Obavijesti

News

Komentari 9

CEZIH će morati u remont. Po uputnice i recepte idemo kod doktora: 'Imat ćemo problema'

CEZIH će morati u remont. Po uputnice i recepte idemo kod doktora: 'Imat ćemo problema'

Digitalni sustav preko kojeg se izdaju uputnice i recepti mora u trodnevni remont. Liječnici kažu da će to biti problem, jer mnogi pacijenti samo ostave poruku na telefonskoj sekretarici, a morat će doći i fizički sad

VIDEO

Od danas poslijepodne do ponedjeljka prijepodne svi će liječnici morati recepte i uputnice svojim pacijentima izdavati na papiru jer će sustav CEZIH, preko kojega se to inače digitalno obavlja, biti u radovima.

- Radove ćemo maksimalno optimizirati kako bismo ih što ranije završili, stoga je moguće da oni završe u ponedjeljak i prije 12 sati, ovisno o napretku aktivnosti tijekom vikenda. Korisnici sustava CEZIH tijekom radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima, rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru, kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima - poručio je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

- Imat ćemo problema, naravno da hoćemo, od danas poslijepodne, i u subotu i ponedjeljak prijepodne! Veliki dio pacijenata recepte nama liječnicima naručuje na telefonsku sekretaricu, samo ostave poruke, na koje ja ne mogu odgovoriti. Kako da tim ljudima kažem da moraju fizički doći, po papir? Mogu im reći ako me nazovu ili mi pošalju mail. Osim toga, ja više papirnatih uputnica i recepata niti nemam, hoće li ljekarne i bolnice priznavati naše uputnice i recepte isprintane na običnom papiru? Ili moram ići u HZZO po originale - pita se liječnica Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

CEZIH će biti nedostupan od petka do ponedjeljka u podne
CEZIH će biti nedostupan od petka do ponedjeljka u podne

Kako dodaje, ne događa se nikakva tragedija, ali da će biti poteškoća, dodaje, hoće.

Kako za 24sata odgovaraju iz Ministarstva zdravstva, "poteškoće koje se trenutno javljaju u radu Centralnog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH) posljedica su zahtjevnih postupaka preseljenja cjelokupnog sustava u Centar dijeljenih usluga (državna infrastruktura za zajedničko korištenje ključnih informacijskih sustava) kao što je već komunicirano u javnosti". Kako dodaju, infrastruktura na kojoj sustav trenutno radi zastarjela je i dotrajala te je nužno preseliti sustav na infrastrukturu koja će omogućiti brz, efikasan i nesmetan rad.

- U više navrata Ministarstvo zdravstva je upozoravalo na to kako je riječ o tehnički vrlo zahtjevnom procesu i kako su tijekom provedbe istog moguće poteškoće u radu jer sustav kontinuirano radi i tijekom provedbe navedene migracije. Cijeli proces pokrenut je s ciljem poboljšanja rada sustava CEZIH i postavljanja preduvjeta za daljnju digitalizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava te informatičko povezivanje različitih dionika, a sve kako bismo našim pacijentima osigurali brzu i kvalitetnu uslugu - zaključuju kod ministra Vilija Beroša.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere