Obavijesti

News

Komentari 12

Demokrati šuškaju da će Biden odustati od utrke. Prof. Lalić: 'Trump je proizvod narcizma'

Demokrati šuškaju da će Biden odustati od utrke. Prof. Lalić: 'Trump je proizvod narcizma'
2

Republikanci su potvrdili Trumpa kao svog kandidata za predsjednika, dok se među Demokratima šuška o odustajanja Joea Bidena od utrke

VIDEO

Donald Trump je prihvatio republikansku predsjedničku nominaciju, poručivši da se kandidira "da bude predsjednik cijele Amerike, a ne njene polovice". Stigao je sa zavojem na desnome uhu, okrznutom u pokušaju atentata prije tjedan dana, no u znak podrške su zamotano uho imali i brojni drugi republikanci na velikoj konvenciji u Milwaukeeju.

- Solidarizirali smo se s njim. Želimo da zna koliko ga volimo, izjavili su neki od republikanaca na skupu na kojem je Trump pohvalio agente tajne službe, koji su ga brzo okružili nakon pucnja. Njegov nježan ton govora brzo se, međutim, pretvorio u još jedno obrušavanje na Joea Bidena. Optužio ga je za pokretanje "Trećeg svjetskog rata", opisivao "invaziju" migranata preko južne granice. Podržati ga je došla i Melania, njegova treća supruga dosad, Slovenka koja je došla raditi u SAD 90-ih, kao što je i prva Trumpova supruga, Čehinja Ivana Zelníčková, emigrirala u Kanadu 70-ih. Samo mu druga žena nije bila doseljenica, Amerikanka Marla Maples. Trump, unatoč tome, ima radikalno desne stavove o imigraciji. Bivšu suprugu Ivanu sahranio je 2022. na posjedu s golf terenima, koji je kupio deset godina nakon razvoda s njom, i američki su mediji u više navrata pisali kako je grob zapušten, zarastao u travu.

Američki mediji tvrde: 'SAD je primio informacije o iranskoj uroti da ubije Donalda Trumpa'
Američki mediji tvrde:  'SAD je primio informacije o iranskoj uroti da ubije Donalda Trumpa'

Aktualni američki predsjednik Joe Biden pak sve ozbiljnije shvaća pozive da na izborima u studenom ne bude demokratski kandidat. Agencija Reuters je objavila kako više demokratskih dužnosnika smatra da je samo pitanje vremena kad će otići, a ne hoće li. Ankete pokazuju da šest od deset demokrata vidi Kamalu Harris kao alternativu Bidenu na izborima.

- Bude li alternative Bidenu, ona će vjerojatno biti Kamala Harris, koja nije metak za tu pušku. Biden je 30 godina u politici i kvalitetan je političar, pritom i nevjerojatna ličnost, jer je unatoč velikim obiteljskim tragedijama nastavio dalje, i dobio prošle izbore, kaže naš poznati politolog i sociolog, prof.dr. Dražen Lalić. Podsjetimo, Bidenu su 1972. u prometnoj nesreći poginule supruga i jednogodišnja kći, 2015. mu je sin umro od karcinoma, dok mu drugi sin ima velikih problema sa zakonom.

- Unatoč svojoj snažnoj volji, Biden ne može odgovoriti na Trumpovu ofenzivu. Ima antička misao koja kaže da je 'nužda zakon i za bogove', dakle i za Bidena, vođu slobodnog svijeta. Republikanci više nisu republikanci, to je dominantno MAGA pokret, napominje prof. Lalić. MAGA je skraćenica Trumpove agende "Make America Great Again", u prijevodu "Učinimo Ameriku opet velikom". Nakon državnog udara u siječnju 2021,. dodaje Lalić, Trump je dobio krila.

Stručnjaci o pucnjavi na skupu Donalda Trumpa: 'Tajna služba je napravila fatalnu pogrešku'
Stručnjaci o pucnjavi na skupu Donalda Trumpa: 'Tajna služba je napravila fatalnu pogrešku'

- Imao sam priliku napisati knjigu o njemu, kao što sam napisao i knjigu o Obami, ali nisam na Trumpa htio potrošiti par mjeseci života. No on je proizvod gadljivog vremena. Njega je stvorio kaos, proizvod je narcističke kulture, kaže Lalić. Na pitanje vide li Amerikanci u Trumpu ono što i sami žele postati, odgovara sa "apsolutno".

- Izbori su za tri i pol mjeseca i pobjeđuje onaj koji više svojih pristaša dovede na glasačka mjesta. Ne vjerujem da će Republikanci ići grlom u jagode odustajući od Bidena, Harris nema imidža, koji je nužan. Političar koji je dobio najviše glasova u povijesti američkih predsjedničkih izbora jest Biden. Da bi se njegove birače sad mobiliziralo, potrebno je imati aktera, ideju i program, a Demokrati nemaju ništa od toga, zaključuje profesor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

Pogledajte na meteorološkoj karti što nam stiže u idućih 7 dana: 'Pa ovo je ubojica ljeta'
PROGNOZE ZA RUJAN

Pogledajte na meteorološkoj karti što nam stiže u idućih 7 dana: 'Pa ovo je ubojica ljeta'

Već sutra nas očekuje postupno naoblačenje s jugozapada, od sredine dana ponajprije na Jadranu i uz njega mjestimice kiša.

VIDEO BMW-om iz Švedske se zabio u benzinsku i poginuo. Policija još ne zna tko je vozač
STRAVA

VIDEO BMW-om iz Švedske se zabio u benzinsku i poginuo. Policija još ne zna tko je vozač

Tijelo je prevezeno na odjel patologije te će biti obavljena obdukcija, objavila je splitska policija
Kolinda ludo zarađuje kao savjetnica, a Jakov je otvorio obrt: Evo čime će se baviti...
ISTA ADRESA, DVIJE FIRME

Kolinda ludo zarađuje kao savjetnica, a Jakov je otvorio obrt: Evo čime će se baviti...

Plus+ Bivša hrvatska predsjednica prošle je godine prijavila dobit od 146.900 eura