Obavijesti

News

Komentari 0

Čad dobio novog predsjednika, sin naslijedio oca i prisegnuo

Čad dobio novog predsjednika, sin naslijedio oca i prisegnuo

Mahamat Idriss Deby Itno, sin bivšeg vladara Čada i privremeni vojni vođa te afričke zemlje, položio je u četvrtak prisegu kao novi predsjednik na petogodišnji mandat

VIDEO

Prošli tjedan je Ustavno vijeće potvrdilo njegovu pobjedu sa 61% glasova na predsjedničkim izborima, koji su održani 6. svibnja. Deby je sa skupinom generala preuzeo vlast 2021. nakon smrti svog oca Idrissa Debyja Itna i ukinuo ustav. Njegov je otac prije toga vladao zemljom više od 30 godina. Od 2020. sedam je zemalja u Africi doživjelo promjenu vlasti vojnim udarima, gotovo sve u frankofonskoj zapadnoj i središnjoj Africi.

Čad je prva zemlja u takozvanom pojasu puča koja je od tada održala izbore. Mahamat Idriss Deby Itno je šesti predsjednik u povijesti zemlje koja ima oko 19 milijuna stanovnika, a od 1960. i osamostaljenja od bivše kolonijalne sile Francuske nikada nije doživjela miran prijenos vlasti.

Ustavno vijeće odbacilo je prigovore oporbe na izborni rezultat, koja je, kao i predstavnici civilnog društva, govorila o golemim izbornim krađama. Drugoplasirani na predsjedničkim izborima Succes Masra u srijedu je podnio ostavku na dužnost premijera, koju je obnašao u prijelaznoj vladi od početka godine.

Rusija je poslala afričkim zemljama 200.000 tona žita
Rusija je poslala afričkim zemljama 200.000 tona žita

Deby je u četvrtak imenovao diplomata Allah-Mayea Halina novim šefom vlade, izvijestila je državna televizija. Imenovanje pouzdanika, koji je služio kao šef protokola kod Debyjeva oca i nedavno bio veleposlanik u Kini, ali nema iskustvo rada u izvršnoj vlasti, smatra se iznenađenjem.

Za razliku od drugih vojnih vladara u regiji, Deby je važan saveznik Francuske, koja je prerasporedila svoje trupe u Čad nakon državnih udara u regiji Sahel. Čad se nalazi na važnom raskrižju između kriznih država Sudana, Libije, Nigera i Srednjoafričke Republike te je dom za više od milijun izbjeglica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Radi jednog učenika ispisao se cijeli razred. Ravnateljica za 24sata: 'Zovete me u nedjelju'
'ZLOSTAVLJAO NAM JE DJECU'

Radi jednog učenika ispisao se cijeli razred. Ravnateljica za 24sata: 'Zovete me u nedjelju'

Roditelji su maknuli djecu od djeteta koje se na neki način nije prilagodilo razredu i za kojeg oni tvrde da ih je, otkad je došao u školu zlostavljao. Roditelji su osjetljivi- kazala je za 24sata ravnateljica te zagrebačke škole.

VIDEO U Istri palo kiše za cijeli rujan, u Makarskoj ceste pod vodom, na Krku potopljen brod
NEVRIJEME IZAZIVA KAOS

VIDEO U Istri palo kiše za cijeli rujan, u Makarskoj ceste pod vodom, na Krku potopljen brod

U Istri je mjestimice pala mjesečna količina kiše, a snažno nevrijeme potopilo je ceste i u Makarskoj. Na Krku je olujno nevrijeme potopilo brodicu. Brojne brodske linije su u prekidu
VIDEO Potop u Dubrovniku:  Slijevaju se vodopadi, kaos na Pilama, a neki se voze na SUP-u
KAOS NA JUGU HRVATSKE

VIDEO Potop u Dubrovniku: Slijevaju se vodopadi, kaos na Pilama, a neki se voze na SUP-u

Iz Državnog hidrometeorološkog saveza upaljeni su meteoalarmi za cijelu Hrvatsku, a dubrovačka regija je u narančastom