Treće izdanje Ljetnog festivala istarskog pršuta u Tinjanu oduševilo je strane i domaće turiste. Ovakva događanja pokazuju da hrvatski turizam nisu samo plaže, već da i untrašnjost nudi obilje zanimljivih sadržaja
Brojni posjetitelji tri su dana uživali u najboljim istarskim pršutima na festivalu u Tinjanu
I dok posljednjih dana mnogi spominju nezadovoljstvo intenzitetom turističke sezone i takozvanu “srpanjsku rupu”, u srcu Istre posve drugačija priča. Treće i dosad najposjećenije izdanje Ljetnog festivala istarskog pršuta u Tinjanu okupilo je brojne ljubitelje kralja delicija, pa su se od četvrtka do subote kušali najbolji proizvodi istarskih pršutara uz birana vina i obilje zabave.
Inače, Tinjan jedini u Istri nosi epitet "općine istarskog pršuta".
U debeloj hladovini parka ispred općinske zgrade svoje su delicije na stol stavili istarski pršutari - Antolović, Dujmović i Milohanić iz općine Tinjan, Franjul iz susjedne općine Sveti Petar u Šumi, pršutana Buršić iz Vodnjana te pršutana Tomaso iz Sv. Lovreča.
Istarski pršutari na ovom Festivalu predstavljaju svoje pršute, među kojima su najbolji primjerci i nositelji europske Zaštićene oznake izvornosti (ZOI), uz druge tradicionalne istarske suhomesnate proizvode od svinjskog mesa poput kobasica, zarebnjaka, pancete i vratine.
Udruga proizvođača istarskog pršuta trenutačno okuplja 17 članova, a svi oni zajedno godišnje proizvode oko 20.000 komada pršuta, dok je u sustavu certificirane proizvodnje istarskog pršuta s europskom Zaštićenom oznakom izvornosti (ZOI) 11 proizvođača.
Cijelu priču u Tinjanu upotpunili su i gosti iz Dalmacije i Slavonije, pršutana Perajice iz Drniša koja je predstavila svoj čuveni drniški pršut te pečenicu, pancetu, kobasice, buđolu i sir iz Trilja, dok je OPG Hrvoje Kraljik iz Belišća ponudio reprezentativan izbor slavonskih suhomesnatih specijaliteta - kulen, kulenovu seku, slavonsku kobasicu, pečenicu, slaninu i čvarke, uz jednu svoju inovaciju, domaću salamu od divlje svinje i crne slavonske svinje.
Našlo se tu i drugih istarskih domaćih proizvoda, ali i zanimljivosti poput čipsa od istarske pancete koji jedini u Istri proizvode majstori iz pršutane Buršić.
Posjetitelji su zbog svega istinski uživali tijekom tri dana koja su itekako pokazala da hrvatski turizam nisu samo obala i plaže.
Unutrašnjost Istre postaje sa svakom godinom sve privlačnija turistima, osobito stranim, te nudi brojna odlična događanja, a Ljetni festival istarskog pršuta u Tinjanu svakako je jedno od njih.