Obavijesti

News

Komentari 7

Doktor Franjo Tuđman: Kontroverzni otac nacije

Doktor Franjo Tuđman: Kontroverzni otac nacije
5

OBOŽAVALI GA ALI I OSPORAVALI: Dr. Franjo Tuđman je umro prije deset godina, no iskazi obožavanja i osporavanja do danas nisu prestali

VIDEO

Hajde, zapitao se Tuđman u jednom intervjuu, pokažite mi tko bi me mogao zamijeniti? Čovjek rođen 14. svibnja u Velikom Trgovišću čvrsto je vjerovao kako jedini može stvoriti i voditi državu. U njegovoj su biografiji sažete, čini se, sve važne političke dvojbe hrvatskoga 20. stoljeća. Mladi Tuđman priključuje se partizanima i kraj rata dočekuje u zagrebačkom X. korupusu. Poslije odlazi u Beograd. Tamo završava višu vojnu akademiju. Već 1960. postaje general-bojnik, no uskoro izlazi iz vojske i posvećuje se znanosti. U Zagrebu se zapošljava na Institutu za historiju radničkog pokreta. Otvara traumatična pitanja nacionalne krivnje i broja žrtava u Jasenovcu, pa je 1967. izbačen iz Komunističke partije i umirovljen. Dva puta, 1972. i 1981., osuđen je na zatvor. Dulje robije spasila ga je Krležina intervencija kod Tita, koji je navodno rekao: “Tuđmanu ne pakovati”.
Prije pada komunizma osniva HDZ kao stranku koja baštini ideje Radića, Starčevića i ljevice. Istodobno, stranka ima i državotvoran program, koji isprva ističe zahtjev za konfederacijom, no ne libi se istaknuti ni ideju obnove banovinskih granica.

GOJKA ŠUŠKA JE NAJVIŠE VOLIO
Prve višestranačke izbore Tuđmanov HDZ dobiva s više od 60 posto mandata. Sabor bira Tuđmana za predsjednika predsjedništva SR Hrvatske. Nakon referenduma Tuđman proglašava hrvatsku državnu neovisnost, pa se uskoro suočava s velikosrpskom agresijom, koju dočekuje kao vrhovnik. Odbacuje ideje generala Martina Špegelja o općem napadu na vojarne bivše JNA i bira taktiku u kojoj dominiraju dugotrajni pregovori. Nakn izbijanja sukoba u BiH između Hrvata i Bošnjaka, koji su isprva vezivali zastave u znak savezništva, izbija rat za koji dvije strane prebacuju odgovornost jedna drugoj. Oko prave naravi tog rata i uloge Tuđmanova omiljenog ministra Gojka Šuška do danas se oštro polemizira. Jedni tvrde kako je Tuđman želio s Miloševićem podijeliti Bosnu i Hercegovinu, a Hrvatsku skrojiti u banovinskim granicama.
Drugi tvrde kako je hrvatski narod u BiH vodio obrambeni rat za fizički opstanak. Kako god bilo, 1995. godine Tuđman je uspješnim vojnim akcijama Bljesak i Oluja oslobodio najveći dio okupiranih krajeva, a istočnu Slavoniju i Baranju mirno je reintegrirao. Haški je sud protiv njega vodio istragu, koja je prekinuta nakon Tuđmanove smrti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.
VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...
STRAŠNO

VIDEO Horor kod Osijeka! Zabio se u kombajn. Policija objavila detalje stravične nesreće...

Cesta je u srijedu navečer bila zatvorena te je policija vraćala sve iz smjera Osijeka natrag prema Vukovaru. Scene s mjesta sudara su strašne. Uništeni automobil i kombajn u koji se auto zabio