Obavijesti

News

Komentari 89

Dijete (7) umrlo nakon operacije krajnika, otorinolaringolozi su u šoku: 'To je ogromna tragedija'

Dijete (7) umrlo nakon operacije krajnika, otorinolaringolozi su u šoku: 'To je ogromna tragedija'
2

Dijete je preminulo sedam dana nakon zahvata • U bolnicu ga je bez vitalnih funkcija dovezla Hitna • Pokrenuli unutarnji nadzor • Otorinolaringolozi u šoku

VIDEO

Informacija da je u KB Sveti Duh preminulo sedmogodišnje dijete tjedan dana nakon operacije krajnika, izazvala je šok u javnosti, a i kod samih liječnika s obzirom da su ovakvi tragični ishodi operacije koja spada u rutinske zahvate, izuzetno rijetki.

U Hrvatskoj se već godinama nije dogodio ovakav slučaj, kako su za 24sata otkrili otorinolaringolozi s kojima smo razgovarali.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

Dijete (7) umrlo nakon operacije krajnika: "Tom bi kirurgu dao i vlastito dijete da ga operira" 01:14

Bolnica je za 24sata potvrdila da je nažalost točna informacija da je u prostoru Reanimacije Objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničke bolnice "Sveti Duh", u četvrtak, 25. srpnja 2024., nakon provedene reanimacije, preminulo sedmogodišnje dijete.

- Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji na Klinici za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBSD i šest dana po otpustu iz Bolnice, kolima Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije-ispostava Zaprešić, u ranim jutarnjim satima dovezeno bez vitalnih funkcija - odgovorili su iz KB Sveti Duh za 24sata.

Povodom ovog neželjenog neočekivanog događaja KB Sveti Duh odmah je obavijestio Ministarstvo zdravstva, II Policijsku postaju Zagreb - Črnomerec te je bolnica pokrenula postupak unutarnjeg nadzora, kako bi se ispitale sve okolnosti slučaja.

'Provodi se unutarnji nadzor u bolnici, ispitujemo što se točno dogodilo. Moja sućut obitelji'
'Provodi se unutarnji nadzor u bolnici, ispitujemo što se točno dogodilo. Moja sućut obitelji'

Nadzor u bolnici

Zaposlenicima bolnice, uključenima u proces liječenja, pružena je hitna psihološka pomoć.

- Tijelo je prevezeno na Zavod za sudsko medicinsku obdukciju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kako bi se utvrdio točan uzrok smrti. Istraga je u tijeku. Roditeljima djeteta, osoblje Bolnice je iskazalo iskrenu sućut - odgovorili su za 24sata iz KB Sveti Duh.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da se u KB-u Sveti Duh provodi unutarnji nadzor, a nakon što bude gotov procijenit će se ima li elemenata i za zdravstvenu inspekciju Ministarstva zdravstva.

- U ovom trenutku mogu samo reći da me taj dan kad se to dogodilo nazvao ravnatelj te zdravstvene ustanove i obavijestio o samom događaju i određenim detaljima tog zbivanja. Naložio sam unutarnji nadzor, koji je sada u tijeku - izjavio je Beroš.

Kao što smo naveli na početku teksta, otorinolaringolozi koji rade operacije krajnika u potpunom su šoku. U Hrvatskoj ih je oko 250 specijalista i svi su potpuno zatečeni zbog ovog tragičnog događaja, no nisu htjeli komentirati isti jer još nisu poznate okolnosti zbog kojih je došlo do smrti djeteta.

- Ovo je ogromna tragedija. Riječ je o rutinskoj operaciji. Svi mi otorinci započinjemo upravo s tim operacijama, iza svakoga je na stotine takvih operacija. To smo svi prošli, prva operacija u otorini je upravo ta operacija. Ogromne količine takvih operativnih zahvata se godišnje izvode kod nas. Ovo je horor. Ne znamo sve detalje pa ne možemo komentirati konkretan slučaj - rekao nam je jedan zagrebački otorinolaringolog.

Drugi s kojim smo razgovarali rekao nam je da je operaciju djeteta u KB Sveti Duh izveo jako dobar kirurg, specijalist otorinolaringologije.

Rutinski zahvat

- To je čovjek kojemu bi dao svoje dijete da ga operira - rekao nam je.

Treći je dodao kako u zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj nije bilo smrtnih ishoda nakon operacije krajnika.

- Prije par godina su u Austriji zabilježena tri ili četiri smrtna slučaja nakon operacije krajnika i to u godini dana. Nakon toga su prorijedili indikacije za ovu vrstu operativnog zahvata - kazao nam je drugi liječnik.

Operacija krajnika, kao što su nam naveli otorinolaringolozi, rutinska je operacija koja se izvodi u općoj anesteziji i traje oko 30 minuta.

- Tonzilektomija ili operacija krajnika kod djece je jednostavan kirurški zahvat i jedan od najčešćih zahvata u dječjoj dobi. Nakon tonzilektomije, za razliku od uobičajenih kirurških postupaka, operativno mjesto se ne zatvara šivanjem nego ostaje otvorena rana koja sama zarasta. Drugi dan nakon operacije, rana se prekriva bijelim naslagama koje otpadaju između 4. i 8. dana nakon zahvata. Jedna od komplikacija koja se može pojaviti je krvarenje (čak i 7-14 dana nakon samog operativnog zahvata) s obzirom da se nakon operacije krajnika, mjesto zahvata ne šiva - objasnili su nam otorinolaringolozi.

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Učestale istrage u KB Sv. Duh

Rodilja preminula nakon carskog početkom godine

U KB Sveti Duh 23. siječnja preminula je rodilja nakon carskog reza. Članovi Povjerenstva za unutarnji nadzor tada su zaključili da nije bilo propusta u liječenju preminule rodilje, iako nalaz obdukcije, koji je objavio Nacional, upućuje da je propusta bilo.

Pacijenti umrli na hodnicima hitne

U veljači 2023. pacijent je dovezen na hitni bolnički prijem na Sveti Duh. Drugo jutro ga je kći našla mrtvog na istom mjestu na kojemu je ostavljen. Krajem veljače je u hitnoj preminuo još jedan pacijent. Preminuo je dok je čekao sanitetski prijevoz.

Zdravstvena inspekcija u slučaju Mirele Čavajda

Zdravstvena inspekcija utvrdila je da je KB Sveti Duh prekršio Zakon o pravima pacijenata u slučaju Mirele Čavajde. Odlučivali su o njenom zahtjevu za prekidom trudnoće, no nisu joj dostavili odluku. Nisu je obavijestili i da se ima pravo žalbe.

Mrtva tijela ležala na podu patologije

Općinski radni sud u Zagrebu u ožujku je pravomoćno presudio da pročelnik Zavoda za patologiju Fabijan Knežević nije smio dobiti izvanredni otkaz. Naime, dobio ga je zbog slučaja mrtvih tijela na podu mrtvačnice na KB Sveti Duh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 89

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere