Obavijesti

News

Komentari 35

CNN objavio uznemirujuću snimku: Ukrajinski vojnici su se predali, a Rusi su ih pogubili

CNN objavio uznemirujuću snimku: Ukrajinski vojnici su se predali, a Rusi su ih pogubili

Ukrajinski glavni tužitelj kazao je kako istražuju 28 takvih slučajeva od početka rata, a poginula su ukupno 62 vojnika

VIDEO

Uznemirujući video objavio je CNN koji navodno pokazuje smaknuće ukrajinskih vojnika koji su se predali na bojištu blizu Pokrovska u istočnoj Ukrajini. Vojnici izlaze na prašnjavu stazu, padaju na koljena i stavljaju ruke na glavu. Tek nekoliko sekundi kasnije, leže licem prema dolje, nepomični, a oko njih se diže prašina. Snimku je zabilježio ukrajinski dron, a nastala je krajem kolovoza.

Upozoravamo vas da je snimka izrazito uznemirujuća, a možete je pogledati OVDJE.

Ukrajinski dužnosnik opisao je za CNN detalje ovog incidenta, a navodi kako se broj ovakvih smaknuća vojnika sve više povećava. Ukrajinski obavještajni izvori dostavili su CNN-u popis od 15 slučajeva od studenog, većinom potkrijepljenih snimkama drona ili presretnutim audioporukama, u kojima tvrde da su ruske snage ubile ukrajinske vojnike koji su se predali na liniji fronte, umjesto da ih zarobe.

Britanija šalje 650 projektila protuzračne obrane Ukrajini
Britanija šalje 650 projektila protuzračne obrane Ukrajini

Ukrajinski glavni tužitelj kazao je kako istražuju 28 takvih slučajeva od početka rata, a poginula su ukupno 62 vojnika. Rusi napreduju u istočnoj Ukrajini, a ovo je, čini se, jedna od njihovih brutalnih i nemilosrdnih taktika. 

Iako su ukrajinske trupe nedavno napravile značajan napredak u ruskoj pograničnoj regiji Kursk, ruska prodiranja na istok zemlje se nastavljaju. Ukrajinci su se nadali da će prodori u Kursku dovesti do povlačenja ruskih trupa kako bi branili svoju granicu.

Ukrajinski tužitelji rekli su CNN-u kako vjeruju da su ova navodna ubojstva ratni zločini i dio organizirane politike Kremlja.

- Ako se ratni zarobljenici predaju, ako pokažu da se predaju, ako nemaju oružje u rukama, tada je pogubljenje bez suđenja ratni zločin - kazao je CNN-u Andrij Kostin, glavni tužitelj Ukrajine za CNN. Rusko Ministarstvo obrane još uvijek nije odgovorilo na CNN-ov zahtjev za komentarom na ove uznemirujuće snimke.

VIDEO Pogledajte žestoke borbe ukrajinskih tenkova s ruskim trupama u blizini Pokrovska
VIDEO Pogledajte žestoke borbe ukrajinskih tenkova s ruskim trupama u blizini Pokrovska

Postoji slučaj i jedne ukrajinske jedinice iz Toretska koja je na platformi Telegram tvrdila kako posjeduje snimku drona na kojoj se vide ukrajinski vojnici koji s podignutim rukama izlaze iz podruma, a zatim ih pogubljuju ruske snage. Tužitelji u regiji Donjeck rekli su da su otvorili istragu o "kršenju zakona i običaja rata, zajedno s namjernim ubojstvom."

Nekoliko ruskih vojnika bilo je optuženo za takva ubojstva, uključujući jednog u južnoj ukrajinskoj regiji Zaporižji. Ukrajinski tužitelji tvrde da se radi o Rusu koji je pušten iz zatvora kako bi ga poslali da se ide boriti na bojište, a ubio je ukrajinskog vojnika koji je izašao s podignutim rukama. Tužitelji su također objavili snimke drona koje potkrepljuju ove tvrdnje.

CNN je pribavio još jedan video snimljen dronom, također iz regije Zaporižje, koji prikazuje kako su u svibnju ove godine, u blizini sela Robotine, ruske snage naredile trojici ukrajinskih vojnika da legnu licem prema dolje nakon što je njihov zaklon zauzet. Ukrajinska obrambena obavještajna služba dostavila je CNN-u prijepise presretnutih poruka za koje tvrdi da su naredbe ruskog zapovjednika, poznatog kao "Turk", njegovom podređenom "Maloy" da pogubi zarobljenike.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 35

VIDEO

'Ukinite Ukrajini ograničenja, neka koriste i oružja Zapada!'
PORUKA EUROPSKOG PARLAMENTA

'Ukinite Ukrajini ograničenja, neka koriste i oružja Zapada!'

Parlament naglašava da nedovoljna isporuka streljiva i ograničenja njihove uporabe riskiraju neutralizirati učinke dosadašnjih napora u pomoći Ukrajini te žali zbog sve manjeg obujma bilateralne vojne pomoći Ukrajini od strane zemalja EU-a

Rusija povećava proizvodnju dronova na čak 1,4 milijuna
PUTIN POTVRDIO

Rusija povećava proizvodnju dronova na čak 1,4 milijuna

Rat u Ukrajini uglavnom se vodi topništvom i dronovima duž jako utvrđene bojišnice duge tisuću kilometara na kojoj se bore stotine tisuća vojnika
Kolinda za 24sata: Ovo je dron koji je pao blizu mene u Kijevu. Mrcina od oko 45 kg eksploziva
'NIJE MI BILO SVEJEDNO'

Kolinda za 24sata: Ovo je dron koji je pao blizu mene u Kijevu. Mrcina od oko 45 kg eksploziva

U Ukrajini je boravila tjedan dana, a tada je Rusija lansirala 30 raketa različitih tipova, više od 800 KAB bombi i više od 300 dronova Shahed, navode službena izvješća