Obavijesti

News

Komentari 19

Čak 4800 maturanata dobilo nulu iz eseja. Poništili četiri mature zbog vulgarnih natpisa

Čak 4800 maturanata dobilo nulu iz eseja. Poništili četiri mature zbog vulgarnih natpisa
1

I gimnazijalci i strukovnjaci bili su lošiji iz gotovo svih predmeta nego njihove kolege lani. Kemiju je pao svaki treći pristupnik. Maturu je palo devet posto gimnazijalaca i čak 49 posto strukovnjaka

VIDEO

Njih 4769 od 27.045 pristupnika na državnoj maturi dobilo je nula bodova na eseju iz hrvatskog jezika, pokazuju privremeni rezultati prvog roka mature. Esej, a time i cijeli ispit iz hrvatskog, palo je 249 gimnazijalaca, 4144 strukovnjaka i 376 ostalih pristupnika. Ovo je već druga godina u kojoj je pozitivna ocjena iz eseja neophodna da se položi ispit iz hrvatskog jezika. Pa ipak, ove je godine nulu iz eseja dobilo dvostruko više maturanata nego lani, kad ih je nulu dobilo 1963. Ranijih godina, dok esej nije bio uvjet za prolaz, mnogo maturanata je predavalo prazan papir. Osim toga, nula se dobiva i za nedovoljan broj riječi te promašenu temu. Tema za esej bila je "Zločin i kazna".

- Mi ćemo u Centru napraviti detaljnu analizu da vidimo što je razlog tako velikoj promjeni. To sigurno nije broj djela koji je povećan s četiri na osam, jer u ranijim godinama, kad su još bile dvije razine iz Hrvatskog, broj djela je bio između 10 i 14. Ovim se treba pozabaviti i struka, Agencija za odgoj i obrazovanje, koja skrbi o stručnom usavršavanju učitelja, fakulteti koji podučavaju buduće nastavnike. Ovo nas ne smije ostaviti ravnodušnima jer je to jedna od stvari koja je u najvećoj mjeri obilježila ovu državnu maturu - rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

On smatra kako je ovako veliki broj "nula" na eseju problematičan, jer bi izražavanje na hrvatskom jeziku moralo biti dio opće kulture.

Neprimjeren govor s jednog brda

Sve brojke pokazuju značajno lošije rezultate nego lani. Ispit iz hrvatskog jezika palo je 22,4 posto maturanata. Porazno je i to što je maturu pala čak polovica učenika strukovnih škola (7330). Među gimnazijalcima palo je njih 928, a to je dvostruko više nego lani. Strukovnjaka je ove godine na maturi bilo 59 posto, a gimnazijalaca 41 posto. Negativnih ocjena ukupno je bilo 20.215. Lani ih je bilo 16.157.

Ni na matematici nisu briljirali. Višu razinu palo je 16,8 posto učenika, a lani je negativnih bilo devet posto. Svaki treći maturant pao je kemiju, kao i fiziku. Također, ove godine su prvi put poništene četiri mature zbog vulgarnih natpisa, dva iz hrvatskog i dva iz matematike. Ukupno je poništeno 47 ispita, od kojih 12 zbog korištenja nedopuštenih pomagala poput mobitela. Ravnatelj Filipović smatra da su učenici izloženi neprimjerenom govoru u javnom prostoru, a posredno je, osim medija, optužio i predsjednika RH.

- Moja je teza da dio tog grubog, neprimjerenoga govora dolazi s jednog od zagrebačkih brda - rekao je na predstavljanju rezultata.

Zadovoljan je jer ove godine nije bilo pogrešaka u samim ispitima, poput one od prošle godine kad je u ispitu PiG-a napisano da je Uskok državno tijelo. To je razotkrio maturant, kojemu prvo nisu htjeli priznati žalbu.

Maturanti imaju dva dana za žalbe, a nakon toga će biti objavljeni konačni rezultati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 19

VIDEO

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge
STRAŠNA PRIČA IZ UKRAJINE

Potresne slike obišle svijet: Ovaj čovjek je u jednom danu ostao bez tri kćeri i supruge

Neopisiva tuga oca i supruga koji je ispratio cijelu svoju obitelj na posljednji počinak potresla je svijet

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali
IZVIJESTILA POLICIJA

Preminuo napadač iz Tovarnika: Zapalio dvije obiteljske kuće pa napao policiju, oni ga upucali

Jedan policajac bio je prisiljen uporabiti vatreno oružje prema napadaču. Napadač i jedan policijski službenik zbog ozljeda završili su u bolnici. Napadač je jutros preminuo
Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod
PETAK ČETRNAESTI

Evo zašto nikada više neću u Hrvatskoj kupiti nijedan Samsungov proizvod

Samsungov proizvod kupit ću samo ukoliko se nastanim u nekoj sređenoj zemlji, u kojoj ima smisla tužiti servisere