Obavijesti

News

Komentari 0

Cijena barela ispod 100 dolara, smanjila se briga oko opskrbe

Cijena barela ispod 100 dolara, smanjila se briga oko opskrbe
1

Zabrinutost za opskrbu utišala je i današnja izjava ukrajinskog pregovarača o nastavku pregovora s Moskvom o primirju i o povlačenju ruskih postrojbi iz Ukrajine

VIDEO

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima na 99 dolara budući da su najava Ukrajine o nastavku pregovora s Moskvom o primirju i ruska potpora oživljavanju iranskog nuklearnog programa prigušili zabrinutost za opskrbu. Na londonskom tržištu cijena barela pala je za 7,89 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 99,01 dolar. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 5,77 dolara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Naftni stručnjak predviđa pad cijena za tjedan dana VIDEO

Na američkom tržištu barel je danas pojeftinio 7,97 dolara i njime se trgovalo po 95,04 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 6,32 dolara. Naftna tržišta ponadala su se jučer diplomatskom završetku ruske invazije na Ukrajinu, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu. Potražnja se pak našla pod znakom pitanja nakon naglog skoka broja zaraženih covidom 19 u Kini.

Vozač autobusa s djecom iz Ukrajine kažnjen s 1000 eura
Vozač autobusa s djecom iz Ukrajine kažnjen s 1000 eura

Zabrinutost za opskrbu utišala je i današnja izjava ukrajinskog pregovarača o nastavku pregovora s Moskvom o primirju i o povlačenju ruskih postrojbi iz Ukrajine. Na tržištima pozorno prate i pregovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Silazni trend podržava je izjava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da se Moskva zalaže za što skoriju obnovu sporazuma.

Nove cijene goriva: Benzin je sad 13 kn. Najviše je poskupio dizel, puni tank 70 kuna skuplji
Nove cijene goriva: Benzin je sad 13 kn. Najviše je poskupio dizel, puni tank 70 kuna skuplji

Pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji bi doveo do ukidanja sankcija iranskom naftnom sektoru i omogućio Teheranu da obnovi izvoz nafte, nedavno su zaustavljeni zbog ruskih zahtjeva, podsjeća Reuters. Današnji oštri pad cijena iznenadio je neke analitičare. "Odnos ponude i potražnje gotovo je nepromijenjen, napetosti i neizvjesnost koje stvara rat u Ukrajini i dalje su na visokoj razini, pa zbunjuje tako naglo topljenje premije za rizik", rekao je analitičar švicarske banke Julius Baer Norbert Ruecker.

Pitanje nedostatne potražnje naglašavaju, uz rusko-ukrajinsku krizu, i ograničeni rezervni proizvodni kapaciteti Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika. "Tržište nafte bit će tijesno opskrbljeno u srednjoročnoj perspektivi pa smatramo da će premije na rizik u cijenama nafte ostati povišene", smatraju u američkoj investicijskoj banci JPMorgan.

OPEC je jutros odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak stajao 110,67 dolara, što znači da je pojeftinio 2,62 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Nakon što je slovenska vlada u utorak odredila maksimalnu cijenu naftnih derivata u idućih 30 dana, na crpkama OMV-a, drugog najvećeg distributera u Sloveniji nakon Petrola, više se ne prodaje premijsko dizel gorivo MaxxMotion.

Maloprodajna cijena bezolovnog 95-oktanskog benzina na benzinskim postajama u Sloveniji, temeljem uredbe vlade od utorka, ne smije biti viša od 1,503 eura za litru, dok je najviša cijena dizela fiksirana na 1,541 eura. Vlada Janeza Janše reguliranim cijenama na 30 dana želi smiriti cijene motornih goriva nakon rasta cijena nafte i derivata zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Od utorka svi kod susjeda po gorivo? Slovenci 'smrzavaju ' cijene kako bi smirili tržište
Od utorka svi kod susjeda po gorivo? Slovenci 'smrzavaju ' cijene kako bi smirili tržište

Iz OMV Slovenija su poručili da se radi o privremenom povlačenju premium dizela iz prodaje, jer je odluka vlade o reguliranju maloprodajnih cijena njegovu prodaju učinila ekonomski neisplativom. U kompaniji kažu da će, kao i dosad, dosljedno poštovati važeće odluke i mjere vlade, ali da trenutno posluju u vrlo napetim uvjetima na strani i nabave i prodaje.

"Nastojimo osigurati nesmetanu opskrbu i zadovoljiti potražnju u cjelini. Neprestano pratimo prodaju u našoj mreži benzinskih postaja. Najvišu potražnju očekujemo na pograničnim i tranzitnim crpkama, jer je razlika u cijeni u odnosu na susjedne države velika", poručili su iz OMV-a Slovenija.

Nakon takve intervencije vlade u maloprodajne cijene, cijene goriva na slovenskim crpkama osjetno su niže nego u susjednoj Austriji i Italiji, ali i Hrvatskoj, no također i više u usporedbi s mađarskima, jer je u toj zemlji vlada cijene još strože regulirala u korist potrošača. U Sloveniji zasad nema najava o mogućim ograničenjima kupnji goriva za strane vozače zbog razlike u cijenama, ali se takav potez neslužbeno ni ne isključuje.

Inače, 120 crpki austrijske OMV grupe u postupku su prijenosa vlasništva na mađarski MOL, koji je lani sklopio ugovor o preuzimanju potpunog udjela u tom drugom najvećem slovenskom trgovcu naftnim derivatima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere