Češki par izgubio se na Biokovu, spašavao ih HGSS: 'Staze su bile gotovo nevidljive u mraku' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 29

Češki par izgubio se na Biokovu, spašavao ih HGSS: 'Staze su bile gotovo nevidljive u mraku'

Češki par izgubio se na Biokovu, spašavao ih HGSS: 'Staze su bile gotovo nevidljive u mraku'
4

Poziv u pomoć HGSS Stanica Makarska zaprimila je u utorak u 21.40 sati. Dvoje 21-godišnjaka, djevojka i mladić iz Češke, krenuli su za lošeg vremena u avanturu po planini i ubrzo izgubili svu orijentaciju

VIDEO

Ono što je započelo kao običan planinarski izlet, pretvorilo se u noćnu moru za dvoje mladih avanturista. Dvoje stranih državljana, koji su se uputili u planinu i izgubili orijentaciju, zatražili su pomoć HGSS-a.

Napisali su to iz HGSS-ove stanice Makarska, koja je u utorak u 21.40 sati dobila poziv upomoć. Radilo se o dvoje 21-godišnjaka, mladiću i djevojci iz Češke, koji su za lošeg vremena krenuli put Biokova te se izgubili.

- Noć, niske temperature ispod 15 stupnjeva, vjetar i težak teren samo su dodatno pogoršali situaciju. Spašavatelji nisu gubili vrijeme a već prva ekipa bila je na putu u 22:10. Visinsku razliku od 800 metara spašavatelji su prošli za manje od dva sata te je prvi tim stigao do unesrećenih u 00:20 sati - napisali su iz HGSS-a. 

No akcija tu nije bila gotova. Trebalo je naći put do civilizacije u mrklom mraku. Spust je trajao satima.

- Teren je bio izrazito težak za kretanje, a staze gotovo nevidljive u mraku. Tri sata dramatičnog spuštanja bila su puna napetosti i izazova a dolazak do ceste bio je trenutak olakšanja, ali i ponosa za sve uključene. Srećom, osim iscrpljenosti i manjih ozljeda, mladi zaljubljeni par bio je u dobrom stanju - napisali su iz HGSS-a te dodali kako se zahvaljuju na pomoći Tomasu Stolinu, voditelju konzularnog ureda Češke u Hrvatskoj.

- Ovaj događaj je podsjetnik na nepredvidivost prirode i važnost pripreme prije odlaska u planine. Apeliramo na sve planinare i posjetitelje naših planina da budu oprezni i odgovorni. Prije nego što se uputite na stazu, provjerite vremenske uvjete, ponesite odgovarajuću opremu i informirajte se o stazi kojom planirate ići. Vaša sigurnost je na prvom mjestu - upozorili su iz HGSS-a.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 29

VIDEO

VIDEO Eksplozija u Zagrebu! Digli bankomat u zrak, policija blokirala benzinsku u Buzinu
STRAŠNO

VIDEO Eksplozija u Zagrebu! Digli bankomat u zrak, policija blokirala benzinsku u Buzinu

Nepoznati razbojnici eksplozijom su raznijeli bankomat u noći na petak u zagrebačkom Buzinu. Policija je blokirala prilaz, a zasad se ne zna koliko su novca uspjeli odnijeti