Obavijesti

News

Komentari 91

Vlada predstavila novi paket mjera: Kreće od 1. listopada, evo koliko će vas koštati plin

Vlada predstavila novi paket mjera: Kreće od 1. listopada, evo koliko će vas koštati plin
8

Iz Vlade je najavljeno da će I dalje držati "socijalnu" cijenu plina i struje, a dijelom i naftnih derivata te da neće doći do velikog poskupljenja energenata

VIDEO

Vlada će danas na sjednici predstaviti VII. Paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena kojim će se, među ostalim, regulirati državna subvencija za cijene energenata.

Iz Vlade je najavljeno da će I dalje držati "socijalnu" cijenu plina i struje, a dijelom i naftnih derivata te da neće doći do velikog poskupljenja energenata. U sklopu Paketa su, uz ostalo, i odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima te braniteljima iz Domovinskog rata - korisnicima prava u sustavu skrbi radi ublažavanja posljedica rasta troškova života. 

Na dnevnom su redu sjednice i izmjene i dopune Zakona o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu (EU) te konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sestrinstvu (EU).

Na početku sjednice uvodno će se obratiti premijer Andrej Plenković.

PRATITE UŽIVO:

Na početku se kratko osvrnuo na izviješće DZS prema kojem se inflacija smanjuje.

- Kombinacijom mjera koje smo poduzimali smo obuzdali rast inflacije. To treba gledati i u kontekstu rasta i Hrvatska se nalazi među članicama EU-a gdje je gospodarski rast među najvišima. Ubrzano lovimo korak s drugim zemljama srednje Europe i cilj je da do kraja mandata dođemo na 80 posto razvija Eu-a, a ako ovako nastavi rast već krajem ove godine bit ćemo na 78 posto - rekao je Plenković.

- Prošloga tjedna imali smo dostajnstveno obilježavanje Dana nestalih u Domovinskom ratu i na tome se zahvaljujem ministru Medvedu - kazao je Plenković.

- Održan je i strateški forum na Bledu. Bili smo i u Bosni i Herceegovini - nabrajao je Plenković događaje ovog tjedna.

- Danas su ministri Erlić i Beroš potpisali ugovor za Hitnu medicinsku pomoć, riječ je o četiri baze – Rijeka, Split, Osijek i Zagreb. Potpisan je i ugovor vrijedan 15 milijuna eura za nabavku novih cestovnih medicinskih vozila - rekao je.

Paket mjera težak 248 mil. eura

- Ova sjednica je posebno važna jer danas predstavljamo sedmi paket mjera - najavio je Plenković.

- Vrijednost paketa je nešto malo manje od 250 milijuna eura i cilj mu je zadržati niske cijene energije - kazao je Plenković.

- Prioritet je štititi one najranjivije od rasta cijena - istaknuo je.

- Cijeli paket smo predstavili koalicijskim partnerima, svi su dali podršku. Potom smo predstavili i socijalnim partnerima - rekao je Plenković.

Doći će do određenog povećanja cijena struje, kroz 6 mjeseci do 10%, rekao je Plenković. Povećanje će doći u dva vala. I za plin će cijena rasti 10% kroz šest mjeseci, uz mjere, rekao je.

- Što se struje tiče, sve države EU-a se povlače iz potpore, tako da će će doći do određenog porasta, i to kroz 6 mjeseci 10 posto. To će ići u dvije faze, u studenome 6,5 posto i početkom godine ponovno. Bez mjera bi bilo 584 eura, a s mjerama vlade 482 eura - rekao je Plenković.

- Kada je plin u pitanju, tržišna cijena je 680 eura, a snižena cijena je 595 eura. Za toplinsku energije subvencija za stan 60 kvadrata bez mjera iznosi 377 eura, a s mjerama 315 eura - otkrio je.

Umirovljenici kojima je mirovina do 840 eura će dobiti jednokratne naknade, njih 760.000.

Vlada je osigurala rast mirovina od 76%, rekao je Plenković.

- Šaljemo signal podrške i brige za najugroženije u društvu - naglasio je.

Dodao je kako studentska prehrana neće poskupjeti 20%, te da će nezaposleni branitelji dobiti jednokratnu naknadu od 100 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 91

VIDEO

Čuvar odmarališta u zimskom periodu: Uhljebili ga i dali mu 20.400 € za dva mjeseca rada
HDZ-OV DIREKTOR U POŽEGI

Čuvar odmarališta u zimskom periodu: Uhljebili ga i dali mu 20.400 € za dva mjeseca rada

Plus+ HDZ-ovac Domagoj Prša je je u Požegi dobio direktorsko mjesto bez natječaja od HDZ-ova gradonačelnika Željka Glavića. Nadređena će mu biti pročelnica koja mu je kuma. Oporba: Imamo direktora za 10 soba...

Hrvatskoj se približava ozbiljan vodni val: 'Ne bi trebao ugroziti sustav obrane od poplava...'
IZ MINUTE U MINUTU

Hrvatskoj se približava ozbiljan vodni val: 'Ne bi trebao ugroziti sustav obrane od poplava...'

Pogranična područja između Češke i Poljske ovaj su vikend bila teško pogođena iznimno jakim kišama koje su uzrokovale bujice. Voda je odnijela neke mostove, prisilile stanovnike na evakuaciju...