Obavijesti

News

Komentari 1

Da Vinci stigao na Rebro, to je najnapredniji kirurški robot. U devet dana imao je 16 operacija

Da Vinci stigao na Rebro, to je najnapredniji kirurški robot. U devet dana imao je 16 operacija
5

Dosad je robotski sustav operirao karcinome prostate i bubrega, ali će ga se koristiti i za druge bolesti. Operira preciznije od ljudske ruke, brže, oporavak pacijenata je kraći i ukupna materijalna ušteda veća

VIDEO

Prije deset dana u KBC-u Zagreb su počeli s operacijama na najnovijem i najmodernijem kirurškom robotskom sustavu Da Vinci, koji im je stigao prije mjesec i pol dana. U devet dana sustav je operirao 16 pacijenata oboljelih od karcinoma prostate i bubrega, svi se osjećaju dobro i uglavnom su otpušteni kućama. Robot vrijedan 4,3 milijuna eura zajedno su nabavili KBC i Ministarstvo zdravstva, i danas ga predstavili javnosti. Kako poručuju iz Ministarstva zdravstva, ovaj će sustav značajno unaprijediti skrb onkoloških pacijenata. Novi sustav je instaliran u KBC-u Zagreb 19. lipnja,  a nakon završetka osposobljavanja medicinskog osoblja, već 15. srpnja obavljene su prve dvije kompleksne operacije – robotom asistirane radikalne prostaktektomije.  Od tada se koristi svakodnevno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagreb: Predstavljen je robotski kirurški sustav Da Vinci koji će unaprijediti ishode liječenja onkoloških bolesti 01:44

- Robotska kirurgija je veliki skorak, ima mnogobrojne pozitivne efekte - kako na ishod liječenja, tako na opseg  hospitalizacije, bolovanje pacijenta, minimalizira kirurške postupke, poboljšava ishode liječenja, rekao je danas ministar zdravstva Vili Beroš. Kako je dodao, na Rebru je 2016. pokrenut Centar za prostatu, u kojem godišnje bude otkriveno oko 500 slučajeva tumora prostate. Tri godine kasnije, 2019., nabavljen je prvi robotski sustav, na kojem je dosad obavljeno 736 operacija. Najnoviji Da Vinci, robotski sustav četvrte generacije će, međutim, služiti ne samo za operacije u urologiji već i u ginekologiji, abdominalnoj i torakalnoj kirurgiji, kao i u otorinolaringologiji

- Od 19. lipnja, kad je sustav instaliran, u tri tjedna su djelatnici prolazili edukaciju i zatim prve dvije operacije izveli 15. srpnja. Otad je obavljeno 16 operacija, prva iskustva su više nego dobra. Ovo je velik iskorak za čitavo naše zdravstvo, to je ono što želimo pratitit, nove trendove u medicini, kazao je Beroš. Kako je dodao, jako je važna i prevencija. 

- U fazi smo provedbe pilot projekta u kojem 117 timova obiteljske medicine poziva muškarce na pregled prostate, pozvano ih je 4276, odazvalo ih se 60 posto, što je velika brojka. Među onima koji su se odazvali i kojima je napravljeno PSA testiranje, 8,2 posto je bilo pozitivnih na taj test za karcinom prostate. U tri i pol mjeseca pilot projekta oko stotinu pacijenata upućeno je u KBC Zagreb i Vinogradsku da bez čekanja naprave sve ostalo što je potrebno, zasad imamo nekoliko operiranih karcinoma prostate, dodao je Beroš. Kako je naglasio, nada se da će se Hrvatska uskoro pomaknuti sa začelja zemalja EU po uspješnosti liječenja onkoloških bolesti. 

Ravnatelj Rebra Ante Ćorušić rekao je kako je "karcinom izlječiva bolest ako se rano otkrije, i ako za njegovo liječenje ima novca". -  Robotska kirurgija je preciznija, oporavak je brži, boravak u bolnici kraći, i tako ukupna ušteda veća. Ovaj sustav neće biti samo urološka oprema, uključit će se i timovi iz područja abdominalne kirurgije, timovi iz kirurgije glave i vrata, timova iz područja ginekologije i torakalne kirurgije. Time će hrvatska kirurgija KBC-a Zagreb  biti makismlano iskorištena, kako bi godišnje bilo 1.100 operacija u ovih pet kirurških disciplina, kazao je Ćorušić.

Predstojnik Klinike za urologiju akademik Željko Kaštelan pojašnjava kako robotski sustav treba manje prisutnog ljudstva. 

- Konkretno, vodeći kirurg treba samo jednog asistenta, stariji sustav treba dva. Ovo je robot četvrte generacije, najbolji. Danas nam je deseti dan kako ga koristimo, i imamo 17. operaciju na njemu. Dnevno ćemo moći napraviti dvije ili tri operacije raka prostate, kazao je akademik. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere