Obavijesti

News

Komentari 3

CrowdStrike kaos: 'Ovo je pokazalo koliko su globalni sustavi osjetljivi na pogreške'

CrowdStrike kaos: 'Ovo je pokazalo koliko su globalni sustavi osjetljivi na pogreške'
6

Analitičari smatraju da bi prekid rada mnogih sustava zbog (njihove) tehnološke greške mogao natjerati i kupce i investitore da preispitaju svoju ovisnost o tvrtki CrowdStrike kojoj je potonula dionica

VIDEO

Američka tvrtka za kibernetičku sigurnost CrowdStrike u petak je postala poznato ime iz pogrešnih razloga, nakon što je neuspješnim ažuriranjem softvera izazvala "pustoš" diljem svijeta, a taj "CrowdStrike kaos" mogao bi potaknuti i preispitivanje među investitorima i kupcima, komentari su analitičara.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Globalni IT raspad 00:53

Među posljedicama ističu da su dionice te kompanije pale za više od 11 posto u petak, nakon što je tehnološkom greškom prekinut i poremećen rad u više industrija u svijetu  - od zatvaranja javnih usluga, zaustavljanja letova do nemogućnosti emitiranja medijskih programa i drugih.

VIDEO Posvuda plavi ekrani, avioni ne lete: Pogledajte kaos u zračnim lukama po svijetu
VIDEO Posvuda plavi ekrani, avioni ne lete: Pogledajte kaos u zračnim lukama po svijetu

Za tvrtku CrowdStrike navode da je prethodno dosegla tržišnu kapitalizaciju od oko 83 milijarde dolara i da je među najpopularnijim pružateljima usluga kibernetičke sigurnosti u svijetu, s blizu 30.000 pretplatnika diljem svijeta. Tvrtka je i softverska miljenica ulagača zbog svog rasta i visoke marže, a njezine su se dionice udvostručile u prošloj godini, prije pada u petak.

No, analitičari smatraju da bi prekid rada mnogih sustava zbog (njihove) tehnološke greške mogao natjerati i kupce i investitore da preispitaju svoju ovisnost o tvrtki, otvarajući vrata potencijalnim konkurentima poput Palo Alto Networksa, čije su dionice u petak porasle za 1,7 posto, kao i SentinelOne-u, čije su skočile za 3,6 posto.

"Ovaj događaj je podsjetnik na to koliko su naši globalni računalni sustavi složeni i isprepleteni i koliko su osjetljivi na pogreške", komentirao je viši softverski analitičar u tvrtki D.A. Davidson Gil Luria.

FILE PHOTO: Don Mueang International Airport Terminal 1 amid system outages disrupting the airline's operations in Bangkok
Hvala Kurtzu, nije nam pao: 'To će se rješavati danima jer svaki softver se mora ručno dignuti...'
Hvala Kurtzu, nije nam pao: 'To će se rješavati danima jer svaki softver se mora ručno dignuti...'

"Iako većina tvrtki zapravo nema alternativu Microsoftu, imaju alternative za sigurnost. To bi moglo natjerati mnoge tvrtke da preispitaju koji sigurnosni proizvod koriste i trebaju li diversificirati različite sigurnosne proizvode kako bi spriječili ove vrste ispada", dodao je Luria.

Sigurnosni dužnosnici u raznim tvrtkama izrazili su nezadovoljstvo CrowdStrikeom, ali nisu otkrili planove da prestanu surađivati ​​s dobavljačem, dok su analitičari rekli da, iako su događaji od petka bili štetni za CrowdStrike, nisu predvidjeli da će konkurenti preuzeti veliki tržišni udio kao rezultat incidenta.

Izvršni direktor CrowdStrikea George Kurtz rekao je u objavi na platformi društvenih medija X da događaj nije bio sigurnosni incident ili kibernetički napad i da je "postavljen popravak". Kasnije se ispričao zbog utjecaja koji je izazvala tvrtka.

"Prekidi se događaju, a razmjeri ovdje imaju smisla, ali mislimo da će marljivo držanje i učinkovit odgovor CrowdStrikea biti od pomoći", rekli su analitičari JP Morgana.

Airlines ground flights in Tampa
HUB se oglasio : Ovaj globalni kvar nije značajnije utjecao na rad banaka u Hrvatskoj...
HUB se oglasio : Ovaj globalni kvar nije značajnije utjecao na rad banaka u  Hrvatskoj...

Zračna luka u Hong Kongu vraća se normalnom radu

Međunarodna zračna luka Hong Kong nastavila je s normalnim radom, objavili su u subotu kineski državni mediji, nakon što je pogreška u ažuriranju sigurnosnog softvera u petak izazvala višesatne prekide rada globalnih računalnih sustava.

Masovni prekidi računalnih - IT - sustava diljem svijeta u petak utjecali su na poremećaje i zastoje u radu brojnih industrija, banaka, medijskih tvrtki, zdravstva, prometa, trgovine, a mnoge su usluge ponovo uspostavljene tek nakon rješenja problema tijekom petka..

Sustavi za prijavu putnika zračnih prijevoznika, koji su bili pogođeni globalnim prekidom, vratili su se u normalu, objavila je središnja kineska televizija CCTV u objavi na kineskoj društvenoj mreži Weibou, pozivajući se na upravu zračne luke Hong Kong.

Vlasti zračne luke priopćile su u petak da su pogođene zrakoplovne tvrtke prešle na ručnu prijavu na let i da to nije utjecalo na letove.

Globalno je u petak zbog tog tehnološkog incidenta otkazano 5.000 od 110.000 planiranih komercijalnih letova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Strava u Slavoniji! Beba imala opekline glave i prsa. Policija za 24sata: Istražujemo cijeli slučaj
MORALA HITNO ZA ZAGREB

Strava u Slavoniji! Beba imala opekline glave i prsa. Policija za 24sata: Istražujemo cijeli slučaj

Nije bila kritično u 'vitalnom' smislu ali ta vrsta ozljede u toj dobi uvijek je vrlo ozbiljna i potencijalno ugrožavajuća, rekli su nam iz bolnice o ozlijeđenoj beba koja nema ni tri mjeseca

Krvavi pohod kod Rijeke: 'Bili su na podu, ležali u lokvi krvi! Izbo ih je nožem u podlaktice...'
POLICIJA ISTRAŽUJE

Krvavi pohod kod Rijeke: 'Bili su na podu, ležali u lokvi krvi! Izbo ih je nožem u podlaktice...'

Iz policije su nam potvrdili kako su dojavu imali u srijedu oko 21.40 sati: "Kako su te ozljede nastale te i kakva je težina ozljeda nije nam još poznato", rekli su nam u policiji