Osluhnuti tradiciju i ponuditi turistima nešto prepoznatljivo, domaće i autohtono geslo je OPG-ovaca Šibensko-kninske županije, koja je ponosna na bogatu ponudu cijeloga kraja. Samim time raste i broj turističkih noćenja
Delicije iz Skradina i pršut iz Drniša ponos su Županije
Na sajmu agroturizma u Skradinu Županija je pokazala kako ima što ponuditi, ali i da je ponosna na svoje vrijedne ljude i proizvode. Skradinske delicije, obrt obitelji Paić iz Skradina, točnije mjesta Bićine, mirisom svježe pripremljenih badema u šećeru privukle su svakog posjetitelja. - Počeli smo prije 11 godina i ljudi su prepoznali izvornu kvalitetu. Naša Skradinska torta u šibenskoj kapi već je nekoliko puta dobila etiketu ‘Izvorno Hrvatsko’. Bademi u šećeru naša su specijalnost, kao i suhe smokve - priča Miranda Paić naglašavajući da su na početku dobili potporu od Županije, koja im je jako puno značila.
- Već tad smo znali da netko ima sluha za ljude koji žele napredovati i nešto novo napraviti. I to nam je dalo vjetar u leđa - kaže Miranda, koja drži da su potezi Županije za svaku pohvalu. Slaže se s njom i Zvonimir Marin, predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta, koja je pokrenula i dobila poseban tretman drniškog pršuta u Europskoj uniji. Sad je to delicija s oznakom zemljopisnog podrijetla čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu. A taj je put bio dug i trnovit i trajao je 11 godina. Zaštićena je i dalmatinska pečenica.
- Da nije bilo potpore Županije, ne bismo ništa napravili - naglašava ponosno Marin. Predsjednik Pčelarske udruge Pčela Šibenik, najveće na tom području, Dragan Plavčić, također kaže da sa Županijom dobro surađuju.
- Pomažu nam savjetima i financijski koliko mogu, s obzirom na stanje u državi. Sa Županijom radimo i na zaštiti dalmatinskog meda - naglašava Plavčić, koji već 17 godina ima OPG za proizvodnju meda. Mile Rak, vlasnik OPG-a Rak, bavi se proizvodnjom povrća u plastenicima, ali i preradom rajčica.
- Investicije su velike i, kad ste u fazi ulaganja, svaka pomoć dobro dođe - kaže Mile, koji je najsretniji kad njegovi kupci pohvale ukusno povrće.
Šibensko-kninska županija ove godine slavi 20 godina postojanja, a župan Goran Pauk na njezinu je čelu od 2006. BDP, kao pouzdani pokazatelj stupnja razvoja nekog područja, po stanovniku Županije 2000. godine iznosio je 29.000, a sada premašuje 60.000 kuna. Prije 20 godina Županija je imala samo 1,25 milijuna turističkih noćenja, a danas ih je 6,6 milijuna. Ulaže se u pomorstvo, turizam i gospodarstvo, a od velike važnosti je i Dalmatinska zagora. Usto se na cijelom području potiče razvoj OPG-ova.
- Kad je riječ o ruralnom dijelu županije, našoj Zagori, od 2004. godine započeli smo projekt poticanja trajnih nasada, najprije kroz donaciju, a kasnije i subvencioniranje trajnih nasada vinove loze, maslina i voćaka. Županija je podijelila 3,5 milijuna sadnica, a od toga je oko 2 milijuna sadnica vinove loze osiguralo 400 hektara novih vinograda, dok je 1,5 milijuna maslina i ostalih voćki posađeno na 300 hektara zemljišta - kaže župan Pauk. Županija je u infrastrukturu Zagore uložila više od 330 milijuna kuna u lokalne i županijske ceste.
- U pomorstvo se u 20 godina uložilo oko 60 milijuna kuna investicija u lučka područja. Izdvajam projekt Vrnaže, rekonstrukciju luke u Vodicama, Primoštenu, novih luka u Pirovcu, u Rogoznici, u Murteru, veletržnice u Tribunju. Vodi se računa i o sanaciji pomorskog dobra, u što je uloženo 20-ak milijuna kuna - kaže župan Pauk i naglašava da im je ključno zadržavanje mladih ljudi u županiji, osiguravanje njihove egzistencije u svim područjima, od osiguranja posla do stambenog zbrinjavanja.