Obavijesti

News

Komentari 176

Detalji vojne nabave: Ukrajini stari tenkovi, Hrvatska kupuje 50 Leoparda, oglasio se Anušić

Detalji vojne nabave: Ukrajini stari tenkovi, Hrvatska kupuje 50 Leoparda, oglasio se Anušić
6

Hrvatska će Ukrajini isporučiti dio svojih tenkova i borbenih vozila istočne proizvodnje, a za iznos financijskih sredstava koje će RH dobiti od Njemačke za isporuku umanjit će se cijena novih Leoparda 2A8

Ministar obrane Ivan Anušić u sklopu posjeta Njemačkoj, zajedno s načelnikom Glavnog stožera OSRH general-pukovnikom Tihomirom Kundidom, sastao se u ponedjeljak 28. listopada 2024. u Berlinu s njemačkim ministrom obrane Borisom Pistoriusom.

Tijekom bilateralnog sastanka u Saveznom ministarstvu obrane, ministar Anušić naglasio je kako je SR Njemačka značajan partner Hrvatskoj u području obrane te kako je prioritet dodatno jačati i proširiti tu suradnju, a glavna tema sastanka bila je opremanje i modernizacija Hrvatske vojske s naglaskom na nabavu novih tenkova Leopard 2A8.

Savezna Republika Njemačka, naime, pozvala je Republiku Hrvatsku da se priključi njemačkom programu zajedničke nabave glavnog borbenog tenka Leopard 2A8.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Detalji vojne nabave: Ukrajini stari tenkovi, Hrvatska kupuje 50 Leoparda, oglasio se Anušić 01:06
Ministri Anušić i Pistorius potpisali Pismo namjere za nabavu novih moćnih Leoparda 2A8

Ministri obrane Anušić i Pistorius su danas potpisali Pismo namjere kojim su iskazali spremnost dviju država da se iz hrvatskih zaliha Ukrajini u prvoj isporuci isporuči 30 naših tenkova M-84 i 30 borbenih vozila pješaštva M-80, uključujući pričuvne dijelove i streljivo, te da se financijska sredstva koja će Hrvatska dobiti od SR Njemačke za te tenkove i borbena vozila iskoriste za nabavu novih njemačkih Leoparda 2A8.

Hrvatska kupuje 50 najnovijih Leopard tenkova, Ukrajini šalje 30 tenkova i 30 oklopnjaka
Hrvatska kupuje  50 najnovijih Leopard tenkova, Ukrajini šalje 30 tenkova i 30 oklopnjaka

Za taj iznos, naime, umanjila bi se ukupna cijena novih Leoparda 2A8. S obzirom na potrebe Hrvatske vojske, RH namjerava nabaviti do 50 novih Leoparda 2A8. Svi ostali detalji bit će poznati nakon potpisivanja ugovora. Dodatna vrijednost ovakvog modela nabave je pomoć Ukrajini u njihovoj borbi protiv ruske agresije.

Ministar obrane Anušić poručio je kako je ovaj model nabave Leoparda 2A8 pogodan za sve tri uključene strane – Hrvatsku, SR Njemačku i Ukrajinu.

- Ovo je jedan od većih i značajnijih projekata modernizacije Hrvatske vojske, uz sve projekte modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske ratne mornarice, došli smo do jačanja naših oklopnih snaga, naših tenkovskih bojni. Kao što je dobro poznato, Leopard je jedan od najkvalitetnijih, ako ne i najkvalitetniji tenk zapadne njemačke proizvodnje i Hrvatska će biti u potpunosti opremljena upravo ovim tenkovima - rekao je ministar Anušić te dodao kako je Vlada Republike Hrvatske dala suglasnost na pismo namjere koje je upućeno od strane njemačke Vlade te kako će vrlo brzo započeti realizaciju tog projekta.

Federal President Steinmeier visits Lithuania

Posebno je važno i to što su kontinuiranom modernizacijom i opremanjem Hrvatske vojske, a Hrvatskoj je nedavno odobrena i kupnja samohodnih višestrukih raketnih sustava Himars M142, nabavljaju se i besposadne letjelice te se sad pokreće i proces nabave moćnih tenkova, bitno skraćeni rokovi za dostizanje cilja od dva posto BDP-a izdvajanja za obranu.

- Iako smo već skratili rok s 2030. na 2027. godinu, nakon započetih procesa nabave Himarsa, besposadnih letjelica te sada i Leoparda, dva posto BDP-a izdvajanja za obranu dostići ćemo i znatno prije 2027. godine - rekao je ministar Anušić.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je kako je Hrvatska pouzdan partner SR Njemačkoj te da je Hrvatska potpisivanjem pisma namjere odlučila investirati u svoje Oružane snage. Ministar Pistorius zahvalio se na svemu sto Republika Hrvatska radi po pitanju stabilizacije Zapadnog Balkana te istaknuo da je RH pouzdan partner u NATO-u, Europskoj uniji te na bilateralnoj razini.

Ministri Anušić i Pistorius istaknuli su odlične odnose Republike Hrvatske i SR Njemačke, razgovarali su i o situaciji u Jugoistočnoj Europi te se složili se da će obje zemlje i dalje predano pomagati Ukrajini, žrtvi ruske agresije. Hrvatska je Ukrajini, naime, dosad isporučila vojne pomoći u iznosu većem od 200 milijuna eura.

Ministar Anušić zahvalio se ministru Pistoriusu i na pomoći u nedavnoj evakuaciji hrvatskog časnika iz misije UNIFIL u Libanonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 176
Baka Jela (75) ostavila je sve da bude uz Ivana: 'Bio je biljka, mrtvo tijelo. Sad mi lijepo priča'
NEUNIŠTIVA LJUBAV

Baka Jela (75) ostavila je sve da bude uz Ivana: 'Bio je biljka, mrtvo tijelo. Sad mi lijepo priča'

Jela (75) je prije 15 godina napustila rodni Dubrovnik kako bi se s bolesnim unukom preselila u Krapinske Toplice. Do tada je Ivan bio potpuno nepokretan, a danas sam plaća račune u pošti i ide u kupovinu za baku
STRAVA U DUBRAVI Izudarao ga šakama u kafiću. Čovjek umro! Napadača su uhitili istu večer
OKRŠAJ U KASNE SATE

STRAVA U DUBRAVI Izudarao ga šakama u kafiću. Čovjek umro! Napadača su uhitili istu večer

Istu večer su policajci muškarca (54) uhitili na adresi stanovanja i priveli u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje
PROGNOZA Pogledajte kakvo će vrijeme biti za produženi vikend
OBJAVILI KARTE

PROGNOZA Pogledajte kakvo će vrijeme biti za produženi vikend

Neuobičajeno toplo vrijeme nastavit će se cijeli tjedan. Od srijede će magla biti izraženija pa bi nešto malo mogle pasti temperature, ali i dalje će većinom zemlje biti oko 20 stupnjeva