako Demokrati u međuvremenu ne uspiju iskopati adekvatnog bijelog, srednjovječnog, heteroseksualnog muškarca. 

Najopasniji kandidat

No tko god ušao u utrku Trump će svejedno ostati najstariji, najsenilniji, kao i najopasniji kandidat na sceni. Kamala Harris, bivša tužiteljica iz Kalifornije, trebala bi svojom energijom pregaziti kandidata sa sudskim presudama i desetinama novih optužnica, kao što je Trump mislio da svojom energijom može nadmašiti Bidena.

Iako je zaspao na konvenciji Republikanaca.

Bit će to obračun bijele, konzervativne Amerike protiv nove, mlade, liberalne, multietničke, moderne Amerike.

Ili diktatorske protiv demokratske Amerike.

Šokantna situacija

Šokantna je, pa  tragična situacija, da su se Demokrati morali odreći svog najboljeg i najuspješnijeg predsjednika u zadnjih stotinjak godina, dok su Republikanci, stranka "reda i zakona", opet nominirali Trumpa koji je optužen, osuđen, marioneta u Putinovim rukama i produžena ruka američkih oligarha.

I tragično je da je ova izborna utrka uopće tijesna.

Bidenovo ispadanje iz utrke moglo bi se pokazati potezom genijalca koji je žrtvovao vlastiti ego u interesu američkih građana ili potezom gubitnika koji je pokleknuo pod pritiskom stranačkog establišmenta i pod varljivim anketama.

No Trumpova ljutnja zbog Bidenova ispadanja, njegovi zahtjevi da mu se vrate novci koje je potrošio u borbi protiv sada bivšeg kandidata, kao i poruke njegovih sljedbenika da je Bidenovo odustajanje zapravo nepošteno prema njima i prema biračima, sugeriraju kako je američki predsjednik srušio glavni izborni adut Trumpa i Republikanaca.

Mediji su mjesecima tražili Bidenovo odustajanje zato što je prestar za Bijelu kuću.

Sada bi isto mogli tražiti od tri godine mlađeg Donalda Trumpa. 

Kad već nisu tražili zbog njegovih izjava, retorike, afera, optužnica, prijetnji, uvreda.

Johnsonov poučak

Odustajanje Lyndona Johnsona od utrke za drugi mandat 1968. godine otvorilo je vrata pobjedi Richarda Nixona i drugom (nakon Trumpa) najgorem mandatu nekog američkog predsjednika u Bijeloj kući. Povijest, dakle, ne ide u prilog Bidenovoj odluci.

Ali ako je on bio glavna prepreka rušenju Trumpa, ako se njegova dob i njegovo mentalno stanje koristilo kao kontrapunkt svemu što Trump radi i što Trump predstavlja ("Trump je nacist, ali Biden je star"), sada te prepreke nema. Sada se Trump našao na čistini.
Sa svojim godinama, optužbama, senilnim izjavama. 

Godinama je vrijedilo pravilo da Amerikanci "glasaju iz džepa". Da im je kod izbora bitno samo njihovo materijalno stanje, posao, plaća, životni standard. No sada se čini da Amerikanci "glasaju iz mržnje". 

Novi rasizam

A ta mržnja mogla bi se još žešće preliti na kandidatkinju koja je žena, koja je dijete imigranata, za koju se već govori da ne smije biti predsjednica jer roditelji nisu imali državljanstvo kad se Kamala rodila, što podsjeća na Trumpovu "birther" teoriju zavjere oko Baracka Obame.

Trump bi, dakle, u Kamali Harris mogao naći savršenu metu za sve svoje izljeve mržnje, rasizma, šovinizma, mizoginije, ksenofobije na kojoj će mobilizirati birače.

Pitanje je hoće li time mobilizirati one druge birače koji više neće imati izgovor u Bidenovim godinama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 41

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere