Obavijesti

News

Komentari 13

Izdržite još malo! Pržimo se na 40°C, a onda velika promjena

Izdržite još malo! Pržimo se na 40°C, a onda velika promjena

Crveni meteoalarm označava izuzetno opasno vrijeme. Iz DHMZ-a upozoravaju da se poduzmu mjere jer se očekuju ekstremno visoke temperature

VIDEO

Nad Hrvatsku je stigao još jedan toplinski val i donio iznimno visoke temperature, zbog čega je Državni hidrometeorološki zavod izdao crveno upozorenje za cijelu Jadransku obalu. Početkom novog tjedna očekuje se pretežno sunčano i vrlo vruće vrijeme, a temperature će ići i do 38 °C, prognozira Državni hidrometeorološki zavod. Puhat će slab vjetar, uglavnom na istoku i umjeren jugoistočni. Na Jadranu u noći i ujutro slaba do umjerena bura, poslijepodne jugozapadnjak. 

 

Crveni meteoalarm označava izuzetno opasno vrijeme. Iz DHMZ-a upozoravaju da se poduzmu mjere jer se očekuju ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama, istaknuli su. I u ostatku zemlje postoji opasnost od toplinskog udara te je pod narančastim alarmom, osim osječke regije, a koji označava opasno vrijeme. 

Toplinski val najviše će doći do izražaja u utorak i srijedu, kada je cijela Hrvatska pod narančastim i crvenim alarmom. 

Klimatologinja: 'Očekujemo sve intenzivnije, dugotrajnije i češće toplinske valove, čak i u rujnu!'
Klimatologinja: 'Očekujemo sve intenzivnije, dugotrajnije i češće toplinske valove, čak i u rujnu!'

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH savjetuje vozače da izbjegavaju putovanja u najtoplijem dijelu dana i da na put ne kreću bez vode. 

- Važno je konstantno unositi tekućinu, a ne tek kad se pojavi osjećaj žeđi. Dehidracija predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje u danima kada su iznimno visoke temperature, a pojačano znojenje dovodi do gubitka vode koju je potrebno nadomjestiti - istaknuli su.

Heatwave across Italy

Građane savjetuje i da obuku prozračnu i svijetlu odjeću od prirodnih materijala i laganu obuću, da zaštite glavu od direktnog sunca te da djecu i životinje ne ostavljajte same na suncu i u vozilima, a rashladni uređaj namjeste na temperaturu sedam Celzijevih stupnjeva nižu od vanjske.

Potrebno je pratiti savjete zdravstvenih ustanova za vrijeme trajanja velikih vrućina, a na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda pratiti upozorenja o toplinskim valovima i mogućim iznenadnim promjenama vremena. Hrvatski autoklub na svojim stranicama redovito ažurira stanje na cestama, a Ravnateljstvo civilne zaštite savjetuje da građani provjeravaju prije nego li krenu na put. 

Visoke temperature mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Savjetuje se rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Novalja: Djevojka se prije sunčanja zaštitila kremom

Boravak na direktnom suncu treba izbjegavati u razdoblju od 10 do 17 sati, a naročito se to odnosi na djecu, trudnice, starije osobe, srčane bolesnike i bolesnike s kroničnim bolestima. Također, savjetuju izbjegavati naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima. Treba uzeti češće pauze za odmor, skloniti se u hlad, a tekućinu unositi svakih 30 minuta.

Kad stiže promjena vremena?

Promjena vremena očekuje se krajem idućeg tjedna kad je moguć pad temperature i za 15 stupnjeva! Krajem tjedna i za vikend moguće je i grmljavinsko nevrijeme i jaki udari vjetra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

VIDEO Totalni kaos na Korčuli, pogledajte kako vjetar čupa veliko stablo: 'Ovo je horor!'
NEVRIJEME NA OBALI

VIDEO Totalni kaos na Korčuli, pogledajte kako vjetar čupa veliko stablo: 'Ovo je horor!'

LUMBARDA, KORČULA - ''Grozno je. Horor film. Bilo je oblačno, i samo je kiša krenula. U dvije sekunde se okrenulo. More se uznemirilo i krenuo je jaki vjetar. Grozno. Sve je polupano. Još uvijek pada, ne znamo je li priprema za nešto gore. Kažu da je to ovako na Korčuli prvi put'', kazao nam je čitatelj koji je poslao snimku snažnog nevremena koje se sručilo na Korčulu u poslijepodnevnim satima. Na snimkama koje nam je poslao vidi se kako puše iznimno jak vjetar, pada snažna kiša, a u jednom trenutku vjetar čupa veliko stablo.

Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre: 'Kriva sam, ali ne ovako kako piše u optužnici!'
SUĐENJE U DUBROVNIKU

Albanka koja je skrivila smrt brata i sestre: 'Kriva sam, ali ne ovako kako piše u optužnici!'

Odgovarat ću na sva pitanja, ali na kraju dokaznog postupka, rekla je Albanka Klevisa Ymeri koja se zabila u Golf u kojem su bili brat i sestra Stjepan i Katarina. Njezin odvjetnik tražio je suca da je pusti
Imamo presude! Sud je još prije 18 godina odlučio izbaciti Dujića iz stana. Kako ga je kći kupila?
EKSKLUZIVNO

Imamo presude! Sud je još prije 18 godina odlučio izbaciti Dujića iz stana. Kako ga je kći kupila?

24sata imaju uvid u sudske presude kojima se Nediljku Dujiću naređuje da napusti stan. Nejasno je kako je uopće ostao u stanu sve do prodaje nekretnine njegovoj kćeri.