Obavijesti

News

Komentari 46

Darinko Dumbović i njegov sin Darko priznali krivnju i nagodili se, dio kazne morat će u zatvor

Darinko Dumbović i njegov sin Darko priznali krivnju i nagodili se, dio kazne morat će u zatvor

Bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović i njegov sin Darko priznali su da su s poduzetnicima dogovorili da će izvođenje poslova koje njihove tvrtke dobiju s Gradom prepuštati Darkovoj tvrtki

VIDEO

Nakon trojice suoptuženika s Uskokom su se u srijedu nagodili i bivši petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i njegov sin Darko. Tako je Darinko Dumbović priznao krivnju za nezakonito pogodovanje te je osuđen na godinu i sedam mjeseci zatvora što je preinačeno u djelomičnu uvjetnu kaznu. Konkretno, u zatvoru mora provesti sedam mjeseci, dok se kazna od godinu dana neće izvršiti ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Od tih sedam mjeseci oduzeti će se dva mjeseca i 12 dana koliko je nakon uhićenja 2022. proveo u istražnom zatvoru. Mora platiti i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 20.000 eura, što je dužan učiniti u sljedećih šest mjeseci.

Priznao da je prepuštao poslove sinu Darinka Dumbovića, dobio je za kaznu rad za opće dobro
Priznao da je prepuštao poslove sinu Darinka Dumbovića, dobio je za kaznu rad za opće dobro

Njegov sin Darko, kojega su teretili da mu je pomogao, također je temeljem sporazuma osuđen na godinu dana i četiri mjeseca zatvora od čega u zatvoru mora izdržati šest mjeseci dok će preostalih deset mjeseci provesti na slobodi ako u sljedeće četiri godine ponovno ne dođe u sukob sa zakonom. Od kazne će mu oduzeti dva mjeseca i dva dana koja je proveo iza rešetaka nakon uhićenja u lipnju 2022. I on mora platiti sporednu novčanu kaznu i to u iznosu od 30.000 eura, a obojica će morati podmiriti i 1000 eura sudskih troškova.

Dumbovići se u postupku nisu odrekli prava na žalbu, što znači da presuda još nije pravomoćna.

Podsjetimo, Darinka Dumbovića optužnica je teretila da je, od listopada 2019. do svibnja 2021. kao gradonačelnik Petrinje, dogovorio sa svojim sinom Darko kao stvarnim voditeljem tvrtke u kojem je osnivač bila njegova supruga, da će u okviru svojih gradonačelničkih ovlasti osiguravati dobivanje unosnih poslova od Grada Petrinje.

Otac i sin Dumbović, stoji u optužnici, dogovorili su s poduzetnicima Dejanom Dobrečevićem, Zlatkom Zagorcem i Goranom Norkovićem da će njihove tvrtke u postupcima javne nabave, a koji su od interesa za mlađeg Dumbovića, podnositi ponude te po njihovom odabiru prepustiti izvođenje radova tvrtki gradonačelnikovog sina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Petrinja - Ispred kuce bivseg gradonacelnika Darinka Dumbovica parkirano je nekoliko policijskih vozila VIDEO
USKOK sve opisao u optužnici: Ovako je Dumbović milijunske poslove namještao svom sinu
USKOK sve opisao u optužnici: Ovako je Dumbović milijunske poslove  namještao svom sinu

Tako su u postupcima nabave radova u četiri navrata najprije odabrane ponude Dobrečevića, Zagorca i Norkovića, koji su potom, sukladno prethodnom dogovoru s Dumbovićima, prepuštali izvođenje radova tvrtki Darka Dumbovića. Njegova je tvrtka, prema optužnici, izvela i naplatila prepuštene radove pri čemu su Dobrečević i Zagorac sačinili dokumentaciju kojom su prikrili sudjelovanje tvrtke gradonačelnikova sina.

Na taj su način, naglašava Uskok, osigurali tvrtki Darka Dumbovića dodjelu poslova u vrijednosti od 1,4 milijuna eura.

U ovom postupku već su se ranije s Uskokom nagodili Goran Norković, Zlatko Zagorac i Dejan Dobrećević. Sva su trojica dobila rad za opće dobro, Zagorac i Dobrečević 11 mjeseci, a Norković sedam mjeseci. Zagorac mora platiti i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 50.000 eura, a Norković 7000 eura. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dumbović 01:25
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 46

VIDEO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'
PAPA BLAGOSLOVIO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'

Iz Vatikana kažu kako je potrebno razjasniti moguće zabune oko Međugorja koje mogu navesti neke male skupine da iskrive to duhovno iskustvo. Na kraju dokumenta je i upozorenje

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm
NOVO POGORŠANJE

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm

Stiže novo pogoršanje vremena koje će donijeti naoblačenje i kišu u većem dijelu zemlje. Nakon stabilnijeg razdoblja, u četvrtak se očekuju oborine, osobito u istočnim i južnim krajevima
Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani