Obavijesti

News

Komentari 19

Đakovčanima zbog suše prijeti nestašica vode: 'Ne punite bazene i ne zalijevajte vrtove'

Đakovčanima zbog suše prijeti nestašica vode: 'Ne punite bazene i ne zalijevajte vrtove'
6

Iz Đakovačkog vodovoda upozorili su građane da je zabranjeno puniti bazene, zalijevati vrtove i sportske terene. Predlažu da koriste vodu za osnovne potrebe

VIDEO

Iako je i ranijih godina područje Đakovštine imalo problema s nedostatkom pitke vode u tjednima dugotrajne suše, ovih dana događa se pomalo neugodna situacija i za same stanovnike Đakova. Naime, tvrtka Đakovački vodovod u nedjelju je objavila apel građanima da racionaliziraju potrošnju vode u svojim kućanstvima zbog vrlo nepovoljne hidrološke situacije na vodocrpilištu Trslana nedaleko od Đakova gdje je voda namijenjena za vodoopskrbu grada u opadanju.

Pozvali su građane da pitku vodu ne koriste za punjenje bazena, zalijevanje terena sportskih objekata, zalijevanje svojih travnjaka, vrtova i voćnjaka, pranje ulica i slično.

- Predlaže se svim potrošačima da vodu koriste za osnovne potrebe u domaćinstvu i na gospodarstvu kako ne bi došlo do redukcije u vodoopskrbi zbog nemogućnosti isporuke tražene količine vode - stoji u priopćenju Đakovačkog vodovoda. Također su upozorili građane da nije dopušteno neovlašteno korištenje vode s hidranata jer oni služe isključivo za protupožarnu zaštitu i za potrebe održavanja vodoopskrbne mreže, ispiranja sustava i analizu zdravstvene ispravnosti vode.

Napomenuli su kako je ovo upozorenje prva mjera koju donose u cilju omogućavanja opskrbe pitkom vodom tijekom cijele godine te mole građane da se pridržavaju preporuka kako ne bi bili prisiljeni posezati za drugim, restriktivnijim koracima.

Ovogodišnje vruće ljeto bez kiše pravi probleme u vodoopskrbi i susjednim đakovačkim općinama, posebice Levanjskoj Varoši, koja već godinama, tijekom sušnih ljetnih mjeseci, ima problem s pitkom vodom.

Općina Levanjska Varoš, u čijih 11 sela živi tek oko 800 stanovnika, nije pokrivena vodovodnom mrežom i najveći problemi s vodom su u selu na brdu, Paučju, gdje su ljudima presušili bunari pa po vodu moraju ići na izvore susjednih sela.

- Mnogo naših izvora je presušilo ili stagnira. Izvori u Milincu, Čenkovu i Musiću su bez vode pa ljudi s rezervoarima idu u Ratkov Dol po vodu ili na Vračicu gdje imamo cisternu pod zemljom od 8000 litara, koja se stalno puni, baš zato da bi stanovništvo imalo osiguranu pitku vodu kad su ovakvi problematični dani. Zbog suše najviše problema imaju stočari jer stoka puno pije tijekom ovih vrućina. Zato je stoku najbolje odvesti na pašnjake i tamo pojiti - kazao nam je jučer Slavko Tidlačka, načelnik općine Levanjska Varoš, koji se nada da će problemi s opskrbom Levanjske Varoši biti riješeni kad se završi započeta gradnja vodovodne mreže od Levanjske do Slobodne Vlasti i Musića.

Ista situacija s nedostatkom vodebila je i prije dvije godine, kad su u pojedinim dijelovima Đakovštine morali intervenirati i vatrogasci koji su ljudima cisternama dovozili vodu u Đakovačku Satnicu. Tad su također zbog velikih vrućina i suša presušili seoski bunari.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19

VIDEO

Vakula upozorio: 'Zagreb čeka nešto što dosad nikada nismo zabilježili u povijesti mjerenja!'
DRASTIČNA PROMJENA

Vakula upozorio: 'Zagreb čeka nešto što dosad nikada nismo zabilježili u povijesti mjerenja!'

Na Alpama će biti snijega, siguran je, a vrlo vjerojatno ne samo austrijskim i talijanskim nego i slovenskim. Nije isključeno ni da na Zavižanu padne koja pahulja snijega

UŽIVO Zabijelilo na Platku, izlila se Sava u Zagrebu: Dugi otok je potopila rekordna količina kiše!
CIKLONA BORIS

UŽIVO Zabijelilo na Platku, izlila se Sava u Zagrebu: Dugi otok je potopila rekordna količina kiše!

Cijela Europa je na udaru ciklone Boris. Diljem Hrvatske pada obilna kiša i puše snažan vjetar. Kiša je u nekim mjestima poplavila podrume, na moru su snimljene pijavice, dio prometnice je bio pod vodom...