Obavijesti

News

Komentari 19

Cijepljenje protiv gripe kreće u ponedjeljak, stiglo je 450 tisuća doza cjepiva za ovu sezonu

Cijepljenje protiv gripe kreće u ponedjeljak, stiglo je 450 tisuća doza cjepiva za ovu sezonu

Cjepivo je krenulo prema ambulantama i zavodima, HZJZ za 24sata navodi kome se sve cijepljenje preporuča, i za koga je besplatno. Svi ostali cijepiti se mogu ako sami kupe cjepivo s receptom svoga liječnika

VIDEO

U Hrvatsku je stiglo 450.000 doza cjepiva protiv gripe, koje se trenutno distribuira u zavode i ambulante, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cijepljenje počinje u ponedjeljak, 21. listopada.

- Molimo sve koji se žele cijepiti protiv gripe, a pripadaju nekoj od navedenih skupina, da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja. Termin za cijepljenje poželjno je telefonskim putem unaprijed dogovoriti radi izbjegavanja gužve, povoljne za širenje Covid-19, ali i drugih respiratornih infekcija, kažu u HZJZ-u.

Cjepivo protiv Covida i cjepivo protiv gripe osobe starije od 12 godina mogu primiti istodobno, napominju. Cijepljenje je preporučeno i besplatno za starije od 65, štićenike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, bez obzira na dob, uključujući djecu, kao i za radnike domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika. Nadalje, preporučuje se, i besplatno je, za sve s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno za djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama.

Također, savjetuje se odraslima te djeci s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju). Poželjno je te besplatno i za djecu i adolescente (od šest mjeseci do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz gripu.

- U slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti jer ima kontraindikacije, umjesto nje se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz bliske okoline, na primjer kućni kontakti, uključujući djecu, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i slično - ističu iz HZJZ-a za 24sata.

Cijepljenje se preporučuje i zdravstvenim radnicima te trudnicama.

- Ostale osobe cijepiti se mogu kod izabranih liječnika ako osobno kupe cjepivo na temelju recepta - zaključuju u HZJZ-u.

Ne mogu, kažu, prognozirati kakvu ćemo sezonu gripe imati, a lani smo imali prijavljeno 19.729 oboljelih. 

450.000

doza cjepiva protiv gripe stiglo u Hrvatsku za ovu sezonu

19.729

službeno prijavljenih oboljelih od gripe bilo je prošle sezone

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19

VIDEO

Preminuo ravnatelj KBC-a Rebro Ante Ćorušić. Pao sa stepenica. Ispred bolnice je crna zastava...
UŽAS U ZAGREBU

Preminuo ravnatelj KBC-a Rebro Ante Ćorušić. Pao sa stepenica. Ispred bolnice je crna zastava...

Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić (66) smrtno je stradao pri padu s požarnih stepenica. Zamjenik ravnatelja potvrdio je smrt kolege

Šok na Rebru! Poginuo je pred očima kolega: 'U šoku smo...'
DETALJI TRAGEDIJE

Šok na Rebru! Poginuo je pred očima kolega: 'U šoku smo...'

Šef Rebra Ante Ćorušić pao je sa stubišta, s visine od osam metara, i na mjestu umro
Tragedija na Rebru: 'Ćorušić je pao s požarnih stepenica, svi smo skočili i pokušali pomoći'
PREMINUO ŠEF BOLNICE

Tragedija na Rebru: 'Ćorušić je pao s požarnih stepenica, svi smo skočili i pokušali pomoći'

Kako nam je ispričao svjedok, bilo je to kraj zgrade Uprave, blizu samog ulaza u bolnicu iz smjera Kišpatićeve ulice. Do njega su došle njegove kolege kao i liječnici koji su ga pokušali oživjeti