Obavijesti

News

Komentari 0

Brod s hrvatskom zastavom nasukao se u rijeci u Argentini!

Brod s hrvatskom zastavom nasukao se u rijeci u Argentini!

S obzirom na niske količine oborina u slivu rijeke Paraná u Brazilu, nekoliko brodova ne može napustiti luke jer rijeka i dalje opada. Brodovi ne mogu isploviti zbog rizika od nasukavanja, rekle su lokalne vlasti

VIDEO

Brod s hrvatskom zastavom AP Revelin, u vlasništvu dubrovačke kompanije Atlantska plovidba, u subotu se nasukao u rijeci Parani zbog niske razine vode čime je privremeno onemogućio promet tom drugom po dužini rijekom u Južnoj Americi, izvijestila je južnoamerička novinska agencija MercoPress.

Plovni put bio je prekinut na 12 sati između argentinskih mjesta San Nicolás i Ramallo kada se brod za rasuti teret AP Revelin nasukao ometajući promet u oba smjera. Brod dugačak 180 metara plovio je iz Argentine nizvodno s 32.000 tona soje za Tursku. Njegovo putovanje je iz neutvrđenog razloga prekinuto gotovo u ponoć na 341,8 kilometru riječnog korita. Nasukani brod je na kraju uklonjen uz pomoć tegljača.

Vojni brod je dotaknuo dno i oštetio propeler: 'To nije ništa čudno, ovo se može dogoditi'
Vojni brod je dotaknuo dno i oštetio propeler: 'To nije ništa čudno, ovo se može dogoditi'

AP Revelin ima gaz od 9,54 metra, iznad maksimuma od 8,88 metara koji je ove godine postavila Argentinska pomorska prefektura (PNA) s obzirom na hidrološku situaciju rijeke Paraná. Nizak vodostaj i dalje utječe na plovidbu po rijeci pa najmanje pet drugih brodova s ​​gazom od 10 metara još uvijek ne može ploviti tim vodama.

Paraná se sa pritocima proteže na 4.000 kilometara kroz Argentinu, Paragvaj i Brazil.

- S obzirom na niske količine oborina u slivu rijeke Paraná u Brazilu, nekoliko brodova ne može napustiti luke jer rijeka i dalje opada. Brodovi ne mogu isploviti zbog rizika od nasukavanja  - izvijestile su lokalne vlasti. Glasnogovornica Atlantske plovidbe Sanja Putica nije odgovorila na upit. Brod AP Revelin, izgrađen 2016. u Kini, doći će 30. rujna na odredište u tursku luku Iskenderun, pisalo je u srijedu na internetskoj stranici kompanije.

VIDEO Snažna oluja pogodila Brač, potopile se brodice
VIDEO Snažna oluja pogodila Brač, potopile se brodice

Inženjer Juan Borus, član argentinskog Nacionalnog Instituta za vodu (INA), rekao je za argentinsku radio postaju Aire de Santa Fe da situacija podsjeća na 2020. i 2021. godinu kada je zbog niskog vodostaja plovidba velikih brodova bila onemogućena.

- Razina vode je izuzetno niska i prema vremenskoj prognozi takva će i ostati - rekao je Borus. Izgledi do 30. studenog nisu povoljni jer se očekuje manjak oborina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Svi su stali na autocesti, nismo znali zašto. Prošli smo u zadnji čas prije velike bujice i valova!'
NEVJEROJATNA SNIMKA IZ BEČA

'Svi su stali na autocesti, nismo znali zašto. Prošli smo u zadnji čas prije velike bujice i valova!'

BEČ Vozio sam kolege iz Ludbrega za Beč. Prvo smo mislili da je na autoputu prometna nesreća. Pola sata smo se vukli centimetar po centimetar. Dok nismo došli do djela gdje smo vidjeli o čemu se zapravo radi, u zadnji tren smo prošli. Kasnije sam na radiju slušao da se prelilo preko tih betonskih ploča i da su bili veliki valovi. Užas! Za dlaku smo izbjegli da nas ne odnese, rekao nam je čitatelj koji je snimio video u nedjelju