Obavijesti

News

Komentari 0

Digli optužnicu protiv Zvonka Bedea zbog velikog požara u tvrtki 'Drava International'

Digli optužnicu protiv Zvonka Bedea zbog velikog požara u tvrtki 'Drava International'

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku ih tereti da su od 10. listopada 2022. do 4. listopada 2023., na otvorenom prostoru unutar kruga tvornice, postupali protivno propisima koji reguliraju gospodarenje otpadom

VIDEO

Zbog sumnje u više kaznenih djela povezanih s prošlogodišnjim velikim požarom u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International", osječko općinsko tužiteljstvo u petak je podignulo optužnicu protiv vlasnika te tvrtke Zvonka Bedea, dvojice zaposlenika i same tvrtke.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Digli optužnicu protiv Zvonka Bedea 00:56

Ne navodeći identitete okrivljenika Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku ih tereti da su od 10. listopada 2022. do 4. listopada 2023., na otvorenom prostoru unutar kruga tvornice, postupali protivno propisima koji reguliraju gospodarenje otpadom i izdanim dozvolama za obavljanje te djelatnosti.

Sumnja se da su skladištili otpadnu plastiku na neuređenoj prirodnoj podnoj površini, znatno većoj od dozvoljene pa su, takvim nepravilnim odlaganjem, skladištenjem i miješanjem raznih vrsta opasnog otpada i plastičnog otpada, izazvali požar velikih razmjera koji je nastao 4. listopada 2023., uslijed kemijsko-fizikalnog procesa i samozapaljenja otpada.

Očevid otkrio niz nepravilnosti u Dravi: Bez protupožarne zaštite, zakopan otpad, opasne tvari...
Očevid otkrio niz nepravilnosti u Dravi: Bez protupožarne zaštite, zakopan otpad, opasne tvari...

Požarom je, dodaje tužiteljstvo, ugrožena kakvoća zraka i tla na širem području Osječko-baranjske županije i istočne Slavonije.  

Prvookrivljeni direktor Bede  i drugookrivljenik optuženi su također da su, znajući da tvari koji se koriste u proizvodnji, mogu zbog nestručnog korištenja dovesti u opasnost zdravlje ljudi, kvalitetu tla i zraka - stavili u pogon postrojenje za tiskanje na PE foliji tiskarskim bojama, koje sadrže hlapive organske spojeve, te ga nisu opremili, održavali i koristili na način koji bi onemogućio emisiju onečišćujućih tvari u zrak.

Zvonko Bede i i trećeokrivljenik, kao ovlaštena osoba za zaštitu od požara, terete se da nisu poduzeli sve propisane radnje iako su bili svjesni opasnosti nastanka požara i drugih nesreća te potrebe za žurnim reagiranjem radi gašenja požara.

Tereti ih se da nisu postavili adekvatne naprave za zaštitu od požara, nisu izveli i održavali vatrogasne putove i prosjeke, a niti održavali pristup za vatrogasna vozila.

Sumnja se da nisu održavali hidrante, koji tijekom požara nisu bili u ispravnom stanju, nisu imali potrebni tlak vode, a više hidranata je bilo nedostupno te da pritisak u ispravnom dijelu hidrantske mreže nije bio dovoljan.

DORH traži istražni zatvor za slavonskog 'kralja plastike' i dvojicu njegovih suradnika
DORH traži istražni zatvor za slavonskog 'kralja plastike' i dvojicu njegovih suradnika

Tužiteljstvo smatra kako je "nekontrolirano širenje požara ugrozilo zdravlje pripadnika vatrogasnih postrojbi, radnika trgovačkog društva i stanovništva u obližnjim naseljima, a produkti požara ugrozili su zdravlje i ograničili kretanje ljudi na području Županije osječko-baranjske"

Trojicu okrivljenika i tvrtku tereti se zbog teškog kaznenog djela protiv okoliša, kaznenog djela ugrožavanje okoliša postrojenjem i kaznenog djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvo, navode u osječkom Općinskom državnom odvjetništvu.

Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u tvrtki “Drava International” u osječkom prigradskom naselju Brijest, buknuo je 4. listopada 2023. poslije ponoći, a u višednevnom gašenju je sudjelovalo više od 300  profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca.

Bede dao ostavku na mjesto direktora da izbjegne pritvor
Bede dao ostavku na mjesto direktora da izbjegne pritvor

Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže, a zbog posljedica požara i velikih količina dima Osječko-baranjska županija proglasila je stanje velike nesreće.

Vlasnik i direktor tvrtke Zvonko Bede te 48-godišnji i 47-godišnji okrivljenik uhićeni su 17. siječnja 2024. godine, a početkom veljače pušteni su iz istražnog zatvora.

Novi požar plastike u toj tvrtki ponovno se dogodio 7. kolovoza ove godine, i ubrzo je ugašen. Očevidom je utvrđeno kako je do požara došlo  zbog tehničkog uzroka, odnosno zbog kratkog spoja između dva dalekovoda, izazvanog aluminijskom folijom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kakva sreća: Šefica u Lutriji dobila stan na lutriji. Više ga nema u imovinskoj kartici
OTKRIVAMO

Kakva sreća: Šefica u Lutriji dobila stan na lutriji. Više ga nema u imovinskoj kartici

Plus+ Dok je bila referentica u Lutriji 1999. Dijana Pavićević osvojila je stan u Istri u igri Joker • Danas je članica Uprave • Firmi nije vratila novac za MBA školovanje, u Lutriji za sve imaju objašnjenje